Sałatka to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. To, co w sałatkach lubię najbardziej, to ogrom możliwości, jeśli chodzi o ich komponowanie – wystarczy zmienić albo dodać jakiś składnik, zastosować inny dressing, by otrzymać zupełnie nowy smak. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na sałatkę z krewetkami koktajlowymi, rukolą i zielonym ogórkiem. Wiecie, co jest najlepsze? Że jeśli nie lubicie lub nie macie pod ręką któregoś ze składników, bez problemu możecie wymienić go na inny.

Krewetki koktajlowe ze względu na swój rozmiar bardziej nadają się do sałatki niż inne dostępne u nas odmiany. Ich smak, w porównaniu do krewetek tygrysich i królewskich, jest najbardziej zbliżony do mięsa drobiowego. Poniższy przepis na sałatkę z krewetkami koktajlowymi, rukolą i zielonym ogórkiem można wykorzystać przed wizytą gości, którzy są fanami owoców morza. Jestem pewna, że poproszą o dokładkę. Na naszym blogu znajdziecie przepis na grzanki czosnkowe, które będą świetnym dopełnieniem tego dania. Chrupiące, aromatyczne pieczywo wzmocni doznania smakowe i sprawi, że ta kolacja (lub obiad) na długo pozostanie w pamięci Waszych gości.

Co może Ci się przydać?

Sałatka z krewetkami koktajlowymi, rukolą i zielonym ogórkiem – przepis

Category: Kolacja/Obiad

Cuisine: Śródziemnomorska

Servings: 4 osoby

sałatka z krewetkami koktajlowymi, rukolą i zielonym ogórkiem

Składniki

    Sałatka:
  • 25 dag mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1 ogórek zielony
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Natka pietruszki
  • Garść kiełków fasoli mung
  • 3 spore garści rukoli
  • Łyżka ziaren sezamu
  • Łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
    Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

    Sałatka:
  • Rozmroź krewetki, następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  • Kiedy czosnek będzie miał złoty kolor, dodaj krewetki i smaż całość przez chwilę na małym ogniu.
  • Umyj i osusz rukolę.
  • Umyj i pokrój pomidorki koktajlowe i ogórka.
  • Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  • Na suchej, mocno rozgrzanej patelni upraż ziarna sezamu.
  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, całość posyp kiełkami fasoli mung oraz polej przygotowanym sosem na chwilę przed podaniem.
    Sos:
  • Połącz i wymieszaj wszystkie składniki.
https://www.garneczki.pl/blog/salatka-z-krewetkami-koktajlowymi-rukola-i-zielonym-ogorkiem-przepis/
Ocena: 4.7/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...