Pożegnajcie ociekające tłuszczem, pozbawione zdrowych składników placki. Poznaj przepis na zdrowe placuszki warzywne z własnoręcznie przygotowanym kremem czekoladowym! Doskonałe o każdej porze dnia, i dla dużych, i dla małych.

Do łatwiejszego smażenia naleśników wykorzystałam patelnię do naleśników z powłoką teflonową. Krem czekoladowy przełożyłam do miseczki do dipów i na przekąski Kropla, a placuszki ułożyłam na deserowym talerzu Organic w kolorze jasnoróżowym.

Placuszki szpinakowe z kremem czekoladowym – przepis

Category: Placki, deser, dania obiadowe

Cuisine: Polska

Ilość: 10 sztuk

placki-szpinakowe

Warzywne placuszki z kremem czekoladowym.

Autorką zdjęć i przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck

Składniki

    Placuszki:
  • 1 jajo
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 40g szpinaku
  • 1/3 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g mąki orkiszowej jasnej
  • 15g ksylitolu
  • 5g oleju
    Krem czekoladowy:
  • 100g daktyli
  • 10g kakao
  • 10g masła orzechowego

Sposób przygotowania

  • Daktyle moczymy przez 15 minut w gorącej wodzie. Odciskamy i blendujemy z kakao i masłem orzechowym. Odkładamy.
  • W drugiej misce jajo, jogurt i szpinak blendujemy na gładką masę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, mąkę i ksylitol. Mieszamy.
  • Patelnię cienko smarujemy olejem i rozgrzać. Nakładamy po 1 łyżce masy i smażymy małe placuszki.
  • Podajemy z czekoladowym kremem i owocami jak np.: malinami, jeżynami.
https://www.garneczki.pl/blog/placuszki-szpinakowe-z-kremem-czekoladowym-przepis/

placki-szpinakowe

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...