Carbonara jest klasykiem włoskiem kuchni: to spaghetti z sosem jajecznym i parmezanem, w naszej wersji z boczkiem (zamiast tradycyjnego wieprzowego policzka – guanciale). Zapraszamy na prawdziwą ucztę! Zobacz przepis na makaron carbonara z boczkiem!

Jeżeli włoskie smaki należą do Waszych ulubionych, musicie spróbować mojej carbonary!

Spaghetti carbonara – przepis

Category: Obiad, makaron

Cuisine: Włoska

carbonara

Pyszne spaghetti z sosem carbonara. Smacznego!

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 100 g boczku (wędzonego lub suszonego)
  • 1 mała cebulka
  • 50g parmezanu
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Boczek i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy do zarumienienia.
  • Śmietanę mieszamy z jajkami oraz przyprawami. Wlewamy ostrożnie na patelnię do smażącej się boczku z cebulką. Gotujemy przez chwilę - jajka nie mogą się ściąć!
  • W trakcie przygotowania sosu makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie gotowy, odsączamy i wrzucamy do sosu.
  • Posypujemy startym serem.
  • Podajemy od razu po ugotowaniu i ubieramy listkami świeżej bazylii.
https://www.garneczki.pl/blog/spaghetti-carbonara-przepis/

Carbonara

No votes yet.
Please wait...