Jak wzmacniać nasz organizm i dostarczać mu składników odżywczych, które poprawią jego funkcjonowanie? Jeśli się nad tym zastanawiasz, w Twojej kuchni nie powinno zabraknąć żurawiny – surowej lub suszonej. To owoc, który skrywa w sobie ogromny potencjał leczniczy, a ponadto świetnie smakuje!

 Sezon jesienno-zimowy składnia nas do szukania ratunku przed przeziębieniami i infekcjami. Zamiast leczyć, lepiej jest zapobiegać. W obu tych przypadkach warto wykorzystać żurawinę, która nie tylko posiada wiele świetnych właściwości, ale też wspaniale smakuje. Jest to roślina z rodziny wrzosowatych. Jej owoce mają słodkawy, kwaskowaty smak i intensywnie czerwony kolor. W kuchni używać jej można do różnych potraw – nie tylko tych na słodko, ale też do dań wytrawnych, w tym mięsnych. W tym artykule omówimy najważniejsze prozdrowotne cechy żurawiny, jej odmiany oraz sposoby na wykorzystanie podczas gotowania.

Reklama

Odżywcze właściwości i kaloryczność żurawiny

Właściwości żurawiny w dużym stopniu zależne są od tego, czy mówimy o żurawinie surowej, czy też suszonej. Ile kcal ma żurawina? Żurawina surowa jest zdecydowanie mniej kaloryczna – w 100 g ma ona zaledwie 46 kcal. A ile kcal ma żurawina suszona? W 100 g jest to aż 330 kcal! Różnica jest więc spora. Wysoka kaloryczność odnosi się przede wszystkim do żurawiny suszonej, do której dodawany jest tłuszcz lub cukier.

Właściwości żurawiny suszonej inaczej wyglądają też pod względem ich dobroczynnego działania na organizm – są one nieco mniejsze niż w przypadku żurawiny w wersji surowej. Tak czy inaczej żurawinę warto włączyć do swojej diety, ponieważ żurawina posiada:

  • makro- i mikroelementy,
  • witaminy (A, E, C),
  • luteinę,
  • beta-karoten,
  • potas,
  • sód,
  • selen,
  • polifenole,
  • sterole,
  • taniny,
  • glikozydy flawonoidowe.

Skład jest więc imponujący! Jest to owoc łatwy w obróbce. Kupić możemy zarówno owoce świeże, jak i suszone. Bez względu na formę możemy je kroić. Wystarczy dobry nóż, np. jeden z noży Zwilling lub noży Zwieger. Na rynku dostępna jest też żurawina w proszku. Czy możemy ją zmielić samodzielnie? Oczywiście – żurawinę suszoną możemy zmielić z pomocą dobrego młynka, np. młynka Peugeot.

Co leczy żurawina?

Ciekawy i wartościowy skład żurawiny ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jak działa żurawina?

  • Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego warto ją jeść w trakcie wszelkiego typu infekcji.
  • Świetnie sprawdza się w stanach zapalnych układu moczowego.
  • Wykorzystuje się ją w chorobach wątroby, trzustki, nerek.
  • Wspomaga rozwiązywanie problemów jelitowych.
  • Żurawina ma dobry wpływ na wzrok.

Czy żurawina może być szkodliwa? Czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia żurawiny? Jak z każdym produktem spożywczym, lekiem oraz suplementami diety – także z żurawiną nie powinno się przesadzać. Szczególnie, że zbyt duża ilość surowych owoców żurawiny może przyczynić się do nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunek. Nie zaleca się podawania żurawiny dzieciom i osobom stosującym leki przeciwzakrzepowe. W tym ostatnim wypadku żurawina może nawet przyczyniać się do powstania krwotoków.

Uprawa żurawiny

Dobrą wiadomością dla wielbicieli żurawiny, którzy mają miejsce do uprawy roślin, jest to, że żurawinę można uprawiać we własnym zakresie. Jakie warunki należy spełnić? Podłoże powinno być lekko kwaśne, próchnicze, wilgotne, przed sadzeniem wymieszane z torfem. Żurawina uwielbia miejsca wilgotne, ale i ciepłe oraz dobrze oświetlone, aby owoce mogły dojrzewać i aby były jak najsmaczniejsze. Podlewanie krzewów jest bardzo istotne. Najlepiej stosować w tym celu wodę, która odstała już jakiś czas lub po prostu deszczówkę. Jak wszystkie krzewy również żurawina wymaga przycinania pędów. Przed zasadzeniem pozbywamy się chwastów, przygotowujemy dołki o głębokości 15-20 cm w odległości ok. 20 cm od siebie i umieszczamy w nich sadzonki. Kiedy zbierać żurawinę? Jesienią.

Odmiany żurawiny

Jakie gatunki żurawiny występują w Polsce i jakie można uprawiać na własną rękę? Najpopularniejszą odmianą uprawną jest żurawina wielkoowocowa. Właściwie jej nazwa mówi o niej wszystko. Jest to ta odmiana, która charakteryzuje się największymi i najsmaczniejszymi owocami. W Polsce na wilgotnych terenach występuje żurawina błotna, której owoce są mniejsze, ale niepozbawione witamin, szczególnie witaminy C. Inaczej nazywana jest też żurawiną leśną.

Co zrobić z żurawiny?

Żurawina występuje w wielu suplementach diety w tabletkach, jednak warto pomyśleć o jej wykorzystaniu do domowych przetworów. Jak jeść świeżą żurawinę?

  • Jest ona idealna do przygotowania soku, który później możemy dodać do herbaty, czym nadamy jej nie tylko lepszego smaku, ale wzbogacimy o cenne składniki;
  • konfitur, które sprawdzą się do deserów, naleśników, owsianki i wielu innych pyszności;
  • nalewek oraz win, które uprzyjemnią spotkania w gronie bliskich, a także sosów, które idealnie komponują się z daniami mięsnymi.

Można ją śmiało dodawać do owsianki na śniadanie. W ładnej misce, np. misce Bolesławiec, takie śniadanie będzie i zachęcająco wyglądać, i wspaniale smakować.



Garnki: 1. Zwilling Vitality; 2. Zwilling Passion; 3. Zwieger Vesna; 4. Zwieger White Stone

Akcesoria do przygotowywania potraw z żurawiną

Istotne jest to, że aby wykorzystywać żurawinę w swojej kuchni, nie musimy zaopatrzyć się w żaden specjalistyczny sprzęt. Wystarczą podstawowe narzędzia kuchenne, choć oczywiście zalecamy wybór tych najlepszych. Co warto mieć? Na pewno do gotowania konfitur, musów oraz dżemów z żurawiny idealne będą wysokiej klasy garnki, np. garnki Zwieger lub garnki Zwilling. Do smażenia mięsa, które później oblejemy smacznym, żurawinowym sosem dobrze używać patelni tych marek. Patelnie Zwilling lub patelnie Zwiger gwarantują, że jedzenie nie będzie przywierać do powierzchni, będzie smażyć się równomiernie i cieszyć swoją soczystością, gdy trafi na nasz talerz. Komplety naczyń, np. zestawy garnków Zwieger, zawierają w sobie wszystkie elementy niezbędne do przyrządzenia smacznego posiłku, nawet dla dużej liczby osób. Brytfanny Zwieger dopełnią nasz zestaw o produkt, dzięki któremu w piekarniku przygotujemy aromatyczną pieczeń.

Jak widać żurawina ma wielki potencjał. Warto włączyć ją do swojej diety nie tylko ze względu na smak i możliwości wykorzystania w kuchni, ale też szerokie zastosowanie prozdrowotne. Co więcej, jest to owoc, który możemy uprawiać w swoim ogrodzie. Dla wielbicieli prac ogrodowych to z pewnością dodatkowy atut!


Sprawdź, co warto wiedzieć o wspomnianych naczyniach:

No votes yet.
Please wait...