Kuchnia azjatycka cieszy się bardzo dużą popularnością w Polsce. Ceniona jest ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze dań. Ramen jest jednym z popularniejszych dań kuchni japońskije. Błędnie porównywany jest do polskiego rosołu – bo choć obie zupy są z pozoru podobne, jest w nich mięso, warzywa i makaron, to różnią się smakiem i sposobem przyrządzenia.

Ramen jest bardzo popularnym dniem w Japonii, a każdy region ma swoją odmianę tego dania. Dla wielu osób, także kucharzy spoza Kraju Kwitnącej Wiśni, gotowanie ramenu to połączenie filozofii z magią. Przepisów na to danie jest mnóstwo, dlatego znalezienie właściwej receptury może być trudne. Dobrym rozwiązaniem jest dobór składników tak, aby uzyskać smaczne danie. Do przygotowania ramen niezbędny będzie wysokiej jakość sprzęt m.in. noże Zwieger i garnki Tescoma.

Reklama

Ramen – co to jest?

Słowo „ramen” nie oznacza całego dania, a jego etymologia powiązana jest z konkretnym rodzajem sprężystego makaronu. Powstaje z połączenia mąki, wody i kasuni, czyli soli ługowej regulującej kwasowość ciasta i nadającej mu jędrności. Ten rodzaj makaronu pojawił się w Japonii w XV w. Od XX wieku ramen serwowany jest w Japonii we współczesnej wersji, w której najczęściej można znaleźć:

  • wywar,
  • sos sojowy,
  • pędy bambusa,
  • pieczoną wieprzowinę chashu,
  • cebulę dymkę.

Każdy region Japonii ma swoją wersję ramen. Łączy je jednak podawanie jest w specjalnych misach. W domu można do tego użyć np. zestawu obiadowego Ambition. Danie to jest swobodne w wyborze dodatków, dlatego ramen w domu można jeść na różne sposoby.

Historia ramen

Ramen to rodzaj sprężystego makaronu, a w Japonii nazywany jest również chińskim makaronem (shina soba). Pierwszy raz to danie pojawiło się w Japonii dzięki imigrantom z Chin, którzy przybyli do Jokohama na przełomie XIX i XX w. W barach i na przenośnych stoiskach z jedzeniem można było zakupić zupę z pszennym makaronem i wołowiną. Już wtedy, na początku XX w. w dzielnicy Tokio Asakusa, otwarto pierwszy bar, w którym serwowany był ramen. Obecnie w Japonii jest około 24 tys. ramen-ya (barów serwujących ramen).



Zestaw garnków Zwieger White Stone

Ramen – najważniejsze składniki

Podstawą ramen jest nieprzyprawiony wywar. Dzięki temu każdy może go sobie doprawić indywidualnie w miseczce. Aby ramen był smaczny, to wywar musi być gotowany przez wiele godzin. W kuchni japońskiej jest wiele odmian tego wywaru. W Polsce najpopularniejszy jest wywar przygotowywany na kościach wieprzowych – raman tonkotsu. Coraz większą popularnością cieszy się ramen wegetariański. Dodaje się do niego dużą ilość prasowanych glonów i suszonych grzybów. Kolejnym ważnym składnikiem ramen jest baza zwana tere, która nadaje bulionowi smak. Do przygotowania bazy niezbędny będzie m.in. zestaw garnków Zwieger. Ostatnim ważnym składnikiem w ramen jest makaron – kansui. Tylko taki nadaje się do tego dania.

Dodatki do ramen

W zależności od rodzaju, ramen zawiera inne dodatki:

  • wieprzowinę – najczęściej jest to łopatka; dwa soczyste plastry wystarczą. Jest to tzw. ramen shoyu;
  • zieloną cebulką – czasami wymieszaną z chili, jest to tzw. ramen karanegi;
  • suszone grzyby;
  • lekko słone pędy bambusa;
  • wodorosty;
  • kiełki fasoli;
  • ciastka rybne – gotowane mięso rybne;
  • surowy czosnek;
  • jajko – może być ugotowane na twardo lub marynowane w sosie sojowym. Jest to tzw. ramen miso;
  • kukurydza z puszki i masło.

Niezależnie jakie dodatki wybierzesz do swojego dania, to powinieneś je podać w odpowiednich naczyniach. Idealnie do tego sprawdzą się talerze Boleslawiec, których barwy świetnie współgrają z kuchnią japońską.

Klasyfikacja ramen

Rodzaje ramen dzieli się ze względu na rodzaj użytej bazy oraz przejrzystość wywaru. Najpopularniejszymi rodzajami ramen są:

  • Shoyu – klasyczny ramen przygotowywany na bazie kości wieprzowej z dodatkiem sosu sojowego;
  • Shino – najdelikatniejszy;
  • Miso – przyprawiony pastą miso;
  • Tonkotsu – na bazie kości wieprzowych o mlecznym kolorze;
  • wegański;
  • z kaczki.

Ramen jak zrobić?

Do przygotowania ramen niezbędne są odpowiednie naczynia, takie jak garnki WMF. Wywar warto postawić dzień wcześniej lub bardzo wcześnie rano. Im dłużej będziesz go gotować, tym ramen będzie smaczniejszy. Dlatego wielu japońskich kucharzy poleca gotować wywar min. 8 godzin. Jeśli jako dodatku do ramen będziesz używać grzybów, to warto je namoczyć dzień wcześniej. Przed wrzuceniem do bulionu grzyby należy podsmażyć – sprawdzi się tutaj patelnia Tescoma. Inne dodatki jak czosnek warto wrzucić do wywaru. Z kolei jajko dodaje się bezpośrednio do naczynia (najczęściej miski), w której podawany jest ramen.



1. Wok Tescoma President; 2. Patelnia Tescoma Grand Chef; 3. Patelnia Tescoma President

Jak jeść ramen?

W czasie jedzenia ramen zadbaj o odpowiednią kulturę spożywania. Danie to ze wszystkimi dodatkami je się za pomocą pałeczek. Wyjątek stanowi ramen miso, w którym do spożycia jajka używa się łyżki. Gdy jesz ramen pałeczkami, to powinieneś przestrzegać japońskiej etyki jedzenia, czyli:

  • nie wymachiwać nimi,
  • nie wbijać ich do jedzenia,
  • nie wskazywać nimi kogoś lub czegoś;
  • trzymać ich w zaciśniętych pięściach.

Każdy z tych gestów uznawany jest w Japonii za obraźliwy. Podczas jedzenia ramen trzeba przestrzegać 3 ważnych zasad:

  1. Jeśli ramen jesz sam, to jesz go od razu po podaniu. Nie wolno czekać, aż wystygnie, ponieważ z makaronu zrobi się guma.
  2. Ramen trzeba siorbać. Im głośniej jesz, tym wykazujesz większe uznanie dla kucharza, który go przygotował.
  3. Ramen je się tylko przy użyciu pałeczek. Wyjątkiem jest ramen miso.


Miseczki Ambition: 1. Fala; 2. Bizet; 3. Aura Green; 4. Diamond

O czym warto pamiętać, przygotowując Ramen?

Jeśli chcesz przyrządzić dobry ramen, to musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  1. Podstawą ramen jest makaron. Najlepszy będzie m.in. japoński ramen udon.
  2. Makaron trzeba zawsze gotować osobno. Podczas gotowania w bulionie robi się gumowy.
  3. Makaron trzeba ugotować w nieosolonej wodzie bezpośrednio przed podaniem.
  4. Do gotowania warto używać dużych naczyń jak garnek Tescoma, aby woda mogła odparować i mógł powstać smaczny aromatyczny bulion.
  5. Bulion gotowany jest od zimnej wody.
  6. Mięso na ramen powinno być tłuste z widocznymi przerostami. Na chudym mięsie nie wyjdzie ramen.
  7. Do smażenia niektórych dodatków do ramen np. grzybów, warto użyć wysokiej jakości naczyń takich jak m.in. WMF patelnie.

Ramen jest tradycyjnym japońskim daniem, które ma bardzo wiele różnych odmian. Najpopularniejszą z nich jest ramen shoyu przygotowywany na wywarze z kości wieprzowej. Dla wielu jest świetna okazją do nauki cierpliwości. Do przygotowania ramen w domu potrzebne jest mięso, warzywa i makaron kansui. Im dłużej gotowany jest wywar, tym ramen jest smaczniejszy. To japońskie danie warto spożywać pałeczkami np. marki Zwilling.

No votes yet.
Please wait...