Jak ugotować dobry rosół krok po kroku? Niby takie proste zadanie, a jednak wymaga pewnej wprawy, by domowy rosół z kurczaka nie był mętny ani bez smaku. Zapraszam Cię na przepis na złocisty i klarowny rosół z kury, który możesz zaserwować na niedzielny obiad, ale również jako pierwsze danie podczas przyjęcia.

Rosół uwielbiam sam w sobie, ale ten domowy bulion lubię wykorzystywać również jako bazę do przygotowania różnych dań – kremowej zupy z brokułów czy sosu pomidorowego do gołąbków. Na pewno jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten przygotowany ze sztucznych kostek rosołowych! Domowy rosół z kury pod żadnym pozorem nie może być mętny ani bez smaku! Najlepszy to taki, który jest klarowny i pełen aromatu. Jak zrobić taki dobry rosół z kury? Zapraszam na przepis!

Domowy rosół z kury – przepis tradycyjny

Category: Obiad

Cuisine: Polska

Servings: 2-3 litry zupy

Tradycyjny rosół z kury - przepis

Przepis na domowy rosół z kury - idealny na niedzielny obiad.

Składniki

  • porcja rosołowa, 2 ćwiartki kurczaka i 1 skrzydełko
  • włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Mięso z kurczaka umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą.
  • Zagotuj, zmniejsz ogień i za pomocą szumówki dokładnie zbierz szumowiny z powierzchni wywaru.
  • Posól, dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 h.
  • Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na kawałki. Włóż do rosołu i ponownie zagotuj wywar. Zmniejsz ogień i gotuj ponownie ok. 1,5 h.
  • Pietruszkę posiekaj i dodaj pod koniec gotowania.
  • Bu uzyskać złoty kolor rosołu, opal połówkę nieobranej cebuli nad palnikiem gazowym i wrzuć razem z warzywami do rosołu. Łuski cebuli nadadzą zupie złocistej barwy.
  • Podawaj z makaronem nitki i z porcją sycących warzyw z rosołu.

Notatki

Domowy rosół z kurczaka z makaronem najlepiej serwuj na głębokim talerzu obiadowym. Z kolei w bulionówce najlepiej serwować czysty bulion, bez żadnych dodatków.

https://www.garneczki.pl/blog/rosol-z-kury-przepis/

Chcesz mieć pewność, że domowy rosół z kury wyjdzie klarowny i złocisty? Przeczytaj nasz mały poradnik: 4 sposoby na klarowny rosół.

Rosół z makaronem i warzywami najlepiej serwować w głębokim talerzu obiadowym. W bulionówkach polecam podawać czysty bulion, bez dodatków. Na większych przyjęciach rodzinnych sprawdzi się także waza do zupy, która pozwoli zaserwować domowy rosół z kury w eleganckim stylu.

Talerz głęboki na rosół

Ocena: 4.5/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...