Zobacz podstawowy przepis na domowe, chrupiące placki ziemniaczane w wersji wege, czyli bez jajka! Klasyczne placki ziemniaczane z cebulą, podane z jogurtem i cukrem to mój przysmak z dzieciństwa, którym zajadam się do dzisiaj. Wegańska wersja nie wymaga zbyt wielu modyfikacji, a po prostu rezygnacji z jednego składnika.

Proste rozwiązania niemal zawsze są najlepsze. Kiedy nie mamy pomysłu na obiad, zazwyczaj stawiamy na sprawdzone dania, które nigdy nas nie zawodzą. Dla mnie jednym z nich są tradycyjne, domowe placki ziemniaczane. Są przepyszne, dlatego warto poświęcić czas na ich smażenie. Wegańskie placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów i z pewnością każdy znajdzie na nie swój własny. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej – z sosem (np. grzybowym), jak i na słodko – z cukrem. Ja jem je na dwa sposoby, zazwyczaj układam placki na talerzu, polewam jogurtem roślinnym i posypuję cukrem. A kiedy akurat nie mam jogurtu – po prostu jem je z samym cukrem.

Reklama

Przepis na klasyczne placki ziemniaczane bez jajek:

Placki ziemniaczane wege - prosty przepis

Usmażone placki ziemniaczane w wersji wege podałam z cukrem i jogurtem roślinnym na niezawodnych, klasycznych talerzach Bormioli Rocco.

Placki z ziemniaków bez jajek - przepis podstawowy

Gwarancją dobrze wysmażonych placków, które nie będą się przypalać jest patelnia z nieprzywierającą powłoką, która nie wymaga użycia zbyt dużych ilości tłuszczu. Taki produkt znacznie ułatwia robotę!

Ocena: 3.9/5.
Please wait...