Aronia to owoc, który jest wprost idealny na domowe przetwory. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Co można zrobić z aronii, by cieszyć się jej smakiem i odżywczymi wartościami przez cały rok? Domowy sok aroniowy, klasyczna nalewka z aronii na wódce czy słodki dżem i konfitura. Zobacz w jak prosty sposób możesz to wszystko przygotować!

Aronia ma zastosowanie w kuchni, ale okazuje się również pomocna w leczeniu nadciśnienia, obniżeniu cholesterolu i wzmocnieniu naczyń krwionośnych! Zawiera sporo witamin i minerałów, a przetwory z aronii również mogą pochwalić się zdrowotnymi właściwościami. Jak zrobić takie przetwory z aronii? Nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Koniecznie musisz się przekonać. 🙂

Aronia i jej właściwości zdrowotne

Aronia to owoc o dość specyficznym, cierpkim smaku, za którym niektórzy przepadają, a inni od niego stronią. Odpowiednio przygotowane przetwory z aronii powinny smakować jednak każdemu! Co ważne, aronia ma do zaoferowania wiele właściwości zdrowotnych – jest bogactwem witamin, soli mineralnych oraz antyoksydantów. Sok czy nalewka z aronii na pewno pomoże wzmocnić odporność naszego organizmu i to przez cały rok!

Właściwości lecznicze aronii:
  • Aronia jest bogata w witaminy – C, E, PP oraz B1, B2 i B6. Witamina C pomaga w walce z przeziębieniem, E – nazywana jest witaminą młodości, a witaminy z grupy B dbają o nasze ciało od wewnątrz.
  • Nie brak w niej makro i mikroelementów – żelaza, wapnia, miedzi, manganu, jodu oraz boru.
  • Zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko tworzenia się komórek rakowych.
  • Korzystnie wpływa na naczynia krwionośne – zawarte w niej bioflawonoidy (rutyna i antocyjany) wzmacniają ściany tych naczyń, a także przyczyniają się do obniżenia ciśnienia. Aronia ma zatem właściwości, które dobroczynnie wpływają na nadciśnienie.
  • Bioflawonoidy mają pozytywny wpływ na oczy – usprawniają pracę naczynek krwionośnych w oku, a tym samym chronią przed zaćmą, jaskrą i innymi chorobami oczu.
  • Antocyjany obniżają poziom złego cholesterolu i dodatkowo podnoszą poziom tego dobrego.
  • Aronia polecana jest dla osób pracujących przed komputerem – jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów.

Co można zrobić z aronii? Domowy sok z aronii z sokownika!

Sok aroniowy to jeden z popularniejszych przetworów, który powstaje właśnie z tych owoców. Zrobiony w sezonie letnim i odpowiednio przechowywany, na pewno wystarczy nam również na okres zimy i pomoże w podniesieniu odporności organizmu.

Składniki:

  • 3 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • liście wiśni
  • kwasek cytrynowy do smaku

Zanim zabierzesz się za przetwarzanie aronii, oczyść owoce, opłucz w zimnej wodzie i wrzuć je najpierw do zamrażalnika. Owoce powinny mrozić się przez kilka dni, co pomoże zniwelować ich charakterystyczną cierpkość. Sok z aronii przygotujesz w stalowym sokowniku. Jak dokładnie używać tego urządzenia, dowiesz się z artykułu: Jak zrobić sok w sokowniku?

Sokownik stalowy do soku Fruit

Stalowy sokownik pozwoli w prosty sposób przygotować domowy sok z aronii.

Sokownik to duży garnek, który składa się z paru części. Licząc od dołu: z naczynia na wodę, części na sok wyposażonej w silikonową rurkę z zaciskiem oraz z naczynia na owoce. Górę wieńczy szklana pokrywka. Do dolnego naczynia wlej wodę, ustaw na nim część, do której będzie spływał sok, a na samej górze umieść naczynie wypełnione zamrożonymi jeszcze owocami. Możesz dodać także liście wiśni i odrobinę kwasku cytrynowego dla smaku. Przesyp aronię kilogramem cukru i zacznij gotować!

Ustaw sokownik na kuchence i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny (licząc od zagotowania wody w dolnym zbiorniku). Sprawdzaj czy w naczyniu znajduje się odpowiednia ilość wody i w razie czego dolewaj. Przy części z wytworzonym sokiem umieszczona jest silikonowa rurka, przez którą odprowadzany jest sok. Podstaw pod nią większy garnek i upuść do niego aroniowy wyrób. Sprawdź czy sok jest odpowiednio słodki. Ponownie zagotuj wyrób, a całkowicie gotowy rozlej do butelek na domowe soki. Po rozcieńczeniu, możesz od razu skosztować świeżego soku lub ustawić butelki do góry dnem i włożyć do spiżarki. Sok z aronii będzie wprost doskonały na zimę – pomoże w walce z przeziębieniem!

Co jeszcze zrobić z aronii? Lecznicza nalewka z aronii

Nalewka aroniowa, czyli tak zwana „aroniówka” to przepis na zdrowie – wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga osobom z nadciśnieniem i niedokwaśnością żołądka. Pomoże w oczyszczeniu organizmu z toksyn, a nawet zniweluje szkodliwe działanie komputera na nasze oczy.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 1 litr czystej wódki 40-60%
  • 0,5 l spirytusu
  • cytryna
  • 1,5 l wody (źródlanej lub przegotowanej i przefiltrowanej)

Oczyść owoce aronii, umyj w zimnej wodzie i odsącz w durszlaku. Nie zapomnij o usunięciu ogonków i szypułek! Cytrynę sparz wrzątkiem i obierz – skórkę pokrój w paseczki, a miąższ wyciśnij na wyciskarce do cytrusów. Do garnka włóż owoce aronii oraz skórkę cytrynową, zalej 1,5 l wody i gotuj przez ok. 1 godzinę, na małym ogniu. Przykryj wywar i odstaw na dobę.

Cedzak emaliowany Olkusz

Umyte owoce aronii odsączysz z nadmiaru wody w cedzaku.

Kolejnego dnia przecedź przez gazę i ponownie zagotuj. Do takiego wywaru dodaj cukier i mieszaj, by dobrze się rozpuścił. Następnie dodaj wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, spirytus oraz wódkę. Poczekaj, aż ostygnie, przelej do większej butelki na nalewkę lub kilku mniejszych. Odstaw naczynia z nalewką w chłodne miejsce – będzie gotowa dopiero po upływie kilku (6-7) miesięcy.

Domowe przetwory z aronii – dżem z aronii do słoików

Dżem aroniowy to doskonały dodatek do porannego tosta, kromki chleba z masłem, a także do twarogu. Przepis na dżem z aronii nie jest trudny w wykonaniu, a sam wyrób bardzo smaczny i zdrowy.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

Owoce aronii oczyść z szypułek i ogonków, opłucz w zimnej wodzie i odcedź. Włóż je do garnka, zalej wodą i obsyp cukrem. Od zagotowania wody, gotuj wszystko przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw garnek, by ostygł przez noc. Rano ponownie zagotuj zawartość, przygotowując dżem na wolnym ogniu. Owoce w połączeniu z cukrem powinny zgęstnieć. Taki jeszcze gorący wyrób przełóż do szklanych słoików na przetwory, zakręć i odwróć do góry dnem. Poczekaj aż słoiki i dżem z aronii wystygną.

Słoik na przetwory Twist

Dżem z aronii przełóż do słoiczka i zakręć.

Przetwory własnej roboty – konfitura z aronii

Czym różni się konfitura od dżemu? To również pyszne i słodkie smarowidło, ale konfiturę przygotowuje się w gęstym syropie z wody i cukru, a gotowanie przetworu rozłożone jest aż na 3 dni!

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 3/4 szklanki wody

Do garnka wsyp cukier oraz wlej wodę, by ugotować gęsty syrop. Całe owoce aronii oczyść i umyj, a następnie dodaj do gotującego się syropu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut, ale nie doprowadzaj do zagotowania! Odstaw garnek z zawartością do ostygnięcia przez noc. Drugiego dnia ponownie gotuj wyrób na wolnym ogniu, ale tym razem nieco dłużej – około 20 minut. Odstaw do przestygnięcia jak za pierwszy razem. Na trzeci dzień doprowadź już konfiturę do zagotowania i gorącą przełóż do wyparzonych słoików typu twist. Najlepiej jest zakręcić słoiki i ustawić je do góry dnem, wtedy nie trzeba ich dodatkowo pasteryzować.

Wszystkie wskazówki co do pasteryzacji przetworów (kiedy jest to potrzebne i w jakich sposób to zrobić) znajdziesz w artykule: Jak pasteryzować przetwory? Domowe sposoby.

Jakie przetwory można zrobić z aronii? Kompot z aronii

Kompot z aronii to idealny dodatek do codziennego obiadu, a także w sytuacjach, gdy czujemy, że łapie nas przeziębienie. Przygotowuje się go z podobnych składników jak sok i inne przetwory z aronii – z owoców, z cukru i wody. Różne są natomiast proporcje i sposób przyrządzenia. Nie potrzeba tu tak sporej ilości cukru.

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 2 l wody
  • 40 dag cukru

Z owoców aronii usuń ogonki i szypułki oraz umyj owoce. Osusz je papierowym ręcznikiem i włóż do zamrażalnika (podobnie jak w przypadku soku z aronii ma to pozbawić owoce cierpkiego smaku).

Garnek do gotowania słoików Silesia Rybnik

Gotowe przetwory pasteryzuj w specjalnym garnku do gotowania słoików.

Wyjęte z zamrażalnika owoce aronii przełóż od razu do słoików. W garnku zagotuj wodę z cukrem, by powstał syrop. Jeszcze gorącym syropem zalej aronię w słoiczkach, nałóż zakrętki i włóż słoiki do specjalnego garnka do gotowania słoików. Pasteryzacja przetworów ma na celu przedłużenie ich przydatności do spożycia, dzięki czemu możemy przechowywać je w domowej spiżarni przez cały rok. W tym przypadku pasteryzacja powinna trwać około 20 minut. Wyjmij słoiki z pomocą chwytaka, odwróć je do góry dnem i zaczekaj aż wystygną.

Chwytak do słoików

Dzięki chwytakowi do słoików możesz bezpiecznie wyjąć gotowe przetwory z gorącego garnka.

To oczywiście nie wszystkie wyroby z aronii, które mogą zapełnić półki Waszych domowych spiżarek! Warto docenić zdrowotne i smakowe walory tego owocu i przygotować chociaż jeden z powyższych wyrobów. A co Wy lubicie najbardziej z aroniowych przetworów? 😉

Ocena: 3.4/5.
Please wait...