Soczysty arbuz nieodłącznie kojarzy się z latem. Nic dziwnego – jest nie tylko smaczny, ale i skutecznie gasi pragnienie. Jakie proste dania możesz wyczarować z arbuza, by cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem na różne sposoby? Sałatki, koktajle, lody, a nawet drinki!

Arbuz to owoc pochodzący z Afryki Południowej, który obecnie jest uprawiany wszędzie tam, gdzie pozwala na to ciepły i wilgotny klimat. Składający się z ponad 90 % wody owoc posiada niezastąpione właściwości odżywcze – jest bogaty w witaminy i minerały! Jednocześnie jest bardzo smaczny i orzeźwiający, dlatego stanowi świetną bazę do różnorodnych przekąsek. Zanim jednak podam Wam moje ulubione przepisy na wyjątkowo proste mini potrawy z arbuza, przekonajcie się, że naprawdę warto go jeść!

Arbuz i jego właściwości:

  • Dzięki temu, iż owoc składa się przede wszystkim z wody jest moczopędny. Polecany jest zatem w chorobach nerek.
  • Ponadto zawiera likopen, który występuje w czerwonych owocach i wzmacnia system antyoksydacyjny organizmu oraz walczy z wieloma chorobami, także nowotworowymi.
  • Arbuz kojarzony jest przede wszystkim z letnimi upałami, nic w tym dziwnego, ponieważ świetnie gasi pragnienie.
  • Odpowiednio schłodzone owoce mogą nawet zbijać temperaturę rozgrzanego ciała. Arbuzy są więc zbawienne gdy za oknem pełne słońce!

Jakie witaminy ma arbuz?

W arbuzach znajdziemy witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B6. Ponadto szereg minerałów: magnez, potas, miedź, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk i mangan. W miąższu, czyli w sercu arbuza znajduje się kwas jabłkowy i cytrynowy, które nadają owocom charakterystycznego smaku. Potas pomaga kontrolować ciśnienie we krwi ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu (który odpowiada za nadciśnienie tętnicze), hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Zmniejsza więc ryzyko zawału i chorób związanych z układem krwionośnym.

W sezonie na arbuzy czyli od początku czerwca do początku września warto po nie sięgać aby naładować się pozytywnymi wartościami na cały rok!

Przepisy na proste przekąski z arbuza

Można po prostu wykroić miąższ za pomocą krajacza do arbuza i zajadać się owocem. Albo możesz wyczarować z niego orzeźwiające lody, zdrową sałatkę, pomysłowe koreczki, smaczny koktajl lub arbuzową margeritę! Arbuz dobrze komponuje się z innymi owocami, serem feta, miętą oraz sokiem z limonki – takie połączenia warto wykorzystywać! 😉

Krajacz do arbuza Fackelmann1. Orzeźwiające lody z arbuza

Składniki:

  • Pokrojony w kostkę arbuz – 2 szklanki
  • Sok z połowy limonki
  • Woda – ¼ szklanki
  • Miód – 2 łyżki

Przygotowanie:

Przygotuj syrop – zagotuj w garnku wodę oraz miód, nieprzerwanie mieszając. Gotowy syrop zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do blendera kuchennego wrzuć pokrojonego arbuza bez pestek, dodaj sok z limonki oraz przygotowany syrop. Zblendowaną masę przelej do foremek do lodów i wstaw do zamrażalnika.

2. Prosty koktajl z arbuza

Składniki:

  • Połówka arbuza
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

Arbuzowy koktajl jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy pokroić na kawałki arbuza oraz usunąć z niego pestki. Przed zmiksowaniem owocu, najlepiej jest włożyć go do lodówki na 20-30 minut, by był dodatkowo schłodzony. Blendujemy kawałki arbuza wraz z kostkami lodu (najpierw kostki, później dorzucamy owoc). Można dodać truskawki lub gruszkę. Zblendowany koktajl przelewamy do słoika z uchem i słomką.

Słoik do koktajli i smoothie Pasabahce3. Szybka sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:

  • Arbuz
  • Czerwona cebula
  • Ser feta
  • Świeża mięta
  • Pestki słonecznika
  • Sok z limonki

Przygotowanie:

Usuń pestki z arbuza i wykrój z miąższu małe kuleczki za pomocą specjalnego wykrawacza do owoców marki OXO. Czerwoną cebulę poszatkuj w cienkie piórka, a ser feta pokrój w drobną kostkę. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, a liście świeżej mięty porwij na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i polej sokiem z orzeźwiającej limonki. Arbuzową sałatkę możesz podawać w misce szklanej, która ładnie wyeksponuje wszystkie składniki.

Wykrawacz do arbuza OXO4. Owocowe koreczki z arbuzem

Składniki:

  • Arbuz
  • Ciemne winogrona
  • Truskawki
  • Świeża mięta

Przygotowanie:

Umyj wszystkie owoce i schłodź przed przygotowaniem. Za pomocą noża do arbuza wytnij owocowy miąższ i pokrój go na większą kosteczkę. Winogrona przekrój na pół, a truskawki potnij w grubsze plasterki. Naprzemiennie nadziewaj owoce oraz listki mięty na wykałaczki do koreczków. Gotowe mini szaszłyki możesz podawać na półmisku lub desce do serów i innych przekąsek.

Patyczki do koreczków drewniane Fackelmann5. Drink z arbuzem, czyli arbuzowa margarita

Składniki:

  • Mały arbuz
  • Tequilla – 100 ml
  • Likier pomarańczowy (Triple sec lub Cointreau) – 60 ml
  • Kostki lody
  • Sok z połowy limonki
  • Szczypta soli kamiennej

Przygotowanie:

Kawałki arbuza miksujemy i przecieramy. Do połowy shakera barmańskiego wsypujemy rozkruszony lód. Kolejną połowę przeznaczamy na zmiksowanego arbuza, tequilę, likier pomarańczowy oraz świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki. Wszystko porządnie mieszamy! Brzeg kieliszka zwilżamy sokiem z cytryny i maczamy w soli, dzięki temu szkło będzie oryginalnie „oszronione”. Ostrożnie przelewamy drinka do kieliszków do margarity.

Przepisy na przekąski z arbuza są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, a przy okazji bardzo smaczne i orzeźwiające! Nadchodzące upalne dni są doskonałą okazją do ich wypróbowania we własnej kuchni. 😉

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...