Zobacz podstawowy przepis na domowe, chrupiące placki ziemniaczane w wersji wege, czyli bez jajka! Klasyczne placki ziemniaczane z cebulą, podane z jogurtem i cukrem to mój przysmak z dzieciństwa, którym zajadam się do dzisiaj. Wegańska wersja nie wymaga zbyt wielu modyfikacji, a po prostu rezygnacji z jednego składnika.

Proste rozwiązania niemal zawsze są najlepsze. Kiedy nie mamy pomysłu na obiad, zazwyczaj stawiamy na sprawdzone dania, które nigdy nas nie zawodzą. Dla mnie jednym z nich są tradycyjne, domowe placki ziemniaczane. Są przepyszne, dlatego warto poświęcić czas na ich smażenie. Wegańskie placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów i z pewnością każdy znajdzie na nie swój własny. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej – z sosem (np. grzybowym), jak i na słodko – z cukrem. Ja jem je na dwa sposoby, zazwyczaj układam placki na talerzu, polewam jogurtem roślinnym i posypuję cukrem. A kiedy akurat nie mam jogurtu – po prostu jem je z samym cukrem.

Przepis na klasyczne placki ziemniaczane bez jajek:

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek – prosty przepis

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia/smażenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Kategoria: Obiad

Kuchnia: Polska, wegańska

Ilość: 10-12 placków

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek – prosty przepis

Przepis podstawowy na domowe placki ziemniaczane w wersji wege - smażone bez jajka! Najlepiej smakują podane z cukrem i jogurtem roślinnym.

Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga: www.mojapasjazycie.pl

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
  • Dodaj mąkę, sól i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcję masy (ok. 1 łyżkę) na patelnię i rozprowadzaj ją na cienki placek.
  • Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Przewróć placki na drugą stronę i ponownie smaż około 2-3 minuty.

Rady

Chrupiące placki ziemniaczane możesz serwować na dwa sposoby. Na słodko - z cukrem i jogurtem roślinnym lub w wersji wytrawnej - z sosem, np. grzybowym.

https://www.garneczki.pl/blog/placki-ziemniaczane-bez-jajek-przepis/

Placki ziemniaczane wege - prosty przepis

Usmażone placki ziemniaczane w wersji wege podałam z cukrem i jogurtem roślinnym na niezawodnych, klasycznych talerzach Bormioli Rocco.

Placki z ziemniaków bez jajek - przepis podstawowyGwarancją dobrze wysmażonych placków, które nie będą się przypalać jest patelnia z nieprzywierającą powłoką, która nie wymaga użycia zbyt dużych ilości tłuszczu. Taki produkt znacznie ułatwia robotę!

Ocena: 5.0. / 2 głosy/głosów.
Proszę czekać...