Warto wykorzystać sezon na owoce, by przygotować z nich zdrowe, domowe soki. Wypite od razu staną się orzeźwiającym przysmakiem, a przelane do butelek i zachowane na zimę, będą wspaniałym wspomnieniem lata w chłodniejszych miesiącach. Jednak, by zabrać się za ich przygotowanie, najpierw trzeba wyposażyć się w odpowiednie akcesoria. Sokownik, obieraczki, drylownice… Co będzie nam potrzebne do produkcji soków?

Domowe soki to bogactwo smaków i witamin. Sok przygotowany z wiśni, jabłek, gruszek, aronii, malin czy czarnego bzu ma swoje niewątpliwe walory smakowe, ale i zdrowotne. Soki bogate w witaminę C i wzmacniające odporność warto przelać do butelek i zachować na sezon jesienno-zimowy. Wtedy to szczególnie docenimy dodatek soku malinowego do rozgrzewającej herbaty czy szklankę soku z czarnego bzu wypitą w okresie przeziębień. Owocowe soki warto pić również latem, delektując się smakiem na balkonie, tarasie czy w wygodnym fotelu. W każdym razie… Chyba nie muszę dłużej Cię przekonywać, że soki pić warto, a szczególnie te przygotowane we własnym domu! Zobacz, jakie akcesoria będą Ci potrzebne.

1 Sokownik parowy to podstawa

Kojarzysz ten kilkupiętrowy garnek z rurką? To właśnie sokownik ciśnieniowy! Na pierwszy rzut oka wygląda jak garnek do gotowania na parze. I w sumie nic w tym dziwnego, bo jego działanie jest podobne – zwany jest przecież sokownikiem parowym. Dolny zbiornik należy wypełnić wodą, a górny wybranymi owocami. Sokownik ustawiamy na kuchence, podgrzewamy, woda zaczyna parować, unosić się ku górze i zmiękczać owoce. Składniki puszczają sok, który gromadzi się w środkowym zbiorniku. To właśnie przy środkowym garnku zamontowana jest rurka, dzięki której łatwo zlejemy gotowy sok do podstawionego naczynia.

Sokownik parowy 8l

Sokownik parowy o pojemności 8l z pewnością pomoże Ci przygotować sporą ilość domowego soku!

Szczegółową instrukcję produkcji domowego soku znajdziesz tutaj: Jak zrobić sok w sokowniku? Krok po kroku

Najlepsze, bo najwytrzymalsze, są sokowniki wykonane ze stali nierdzewnej. Można w nich przygotowywać soki nawet z kwaśniejszych owoców. Stal nierdzewna nie reaguje z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Jest higieniczna, łatwa do utrzymania w czystości i bardzo odporna na uszkodzenia. Taki stalowy sokownik posłuży Ci na lata! 😉 Sokownik to podstawa, ale potrzebne będą również inne akcesoria. Jakie?

2 Drylownica do owoców

Ręczna drylownica przyda Ci się wtedy, kiedy zamierzasz przygotowywać soki z pestkowych owoców. Wiśnie, czereśnie i śliwki muszą być najpierw wydrylowane, a dopiero później wrzucone do sokownika. Owoce pozbawione pestek dużo łatwiej puszczą soki. Dzięki temu, po zakończonej produkcji soku, będzie można przygotować z pozostałości inne przetwory – dżemy czy konfitury. Zamiast z każdej wiśni czy śliwki wycinać pestkę nożykiem, lepiej wspomóc się specjalną drylownicą. Takie urządzenie znacznie ułatwi i przyspieszy pracę. Tym bardziej, że drylownica do owoców nie jest ani duża, ani droga.

Drylować możesz także jabłka. Drylownica do jabłek różni się swoją konstrukcją od tej przeznaczonej do wiśni czy śliwek. Ma ona za zadanie usunąć gniazda nasienne, wraz z pestkami i ogonkiem. Również i ją warto mieć, jeśli w naszym sokowym repertuarze chcemy uwzględnić soki jabłkowe.

3 Obieraczka do owoców i warzyw

Choć w skórce owoców i warzyw koncentruje się najwięcej cennych witamin i minerałów, to kupując produkty w sklepie, a nawet na targu, nie mamy pewności, czym zostały one spryskane. Na sklepowych półkach nie brak przecież aż nadto lśniących, wypolerowanych jabłek. Jeśli masz wątpliwości, co do pochodzenia produktów, lepiej obrać je ze skórki – jabłka, gruszki i marchewki. Obrane składniki będzie można wykorzystać do smażonych jabłek z cynamonem czy gruszkowego musu. Nie wyrzucaj tych owocowych pozostałości! Przygotuj z nich pyszne przetwory.

Oczywiście nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do obierania! Wiśnie, czereśnie, agrest, maliny, truskawki, aronia, warzywa liściaste trzeba będzie po prostu dobrze wymyć pod bieżącą wodą. A te z pestkami – również wydrylować.

Jakie obieraczki kuchenne? Oprócz takich klasycznych, uniwersalnych obieraczek, którymi obierzesz jabłka, gruszki, marchewki i inne składniki, możesz również wybrać specjalne maszynki do obierania, które ułatwiają i przyspieszają pracę. Jak działają? Wystarczy nadziać owoc na specjalny szpikulec i zakręcić korbką. Kręcimy, aż owoc będzie całkowicie obrany.

4 Butelki do soków

Przygotowany w sokowniku sok możesz wypić od razu lub przelać do butelek i zachować w postaci przetworów na zimowy sezon. Szklane butelki na soki dostępne są w rożnych pojemnościach, od małych buteleczek, po te większe. Mogą być wyposażone w zakrętki typu twist lub posiadać zamknięcie typu weck. Niektóre z nich już od razu mają etykietę, na której zapiszemy dany rodzaj soku. Jeśli nie ma takiej naklejki w zestawie, warto pomyśleć o jej dokupieniu. Soki możesz przelać do szklanych butelek, ale również do słoików.

5 Etykiety na butelki

O etykietach wspomniałam już wyżej. Warto nakleić je na butelki wypełnione sokami, by nie mieć problemów z rozpoznaniem danego przetworu. Tym bardziej, jeśli produkujemy soki z różnych owoców i to już kolejny sezon z rzędu! Na takiej etykiecie zapisz rodzaj soku, a także datę jego produkcji. Naklejki na butelki przybierają zazwyczaj ozdobną formę, dzięki czemu tak oznakowany sok może być świetnym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby. Ostatnio modne stały się naklejki tablicowe – czarne tabliczki z kredą w zestawie. Wygląda to znakomicie, ale trzeba uważać, by nie zetrzeć informacji.

Naklejki tablicowe na słoiki i butelki


Domowe soki możesz przygotować z przeróżnych owoców, a nawet warzyw. Czy warto? Oczywiście, że tak! Soki przygotowane w domowych warunkach są pyszne i zdrowe. Możesz wypić je od razu lub zawekować w butelkach, by cieszyć się smakiem lata nawet w okresie jesienno-zimowym. Zgromadź odpowiednie akcesoria i do dzieła!

O właściwej pasteryzacji soków przeczytasz w naszym poradniku: Jak pasteryzować przetwory?

Ocena: 4.7/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...