Domowe placki pszenne do tortilli możesz zrobić samodzielnie. Wbrew pozorom, nie jest to trudne zadanie! Poznaj przepis na domowe placki tortilla, które przygotujesz z mąki, oleju, wody i soli. Tylko tyle potrzeba! Zdradzę Ci też przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami, serwowaną z domowej roboty sosem czosnkowym.

Obiad, który przypadnie do gustu każdemu. Domowe pszenne tortille z kruchym, delikatnym kurczakiem i sosem czosnkowym. Jak widzicie, takie danie wygląda naprawdę smakowicie i zapewniam Was, że tak też smakuje. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie domowych tortilli, ale naprawdę warto! Tortille łatwo się robi mając pod ręką solidną patelnię z grubym dnem, na której szybko usmażą się placki. Pszenne placki tortilla dobrze komponują się z kurczakiem i warzywami, podane w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Taki sos przygotujesz w shakerze do sosów.

Jeśli lubicie eksperymentować, możecie do ciasta na tortille dodać łyżeczkę pesto bazyliowego, wówczas placki będą lekko zielone i będą miały intensywny aromat. Do ciasta można dodać także łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub słodkiej papryki w proszku. Takie dodatki wpłyną nie tylko na smak, ale także na wygląd tortilli. I jedna mała uwaga na koniec – smażąc mięso z kurczaka uważajcie, żeby go nie przesuszyć. Dużo smaczniejsze jest soczyste i kruche.

Przepis na domowe placki tortille (z kurczakiem)

Category: Obiad

Cuisine: Meksykańska

Przepis na placki tortille pszenne

Przepis na domowe, pszenne placki do tortilli i pomysł na tortillę z kurczakiem i warzywami, z sosem czosnkowym!

Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Jokiel z bloga gdywbrzuchuburczy.bogspot.pl

Składniki

    Ciasto do tortilli:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • ok. ¾ szklanki gorącej wody
  • ⅓ łyżeczki soli
    2 piersi z kurczaka
    Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 50 ml białego wina
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 – 2 szczypty chili
    Sos czosnkowy
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 – 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo do serwowania:
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • posiekana natka pietruszki lub szczypior
  • sałata
  • słodki sos chili

Sposób przygotowania

    Domowe placki tortille
  • Z mąki, oliwy, gorącej wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Najszybciej można zrobić to za pomocą miksera. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli za bardzo się lepi, można dodać więcej mąki, a jeśli jest za gęste, należy dodać więcej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto podziel na 6-7 części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
  • Jeśli chcesz, aby Twoje tortille były idealnie okrągłe, możesz wyciąć ich kształt za pomocą np.: talerza. Jeśli wolisz, możesz przygotować też więcej mniejszych tortilli.
  • Patelnie o grubym dnie dobrze rozgrzej i wrzucaj na nią kolejno placki. Kiedy tortilla się zarumieni i napowietrzy, przewróć na drugą stronę. Upieczone tortille odkładaj na talerz jeden na drugi. Placki przykryj wilgotną ściereczką, aby nie obeschły.
    Kurczak w marynacie
  • Kurczaka umyj, osusz i oczyść z błon. Mięso pokrój na długie, około 1-centymetrowe kawałki.
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w shakerze do dresingów i marynat. Marynatą zalej kawałki kurczaka i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Patelnię Ambition o grubym dnie rozgrzej i wrzuć na nią w dwóch partiach zamarynowane mięso z kurczaka. Smaż przez ok. 5 minut aż mięso zrobi się białe, a marynata prawie całkowicie wyparuje. Mięso powinno być dosmażone, ale delikatne i nieprzesuszone.
    Sos czosnkowy
  • Składniki na sos czosnkowy wymieszaj w shakerze, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos odstaw do „przegryzienia” do lodówki.
    Tortille z dodatkami
  • Kiedy masz już upieczone placki do tortilli, usmażone kawałki kurczaka i przygotowany sos czosnkowy, wystarczy już tylko przygotować tortillę z dodatkami. Na pszenny placek wyłóż sos czosnkowy, trochę sosu chili, liść sałaty, mięso z piersi kurczaka, trochę cebuli, trochę kukurydzy i zwiń w charakterystyczny rulon.

Notatki

Ciasto na placki do tortilli możesz wzbogacić łyżeczką pesto bazyliowego, koncentratu pomidorowego lub szczyptą słodkiej papryki, by zyskało ciekawy kolor i smak!

https://www.garneczki.pl/blog/przepis-na-tortille/
Domowe placki tortilla - przepis

Placki do tortilli najlepiej smażyć na patelni z powłoką nieprzywierającą.

Przepis na tortille z kurczakiem

Gotowe placki tortille wykorzystaj do przygotowania klasycznej tortilli z kurczakiem i warzywami.

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...