Pasztet to idealny dodatek do domowego, chrupiącego chleba. Dzisiaj chciałabym Wam przekazać przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z kurczaka, wątróbki, łopatki wieprzowej i boczku. Taki domowy pasztet mięsny to świetna alternatywa dla gotowych produktów, które możemy kupić w supermarkecie.

Możemy wzbogacić go o różne warzywa i owoce, jak na przykład pomidor, papryka czy żurawina. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych. Sprawdzi się świetnie na przykład na kanapce – idealnie skomponuje się z kiszonym ogórkiem, sałatą i musztardą. Pewnie już nie możecie się doczekać, więc podaję przepis. Do dzieła!

To może Ci się przydać:

Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Czas gotowania 1 godzina, 55 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 55 minut/y

Category: Przepisy kulinarne, Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na Wielkanoc

Servings: 1 blacha o wymiarach 30x10 cm

Mięsny domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • 700 g kg łopatki wieprzowej
  • 500 g boczku surowego
  • 250g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • Sól
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 bułki namoczone w wodzie
  • 3 jajka
  • Wywar z gotowania mięsa (jeśli mięso jest suche)
  • Łyżka smalcu
  • Przyprawa do pasztetów (2 łyżeczki na 1 kg gotowego farszu)
    Przyprawa do pasztetu:
  • 5 g ziaren białego pieprzu
  • 5 g ziaren czarnego pieprzu
  • 5 g papryki słodkiej
  • 5 g liści laurowych
  • 5 g goździków
  • 4 g suszonego tymianku
  • 4 g suszonej bazylii
  • 4 g gałki muszkatołowej
  • 4 g imbiru
  • 2 g papryki ostrej
  • 2 g suszonego majeranku

Sposób przygotowania

  • Wszystkie przyprawy mielimy drobno przy pomocy młynka do przypraw lub moździerza. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy skorzystać z gotowych mieszanek.
  • Udka kurczaka wkładamy do dużego garnka z wodą. Do nich dodajemy pokrojony boczek, łopatkę oraz wyczyszczoną wątróbkę. Wielkość kawałków dopasowujemy do wielkości otworu naszej maszynki do mięsa.
  • Do mięs dodajemy wszystkie warzywa, sól, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Mięso gotujemy do momentu, w którym delikatnie rozmięknie. Należy uważać, aby go nie rozgotować, ponieważ pasztet będzie suchy.
  • Uwaga: Warzywa zmiękną podczas gotowania szybciej niż mięso. Należy je wtedy wyciągnąć, a mięso gotować dalej.
  • Podgotowane mięso wyciągamy z wywaru. Wywar pozostawiamy do ewentualnego podlania masy pasztetowej, jeśli okaże się zbyt sucha.
  • Mięso z kurczaka oddzielamy od kości. Całe mięso mielimy w maszynce dwukrotnie.
  • Przy trzecim mieleniu dodajemy bułkę nasiąkniętą i odsączoną z wody oraz warzywa.
  • Dodajemy sól oraz wcześniej przygotowaną przyprawę do pasztetu i wyrabiamy pasztet rękoma.
  • Dodajemy jajka i dalej wyrabiamy, w razie potrzeby doprawiamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Gotową masę wykładamy na blachę wysmarowaną smalcem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią. Pasztet pieczemy półtorej godziny. Po wyjęciu studzimy i wkładamy do lodówki.
https://www.garneczki.pl/blog/przepis-na-domowy-pasztet/
Zajrzyjcie także do naszego wpisu o tym, jaka jest najlepsza forma do pieczenia pasztetu.
No votes yet.
Please wait...