Codziennie przygotowujemy różnorodne posiłki, dlatego przechowywanie w kuchni, zarówno produktów spożywczych, jak i kuchennych akcesoriów, powinno być jak najlepiej zorganizowane. Jak zachować porządek w kuchni i mieć wszystko pod ręką? W czym powinniśmy przechowywać przyprawy, a w czym kawę i herbatę, sypkie produkty, warzywa i owoce, a także oliwę i ocet? Proste triki sprawią, że Twoja kuchnia stanie się perfekcyjnie zorganizowana.

Nie potrzeba wcale dużej kuchni, by tworzyć pyszne potrawy i jeszcze miło spędzać przy tym czas. Sama jestem posiadaczką tej niewielkiej, która niejednokrotnie przyprawiała mnie o zawrót głowy. Ale nawet przechowywanie produktów w małej kuchni może być świetnie zorganizowane! Dlatego postanowiłam długo nie chować urazy i po prostu sprawić, by było mi w niej dobrze. Wystarczyło trochę się zorganizować, a od razu zrobiło się więcej przyjaznej przestrzeni! Aby zapanować nad kuchennych chaosem, który bardzo szybko powstaje (i to nie wiadomo jak, kiedy i dlaczego!) mam kilka sposobów, by organizacja nawet małej kuchni była jak najlepsza.

1. Organizacja przypraw w kuchni

Nie wyobrażam sobie gotowania bez przypraw. Aromatyczne przyprawy w kuchni to podstawa! Zwykła sól i pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, curry, lubczyk, majeranek i wiele, wiele innych wzbogacają smak i aromat potraw. Wśród sporej kolekcji przypraw czasami trudno znaleźć tę właściwą. Skończyła się czy po prostu nie mogę jej znaleźć? Niejednokrotnie zadawałam sobie to pytanie, zanim porządnie ich nie uporządkowałam.

Organizer na przyprawy Branw

Praktyczny organizer sprawia, że torebki z przyprawami nie wywracają się, a ich zawartość nie rozsypuje się.

Paczuszki przypraw, zarówno te jeszcze nierozpakowane, jak i otwarte, przechowuję w podłużnym organizerze na przyprawy Branq. Przyprawy segreguję według przyjętych kategorii i wkładam pomiędzy dane przegródki, które sprawiają, że paczuszki nie wywracają się, a przyprawy nie rozsypują się w pojemniku. Organizer na przyprawy jest idealny do szuflady kuchennej, ale możesz trzymać go także na blacie lub w szafce. Otwarte paczki warto zabezpieczyć zapinkami do przypraw i ziół. Takie zapinki nie tylko pomagają w zachowaniu porządku, ale i w szybkim znalezieniu potrzebnej przyprawy. Dzięki czytelnie wypisanym nazwom, szybko znajdziesz to, co potrzebne w danej chwili. Prosty organizer pozwala zachować porządek w szafkach i szufladach kuchennych.

Zapinki do przypraw i ziół

Zapinki do różnych przypraw i ziół pomagają w szybkim znalezieniu danej przyprawy.

Tylko niektóre z przypraw trzymam w takim organizerze. Te, z których korzystam najczęściej przechowuję w słoiczkach na przyprawy, które pozwalają zachować ich aromat na długo. Kolorowe przyprawy w słoiczkach prezentują się bardzo ładnie. Naturalna ozdoba kuchni! Najlepiej, by wszystkie słoiczki były jednakowe, ale oznaczone etykietami na słoiki z wypisaną nazwą przyprawy, dzięki temu szybko ją odnajdziemy.

Szklane słoiki na przyprawy

Estetyczne słoiczki na przyprawy na długo zachowają ich świeżość i aromat.

2. W czym przechowywać kawę i herbatę?

Tak jak po przyprawy, tak i po kawę czy herbatę sięgam codziennie. Nie wyobrażam sobie poranka bez kawy i popołudnia bez herbaty. W domu często przyrządzam takie gorące napoje moim gościom, dlatego lubię, gdy ziarenka kawy i listki lub torebki herbaty czekają na zaparzenie w estetycznych pojemnikach. Dzięki nim organizacja naszych szafek i szuflad w kuchni staje się jeszcze lepsza, a goście i domownicy chętniej sięgają po kubek, by zaparzyć gorący napój.

Szczelne pojemniki na kawę oraz kolorowe pojemniki na herbatę oprócz walorów estetycznych, mają jeszcze inną zaletę – bardzo dobrze utrzymują świeżość i aromat kawy oraz liściastej herbaty. Chronią ziarenka przed dostępem niekorzystnie działającego na nie światła, powietrza i wilgoci. Jeśli przechowuję je w szklanym słoiku, chowam go wtedy do szafki, by nie docierały do niego promienie słoneczne. Taki praktyczny słój sprawdzi się również do przechowywania innych produktów. Jeżeli nie chcesz chować kawy i herbaty do szafki, dobrym rozwiązaniem będą pojemniki wykonany z innych materiałów, które będą odporne na działanie słońca i innych czynników. Estetyczne pojemniki to bardzo proste, ale i wyjątkowo praktyczne rozwiązania w kuchni, które zdecydowanie warto wprowadzić.

3. Organizery kuchenne na sypką żywność

Sypka żywność to podstawowe składniki, z których tworzę domowe posiłki. Różnego rodzaju kasze, ryże i makarony. To również mąka i bułka tarta. A także śniadaniowe płatki owsiane i suszone owoce. Taka sypka żywność trzymana w torebkach, w których została zakupiona daje zawsze jeden wynik – kuchenny bałagan. Trudno jest utrzymać również świeżość tak nieszczelnie przechowywanych produktów.

Plastikowy dozownik na żywność Branq

Dozowniki na żywność umożliwiają szybkie przesypanie odpowiedniej ilości mąki, ryżu, makaronu i innych produktów.

Wystarczą zwykłe pojemniki, by zapanować nad tym kuchennym bałaganem. Pudełka zachowają świeżość jedzenia dłużej niż pootwierane opakowania. Bardzo lubię przechowywać sypkie produkty w plastikowym dozowniku na żywność marki Branq, co umożliwia mi łatwe i sprawne przesypanie potrzebnej ilości mąki, ryżu, makaronu i innych. Dzięki temu, że są przezroczyste szybko znajduję potrzebny produkt. Sprawna organizacja w szafkach kuchennych gwarantowana! Takie dozowniki są na tyle estetyczne, że równie dobrze mogę trzymać je na kuchennym blacie i mieć jeszcze szybszy dostęp do potrzebnych produktów.

4. Przechowywanie warzyw i owoców, czyli porządek w lodówce

Organizując swoją kuchenną przestrzeń, nie można pominąć tak ważnego urządzenia jak lodówka. Również i tam musi panować ład i porządek. Odkąd odpowiednio przechowuję warzywa, owoce i inne produkty nie marnuję jedzenia. Więcej o prawidłowym przechowywaniu artykułów spożywczych dowiesz się z artykułu: Jak przechowywać owoce i warzywa, aby długo zachowały świeżość?

Do zachowania porządku w lodówce wystarczą mi zwykłe plastikowe pojemniki na żywność. W każdym z nich przechowuję różnego typu produkty, a pojemniki układam jeden na drugim, by nie zajmowały zbyt wiele miejsca. Każdą półkę najlepiej jest przeznaczyć na podobny typ żywności, by szybciej docierać do potrzebnych produktów. Z samego przodu ustawiam żywność z krótszym terminem ważności, by sięgnąć po nią jak najszybciej.

Szklany pojemnik na cytrynę

Owoce i warzywa przechowywane w osobnych pojemnikach nie chłoną zapachów i zachowują świeżość na dłużej.

Produkty, które mają dość mocny zapach (cebula, czosnek, cytryna) trzymam zupełnie osobno. Ale zamiast znajdować im całkowicie nowe miejsce z dala od innych produktów, wykorzystuję mały pojemnik na cebulę i oddzielny pojemnik na czosnek. Dzięki temu produkty nie przechodzą intensywny zapachami. W mojej kuchni jest też miejsce na szklany pojemnik na cytrynę, w którym trzymam przekrojonego cytrusa. Odporne szkło mogę przechowywać w lodówce lub na kuchennej szafeczce. Prawidłowe przechowywanie, sprawia, że kuchnia staje się przyjemnym miejscem, w którym nie brak świeżych warzyw i owoców.

5. Dozowniki do oliwy i octu

W mojej kuchni nie może zabraknąć butelek do oliwy, oleju i octu wykonanych z naturalnych materiałów. Dozowniki w jednym stylu na pewno lepiej się prezentują niż sklepowe plastikowe butelki z etykietami. Olej, oliwę i ocet najlepiej przechowywać w butelce z ciemnego szkła lub z ceramiki, by nie narażać ich na działanie światła. Płyny nie mogą być wystawiane na działanie słońca, ale nie ma potrzeby trzymania ich w lodówce. Trzymam je po prostu w zacienionym miejscu, z dala od rozgrzewanej co chwila kuchenki.

Ceramiczne pojemniki na oliwę i ocet Sweet Home

Olej, oliwę i ocet najlepiej przechowywać w butelce z ceramiki lub ciemnego szkła, by nie narażać ich na działanie światła.

Bardzo lubię, gdy butelki posiadają dodatkowo dozowniki, dzięki którym mogę odmierzyć taką ilość, jaką potrzebuję! Jeśli masz butelkę z jasnego szkła – nic straconego! Widać przez nią piękny odcień oliwy, co dodatkowo ozdobi Twoją kuchnię. Musisz jednak pamiętać, by nie wystawiać przezroczystych butelek na działanie światła.

6. Sposób na przechowywanie noży w kuchni

Jestem za tym, by sztućce trzymać klasycznie w szufladzie. Ale z kolei kuchenne noże wolę mieć zawsze pod ręką, kiedy przygotowuję posiłki. Każdego dnia używam noży różnego rodzaju – innych do smarowania bułek i krojenia warzyw, a jeszcze innych do krojenia kromek chleba i cięcia mięsa na kawałki. W jaki sposób układać rzeczy w kuchni, aby nie szukać ich pomieszanych w kuchennej szufladzie? Mam na to dwa sposoby!

Blog na noże trawa Ambition

Blok do noży skrywa ich ostrza, co sprawia, że kuchnia staje się bezpieczna, ale i uporządkowana.

Pierwszy z nich to listwy magnetyczne do noży, które montuje się na ścianie. Magnes przyciąga noże, które mocno trzymają się listwy. Taka listwa sprawdzi się szczególnie przy kompletach noży w takim samym stylu. Ja jestem posiadaczką noży różnej wielkości, z rączkami w przeróżnych kolorach, dlatego zdecydowałam się na drugi sposób – blok do noży. Łatwo i wygodnie wkładam noże do bloku. Ich ostrza są schowane, dzięki czemu moja kuchnia jest całkowicie bezpieczna, uporządkowana i estetyczna. Aż chce się tu przebywać! Kiedy duże i ostre noże mają swoje wyznaczone miejsce, organizacja szuflad i szafek kuchennych jest zdecydowanie łatwiejsza.

Dzięki takim sposobom przechowywanie i organizacja pracy w kuchni stają się naprawdę proste! Bardzo łatwo wprowadzisz porządek do swojej kuchni i szybko przyrządzisz dania, z produktów, które znajdują się na wyciągnięcie ręki. Mi się udało, to i Tobie nie może nie wyjść! Koniec z długim poszukiwaniem potrzebnych produktów, bałaganem w kuchni i marnowaniem żywności. Dobra organizacja kuchni nie jest wcale trudna! Powyższe porady sprawią, że nawet niewielka kuchnia stanie się niezwykle funkcjonalna. Do roboty!

Ocena: 4.2/5.
Please wait...