Wieloskładnikowe soki naturalne, wyciśnięte z owoców i warzyw to przepis na zdrowie i młodość! Dlaczego? Bo naturalne soki owocowe i warzywne są bogactwem witamin, minerałów oraz antyoksydantów, a do tego błyskawicznie wchłaniają się do naszego organizmu. Zobacz, dlaczego jeszcze warto regularnie pić zdrowe soki!

Sok wyciskany ze świeżych owoców oraz warzyw to bez wątpienia smaczna bomba witaminowa! Tego typu napoje pomogą nam wprowadzić pozytywne zmiany w naszej diecie. Wysoko wartościowe owocowo – warzywne soki nie zawierają tłuszczów ani białka, bogate są za to w łatwo przyswajalne węglowodany. Nie obciążają przewodu pokarmowego, ani nie wpływają na spowolnienie przemiany materii. Z pewnością pomogą zregenerować organizm. Jakie jeszcze dobroczynne właściwości mają świeże soki z warzyw i owoców?

1. Soki wyciskane to ekspresowy zastrzyk zdrowia

Świeżo wyciśnięte soki są nie tylko smaczne, ale i bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Bardzo szybko wchłaniają się do krwiobiegu, wystarczy im około 15 minut! Zatem są pewno rodzaju zastrzykiem zdrowia dla organizmu, który wykorzystuje zawarte w nich substancje do tworzenia nowych komórek.

Pełny proces trawienia owoców i warzyw może trwać kilka godzin, ale soki przyswajane są w ekspresowym tempie! Przez swoją szybkość w działaniu polecane są osobom z różnymi schorzeniami. Istnieją nawet specjalne terapie, które opierają się na piciu kilku-kilkunastu szklanek świeżo wyciśniętych warzywno-owocowych soków dziennie. Jeżeli nie cierpisz na nic poważnego, wyciśnij wybrane składniki, przelej je do słoika na koktajle i smoothie i popijaj, kiedy tylko chcesz.

2. Soki owocowo-warzywne są prawdziwą bombą witaminową!

Zamiast inwestować w suplementy diety, wybierz lepiej naturalne soki z sokowirówki czy wyciskarki. Bliżej im do natury, co przekłada się na efektywniejsze przyswajanie zawartych w nich witamin i minerałów. Znajdziesz w nich takie witaminy jak: wit. C (cytrusy i czarna porzeczka), wit. E (żurawina i marchewka), wit. K (banan, pomidor, winogrona), a także kwas foliowy (burak, pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika.

Butelka szklana ze słomką na sok3. Świeże, wyciskane soki warzywne na odchudzanie

Wszystkie osoby, które dbają o linię powinny włączyć do swojej diety świeże soki na stałe! To wspaniałe zamienniki tuczących przekąsek. Jeśli będziesz dostarczać swojemu organizmowi odżywczych składników, będziesz mieć mniejszą ochotę na niezdrowe jedzenie! Domowe soki z warzyw czy owoców mają mniej kalorii niż te sklepowe i słodzone. Co ciekawe, soki warzywne mogą mieć, aż o połowę mniej kalorii niż te owoce! Tak samo jak warzywna są mniej kaloryczne od owoców. Świeżo wyciśnięty sok warto przelać do butelki na sok, włożyć do niej słomkę i popijać!

4. Świeżo wyciskane soki wspomagają układ odpornościowy

Smakowite i naturalne soki wspierają nasz układ immunologiczny – szybko dostarczają naszemu organizmowi składników odżywczych, dlatego jest on w stanie zwalczać choroby. O podnoszenie odporności warto dbać przez cały rok! Sok naturalny pomoże Ci zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę oraz zredukować niebezpieczeństwo zapalenia spojówek, zatok czy pojawienia się opryszczki wargowej.

Słomki do napojów i soków5. Naturalne soki warzywne i owocowe to przepis na młodość!

Soki świeżo wyciskane to bogactwo przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia. Warto zatem wyrobić sobie nawyk regularnego wyciskania i picia soków z produktów, które zawierają sporo antyoksydantów. To zdecydowanie prosty przepis na zachowanie młodości!

Jak pić soki warzywne i owocowe z wyciskarki, sokowirówki i blendera?

Świeże soki można komponować dowolnie: owocowe będą bardziej słodkie, a warzywne przypadną do gustu wielbicielom smaków wytrawnych. Rewelacyjnym połączeniem są soki warzywno- owocowe, ponieważ łączą najwięcej witamin i minerałów. Przygotujesz je za pomocą prostej wyciskarki do soku z cytrusów – ręcznej lub elektrycznej, automatycznej sokowirówki, a nawet blendera kuchennego. Możesz wycisnąć sok z cytryn, pomarańczy i limonki lub połączyć smak jabłka, marchewki i selera naciowego. Jabłko smakuje wyśmienicie również w towarzystwie żurawiny, a nawet buraka! Marchewkę warto połączyć także ze szpinakiem lub ananasem. Możliwości jest wiele.

Świeżo wyciśnięty sok najlepiej wypić od razu! Nie ma co czekać – trzeba wypić go do 15 minut od przyrządzenia. W innym wypadku, zawarte w nim enzymy po prostu się utlenią i sok nie będzie już taki wartościowy. By uchronić szkliwo zębów przez działaniem naturalnych kwasów i cukrów obecnych w owocach, pij soki przez słomkę do napojów.

Sokowirówka FresrZdrowe soki z warzyw i owoców – z wyciskarki czy innego urządzenia mają mnóstwo zalet, dlatego warto włączyć je do codziennego menu, by cieszyć się zdrowiem i delektować wyjątkowym smakiem.

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...