Pulpety z wołowego mięsa mielonego, podane z domowym sosem pomidorowym to idealny przepis na smaczny i pożywny obiad. Poznaj mój sposób na pulpeciki w sosie z pomidorów, soczewicy i cukinii – zasmakują nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Wiem, co mówię! Moje dzieci z chęcią zajadają takie klopsy mielone, gotowane w warzywnym sosie.

Nie będę ukrywać, że od kiedy w naszym życiu pojawiły się dzieci, wraz z nimi powróciły zapomniane pulpeciki z mięsa mielonego. Różnią się jednak dosyć sporo od pulpetów serwowanych w naszym dzieciństwie. Przygotowane przeze mnie klopsy wołowe smakują ziołami, czosnkiem i curry. W połączeniu z mocno pomidorowym sosem z soczewicą – znikają z talerzy w ekspresowym tempie.

Reklama

Patelnia Valdinox

Wołowe pulpeciki z mięsa mielonego podsmażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu nie musiałam używać zbyt dużych ilości oleju do smażenia. W przewracaniu klopsików na drugą stronę i układaniu ich na sosie pomogły mi uniwersalne szczypce kuchenne.

Pulpety z mięsa mielonego na talerzu

Danie podałam na klasycznym białym, głębokim talerzu obiadowym, który pomieścił makaron, sos i pulpety!

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...