Nasze puree doskonale uzupełni smak ryby czy mięsa. Ziemniaki będą naprawdę puszyste, pachnące masłem i aromatem podsmażonej cebulki. Spróbuj koniecznie przepisu na ziemniaczki puree przy najbliższej okazji!

Aby uzyskać idealne puree, radzimy sięgnąć po dobrą obieraczkę do warzyw, a także ugniatacz do ziemniaków. Teraz jesteście już gotowi do działania 🙂

Ziemniaki puree – przepis z masłem i cebulką

Category: Do obiadu

Cuisine: Polska

Puree

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki masła osełkowego
  • 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki myjemy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, aby szybciej się ugotowały. Gotujemy do miękkości.
  • W czasie, kiedy ziemniaki kończą się gotować, na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Smażymy do zeszklenia i odstawiamy z ognia.
  • Kiedy ziemniaki ugotują się, odcedzamy je, bierzemy ugniatacz do ziemniaków i porządnie je ugniatamy. W trakcie ugniatania dodajemy zeszkloną cebulkę z masłem oraz dolewamy mleka. Ugniatamy tak długo, aż puree stanie się gładkie i puszyste.
https://www.garneczki.pl/blog/ziemniaki-puree-przepis-z-maslem-i-cebulka/

Puree

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...