Pizza w wersji fit? Jak najbardziej! Baza bez tłuszczu, niewielka ilość sera, chude mięso i dużo, dużo warzyw. Nie musisz sobie odmawiać przyjemności, nawet gdy jesteś na diecie! Poznaj przepis na tartę a’la pizza z mozarellą, pomidorkami i kurczakiem. Smacznego, kochani!

Pizzę uwielbiają wszyscy, nie każdemu jednak jest po drodze z dużą ilością kalorii, które tkwią w tym włoskim placku. Dlatego proponuję Wam pizzę na spodzie z tarty bez oleju ani masła. Możecie też zrezygnować ze smażenia kurczaka i zamiast tego podpiec go przed przygotowaniem tarty.

Tarta a’la pizza z mozzarellą, pomidorkami i kurczakiem – przepis

Category: Pizza, obiad, tarta

Cuisine: Polska

tarta-ala-pizza

Przepis na tartę a'la pizza z mozarellą, pomidorkami i kurczakiem.

Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj

Składniki

    Spód:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, bazylia
    Wierzch:
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • ulubione przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania

    Ciasto:
  • Rozpoczynamy od zagniatania ciasta. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
    Farsz:
  • Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanej patelni z łyżką oleju tak długo, aż kurczak się zarumieni.
  • Paprykę kroimy w kostkę.
  • W osobnej misce mieszamy ze sobą 2 jajka i 200 g jogurtu.
  • W kolejnym naczyniu mieszamy passatę pomidorową, sól, ulubione zioła i wyciśnięty ząbek czosnku.
  • Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je tak, aby zakryło całą formę do tarty wraz z brzegami.
  • Formę smarujemy niewielką ilością oleju i przekładamy do niej ciasto. Dociskamy je do brzegów formy i do dna. Następnie na dno wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Następnie równomiernie rozkładamy kurczaka, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewamy to masą jogurtowo-jajeczną. Wszystko to posypujemy startym serem i kładziemy pomidorki koktajlowe.
    Pieczenie tarty
  • Tartę pieczemy około 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180°C, najlepiej z termoobiegiem.
  • Dekorujemy świeżą bazylią. Można dodatkowo podać z sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem pomidorowym.

Notatki

Użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm.

https://www.garneczki.pl/blog/tarta-pizza-z-mozarella-pomidorkami-i-kurczakiem/

pizzaDo pieczenia tarty a’la pizza użyłam formy ceramicznej Tescoma Gusto. Fantastycznie prezentuje się na obrotowej desce do serwowania przekąsek, a do nakładania  kawałków na talerz polecam łopatkę kuchenną do ciasta ze stali nierdzewnej.

pizza

Ocena: 3.1/5.
Please wait...