Wieprzowina jest bardzo popularna w polskich domach. Sztuka mięsa, gulasz czy inne dania często goszczą na stołach naszych rodaków. Poznaj przepis na wieprzowinę w sosie chrzanowym.

Jest to danie proste, nieprzekombinowane, idealne dla wielbicieli wieprzowiny. Do wykonania przepisu przyda nam się głęboka patelnia, w której bez problemu poddusimy mięso. Zajrzyjcie do naszego wpisu: Jaką patelnię wybrać?, aby wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas zakupu tego elementu wyposażenia kuchni. Jeśli zależy Wam na eleganckiej oprawie obiadu, sos możecie podać w sosjerce. Smacznego!

Wieprzowina w sosie chrzanowym – przepis

Czas gotowania 2 godzin/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Category: obiad

Cuisine: polska

Servings: 4-6 porcji

Wieprzowina w sosie chrzanowym - przepis

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Olej, smalec lub masło klarowane
    Sos:
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 5 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • Sól

Sposób przygotowania

  • Mięso oczyść z błonek i przerostów tłuszczu, a następnie pokrój.
  • Pokrojone na kawałki mięso natrzyj przyprawami, a następnie wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  • Podsmaż kawałki mięsa na rozgrzanym tłuszczu – 10 minut z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień i dodaj pokrojoną cebulę.
  • Całość podlej gorącą wodą i duś pod przykryciem przez około 1-1,5 godziny, aż będzie miękka.
  • Aby wykonać sos chrzanowy, wymieszaj ze sobą chrzan, jogurt naturalny/śmietanę ze szczyptą soli.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub kopytkami i ulubioną surówką.
https://www.garneczki.pl/blog/wieprzowina-w-sosie-chrzanowym-przepis/
No votes yet.
Please wait...