Pulpety z wołowego mięsa mielonego, podane z domowym sosem pomidorowym to idealny przepis na smaczny i pożywny obiad. Poznaj mój sposób na pulpeciki w sosie z pomidorów, soczewicy i cukinii – zasmakują nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Wiem, co mówię! Moje dzieci z chęcią zajadają takie klopsy mielone, gotowane w warzywnym sosie.

Nie będę ukrywać, że od kiedy w naszym życiu pojawiły się dzieci, wraz z nimi powróciły zapomniane pulpeciki z mięsa mielonego. Różnią się jednak dosyć sporo od pulpetów serwowanych w naszym dzieciństwie. Przygotowane przeze mnie klopsy wołowe smakują ziołami, czosnkiem i curry. W połączeniu z mocno pomidorowym sosem z soczewicą – znikają z talerzy w ekspresowym tempie.

Przepis na wołowe pulpety w sosie pomidorowym z soczewicą i cukinią

Category: Obiad

Cuisine: Polska

Ilość: dla 4 osób

Pulpety w sosie pomidorowym

Przepis na wołowe pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z soczewicą i cukinią - świetny obiad dla dzieci i dorosłych!

Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Kwiatkowska z bloga bobobebe.pl

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • sól/pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
    Sos:
  • mała cebula
  • cukinia
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • szklanka wody
  • ząbek czosnku
  • parę gałązek świeżego tymianku
  • sól/pieprz do smaku
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania

    Obsmażanie pulpecików
  • Do miski przełóż mięso mielone, posiekaną natkę, koper, posiekany ząbek czosnku, curry, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kulki.
  • Kładź pulpety na rozgrzany na patelni olej, smaż po parę minut z każdej ze stron, tak by były ładnie przyrumienione.
  • Podsmażone pulpeciki przełóż do miski. Patelnię umyj i zabierz się za przygotowanie sosu.
    Przygotowywanie sosu
  • Na rozgrzany na patelni olej przełóż posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa smaż parę minut, mieszając.
  • Następnie wsyp soczewicę. Zalej ją pomidorami i szklanką wody. Na koniec dodaj świeży tymianek.
  • Całość duś pod przykryciem około 20 minut. Gotowy sos posól i popierz do smaku.
  • Na sosie ułóż pulpeciki i duś kolejne parę minut.
    Podawanie dania
  • Pulpeciki wołowe z sosem pomidorowym podawaj z ulubionym makaronem (my tym razem serwowaliśmy pulpety z makaronem z czarnej fasoli, posypane parmezanem).
https://www.garneczki.pl/blog/przepis-pulpety-w-sosie-pomidorowym/

Klopsy domowe w sosie pomidorowym

Wołowe pulpeciki z mięsa mielonego podsmażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu nie musiałam używać zbyt dużych ilości oleju do smażenia. W przewracaniu klopsików na drugą stronę i układaniu ich na sosie pomogły mi uniwersalne szczypce kuchenne.

Pulpety z mięsa mielonego na talerzuDanie podałam na klasycznym białym, głębokim talerzu obiadowym, który pomieścił makaron, sos i pulpety!

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...