Tradycyjny pasztet świąteczny chętnie zjadany jest przez nas na śniadanie świąteczne oraz w formie przekąski. Z chęcią podpowiem Wam, jak zrobić pyszny pasztet domowy na Święta oraz jakie foremki do pasztetów są najlepsze. Od dziś Wasz świąteczny pasztet będzie równomiernie wypieczony i smaczny, a jego przygotowanie okaże się znacznie łatwiejsze niż dotychczas!

Pasztet na święta robi się z różnego rodzaju mięsa z dodatkami, dzięki czemu jest wyjątkowo smaczny. Jego tajemnicą jest  przede wszystkim świeże, dokładnie zmielone mięso, ale nie tylko. Jak zrobić domowy pasztet na Święta? I w czym tkwi cały sekret?

Reklama

Jak zrobić pasztet świąteczny domowy?

Do przygotowanie tradycyjnego pasztetu świątecznego wykorzystuje się przede wszystkim mięso cielęce, wieprzowe, drobiowe, wołowe lub królicze.  Oprócz mięsa dodaje się także wątróbkę drobiową, cielęcą lub wieprzową, która nadaje smak i barwę oraz boczek, powodujący, że pasztet jest odpowiednio tłusty.

Wybrane mięso gotujemy lub dusimy w garnku lub w szybkowarze, który znacznie skraca pracę. Do gotowania dodajemy warzywa jak na bulion oraz przyprawy, takie jak, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, cząber, imbir oraz majeranek.

Marmurowy moździerz kuchenny Marble


Solidny moździerz szybko utrze przyprawy, zioła i inne składniki.

Ugotowane mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy czerstwą bułkę namoczoną wcześniej w bulionie lub jajka i dokładnie mieszamy masę. Pasztet jest gotowy do pieczenia, wystarczy przełożyć go do odpowiedniej formy i upiec w piekarniku lub ugotować na parze.

Najlepsza forma na świąteczny pasztet domowy

Przygotowana masa pasztetowa powinna mieć jednolitą konsystencję i wyrazisty smak. Najlepiej piec ją w podłużnej, prostokątnej formie zwanej keksówką. Blaszka nadaje pasztetowi tradycyjny kształt i znacznie ułatwia porcjowanie dania po upieczeniu. Na rynku dostępne są formy do pieczenia wykonane z różnych materiałów, która z nich będzie najlepsza do pasztetu?

Formy do pasztetów metalowe

Najbardziej klasyczny typ to keksówka metalowa, używana od pokoleń przez gospodynie domowe. Świetnie nadaje się do upieczenia pasztetu, ponieważ jest :

  • odporna na wysokie temperatury,
  • równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu pasztet się nie przypala,
  • lekka i poręczna.

Ważne jest jednak, aby podczas pieczenia w tego typu formie używać papier do pieczenia, który chroni przed rdzewieniem formy.  Papier znacznie ułatwia wyjmowanie wypieku, ale może też  niekorzystnie wypływać na wygląd gotowego pasztetu.

Keksówka SNB


Klasyczna keksówka sprawdzi się też do upieczenia keksu, chleba oraz babki.

Foremki do pasztetu szklane

To zdecydowanie nowocześniejsza propozycja, ma jednak wielu wielbicieli. Formy szklane do pieczenia posiadają wiele zalet, między innymi są:

  • bardzo odporne na zarysowania i wysokie temperatury,
  • można kontrolować cały proces wypieku pasztetu, przez przezroczyste boki formy,
  • równomiernie rozprowadzają ciepło i długo je utrzymują, dzięki czemu pasztet nie stygnie od razu po wyjęciu z piekarnika.

Używając foremek szklanych do pieczenia pasztetu należy uważać, aby naczynie nie upadło na podłogę. Szkło nie jest niestety odporne na uszkodzenia mechaniczne i forma mogłaby się zbić. Ponadto gotowy wypiek nie zawsze łatwo wyjmuje się z formy. Trzeba zaczekać do jego całkowitego wystygnięcia.Forma do pieczenia pasztetu żaroodporna Ambition

Foremki na pasztet gliniane lub keksówka ceramiczna

Gliniana lub ceramiczna foremka do pasztetu jest bardzo podobna do szklanej. Dodatkowo często posiada ciekawy wygląd, idealnie wpisujący się w wystrój tradycyjnej kuchni. Poza tym jest także:

  • odporna na wysokie temperatury,
  • równomiernie się nagrzewa i rozprowadza ciepło,
  • nieprzywierająca (jeśli wybierzemy model glazurowany wewnątrz).
Forma gliniana do pasztetu Pataki Keramia

Forma do pieczenia pasztetu silikonowa

Keksówka silikonowa to zdecydowanie nowa propozycja. Silikonowa formy do pieczenia są dostępne na rynku od niedawana, ale bardzo szybko znalazły wielu zwolenników. Stało się tak dlatego, że formy są:

  • odporne na wysoką temperaturę,
  • odporne na uszkodzenia i zadrapania,
  • elastyczne, dzięki czemu nie zajmują wiele miejsca podczas przechowywania,
  • nieprzywierające, dzięki czemu wyjęcie gotowego pasztetu nie sprawia żadnego kłopotu,
  • można myć je w zmywarce do naczyń,
  • nie wymagają użycia papieru do pieczenia,
  • umożliwiają pieczenie bez użycia tłuszczu,
  • równomiernie rozprowadzają ciepło.

Formy silikonowe jako jedyne nie wymagają smarowania tłuszczem przed pieczeniem. Co spowodowało, że wiele nowoczesnych gospodyń domowych decyduje się tylko na nie. Warto pamiętać, aby nie używać ostrych narzędzi do wyjmowania lub krojenia pasztetu w formie. Nóż mógłby bowiem przeciąć powierzchnię silikonu.

Keksówka silikonowa


Silikonowa forma ze szklanym dnem znacznie ułatwia wyjęcie gotowego pasztetu.

Foremki aluminiowe do pasztetu

Foremki jednorazowe to świetne rozwiązanie dla osób, przygotowujących dużą ilość pasztetu świątecznego. Pasztet w foremkach aluminiowych możemy łatwo przechowywać, ponieważ zajmuje niewiele miejsca lub zabrać ze sobą na proszoną kolację i obdarować członków rodziny.  Danie można także zamrozić i zjeść ze smakiem po świętach.

Wiecie już jak zrobić pyszny pasztet pieczony. Dajcie koniecznie znać  jak wygląda to u Was w domu. Czy sami robicie pasztet na święta Bożego Narodzenia, czy może dostajecie od mamy lub teściowej 🙂 Jeśli macie sprawdzony przepis na dobry pasztet na święta, koniecznie dajcie znać w komentarzu!

Ocena: 4.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...