Jak zrobić bajgle amerykańskie? Poznaj prosty przepis na pyszne bajgle amerykańskie, które serwowane w towarzystwie różnych dodatków będą świetnym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie. Domowe bajgle to baza do przygotowywania różnych przekąsek! Zobacz, z czym jeść takie wypieki!

Domowe bajgle amerykańskie… Być może jest przy nich znacznie więcej pracy, niż przy tradycyjnych bułeczkach, ale to bajgle są najpyszniejszą ich wersją! Każda minuta pracy włożona w ich przygotowanie jest zawarta w ich smaku i strukturze. Są obłędne… Tak, bajgle są niesamowicie obłędne! Puszyste okrągłe bułeczki, których struktura po naciśnięciu wraca do pierwotnego kształtu. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Proponuję podać je z ogórkiem, bekonem i smażonym kotletem z pomidora. Dowiedz się, jak zrobić domowe bajgle i poznaj prosty przepis na bajgle amerykańskie.

Jak zacząć? Najpierw zaopatrz się w specjalne foremki do bajgli oraz w potrzebne składniki. Teraz możesz przejść do działania! 😉

Domowe bajgle amerykańskie z sezamem – prosty przepis

Czas przygotowania 2 godzin/y, 15 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 15 minut/y

Category: Śniadania

Ilość: 6 bajgli

Przepis na bajgle amerykańskie z sezamem

Przepis na domowe bajgle amerykańskie z sezamem - serwowane z kotletem z pomidora, bekonem, warzywami i sosem.

Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl

Składniki

    Potrzebujemy:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
    Ponadto:
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • sezam

Sposób przygotowania

    Ciasto na bajgle
  • Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj do niej rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże.
  • Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne potrwa ok.10 minut. Wyrabianie robotem kuchennym to ok. 3-4 minuty.
  • Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Wyrastanie, w zależności od temperatury otoczenia, potrwa 1- 1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką i przez chwilę ponownie wyrabiaj ciasto.
  • Utwórz z niego zgrabną kulkę i przeciśnij nożem jak pizzę, tworząc 6 takich samych kawałków ciasta.
  • Każdy kawałek uformuj w kulkę, palcem na środku zrób dziurkę i lekko dłońmi rozciągaj ciasto na boki tworząc "oponkę".
    Wyrastanie i obgotowywanie bajgli
  • Tak przygotowane oponki włóż na specjalne foremki do bajgli.
  • Bajgle przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do napuszenia. W międzyczasie w szerokim i płytkim garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki cukru.
  • Wyrośnięte bajgle przełóż na wrzątek na ok. 1-2 minuty. Obgotowane bajgle przełóż na foremkę do pieczenia, posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
    Pieczenie bajgli
  • Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
    Serwowanie bajgli
  • Bajgle gotowe! Z czym jeść? Podawaj z ulubionym sosem, świeżym ogórkiem, bekonem oraz kotletem z pomidora.
  • Malinowego pomidora pokrój w grube plastry, odsącz je przez chwile na ręczniku papierowym. Dopraw solą i pieprzem, panieruj w jajku i bułce tartej (dwukrotnie), następnie smaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
https://www.garneczki.pl/blog/bajgle-amerykanskie-przepis/

Domowe bajgle amerykańskie - przepis

Jak zrobić bajgle amerykańskie?

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...