Noże japońskie to wyjątkowo precyzyjne i wytrzymałe ostrza, które poradzą sobie nie tylko z przygotowywaniem sushi! Odpowiednio dobrane noże pomogą nam w filetowaniu ryb, krojeniu mięsa i plastrowaniu warzyw i owoców. We własnym domu poczujemy się jak prawdziwi szefowie kuchni. Jakie wyróżniamy rodzaje noży japońskich, jakie jest ich przeznaczenie i na jakie marki warto zwrócić uwagę?

Kompletując nasz zestaw kuchenny, zazwyczaj myślimy przede wszystkim o garnkach, patelniach i naczyniach do serwowania posiłków. Niemniej istotne są jednak także noże – niezbędne przybory dla kucharzy, zarówno amatorów, jak i profesjonalistów. Niestety wielu z nas przy ich zakupie kieruje się przede wszystkim ceną. Wydaje się, że noże nie są aż tak istotne, a jedno uniwersalne ostrze wystarczy do krojenia, plastrowania i obierania różnych produktów spożywczych. Nic bardziej mylnego! Solidne, ostre i precyzyjne narzędzia wpływają na wygodę, a nawet przyjemność płynącą z naszej pracy i efekty końcowe. Nie szarpią brzegów, łatwo nimi pokroić jedzenie na idealne plasterki i drobno posiekać różne dodatki do naszych dań. Wśród noży szczególnie polecanych należy wymienić noże japońskie.

Reklama

Czym wyróżniają się japońskie noże kuchenne?

Nie zniechęcajmy się ich ceną – idzie ona w parze ze świetną jakością! Noże japońskie produkowane są ze stali nierdzewnej i wzbogacone węglem. Niezwykle ważny jest proces ich hartowania, który zazwyczaj odbywa się w lodzie, potem noże są ostrzone, a na koniec szlifowane. Kucharze, którzy używają takich akcesoriów zgadzają się co do tego, że można wręcz odnieść wrażenie, iż noże japońskie pracują bez naszego udziału i to z niesamowitą precyzją. Świetnie leżą w dłoni, są idealnie wyważone, a ich konstrukcja pozwala na szybką pracę.

Ostrza tego typu dostępne są dla każdego i produkowane przez wiele znanych na świecie marek, wśród których możemy wymienić nie tylko marki japońskie! Są to takie marki jak japońskie Tojiro, Kasumi, Kyocera i Global, a nawet fiński Fiskars oraz niemiecka marka WMF i Zwilling. Konserwacja ostrzy wymaga pewnej wiedzy. Warto chociażby wiedzieć, że noży japońskich nie naostrzymy na zwykłej ostrzałce ceramicznej. Wymagają one użycia kamieni półsyntetycznych lub syntetycznych o odpowiedniej gradacji. Wszystko po to, by właściwości noży japońskich mogły nam służyć przez lata. Ostrza tego typu dzielą się na różne rodzaje o odmiennymi kształcie i zastosowaniu. Poznajmy je!

Rodzaje noży japońskich i ich przeznaczenie

1 Uniwersalny nóż Santoku

Jest to nóż szefa kuchni o bardzo uniwersalnym zastosowaniu, który przyda się podczas przygotowywania różnych potraw. Sama jego nazwa, którą tłumaczyć należy jako „trzy cnoty”, jest nawiązaniem do jego wielofunkcyjności. Nożem Santoku możemy zarówno kroić, jak i siekać oraz plastrować. Jego ostrze jest dość szerokie, ale równocześnie nie jest bardzo długie. Powierzchnia noża pozwala przenosić na nim pokrojone już produkty.

Nóż tego rodzaju i to w bardzo dobrej cenie, idącej w parze z dobrą jakością, znajdziesz w ofercie wielu marek, zarówno tych japońskich, jak i innych zagranicznych. Typ Santoku jest bardzo popularny ze względu na swoją uniwersalność. Takie ostrza produkuje chociażby angielska firma Joseph Joseph. Świetne jakościowo są także noże marki Zwilling, WMF i Wüsthof. Produkcją japońskich noży Santoku zajmują się także marki Zwieger, Fiskars, Fissler, Gefu, Global, Kasumi, Kyocera, Robert Welch, Satake i Tojiro.

Nóż Santoku Zwieger


Uniwresalny nóż Santoku z serii Zwieger Practi Plus.

2 Noże japońskie Usuba

Nóż Usuba to kolejny nóż o formie zbliżonej do tasaka. Ostrze Usuba sprawdzi się do precyzyjnego plastrowania warzyw i owoców. Nóż wydaje się bardziej wytrzymały niż Nakiri, jednak nie należy używać go do krojenia twardych produktów spożywczych, a już na pewno nie wolno próbować kroić nim jakichkolwiek mrożonek – grozi to bowiem zniszczeniem narzędzia. Taki nóż Usuba proponują marki Bunmei i Tojiro.

Nóż Usuba marki Bunmei


3 Nóż japoński Gyuto

Gyuto to bardzo znany wśród kucharzy nóż o uniwersalnym przeznaczeniu. Jego forma podobna jest do noża Santoku, choć w porównaniu do niego jest nieco dłuższy i węższy. Można nim kroić, plastrować i siekać, wykorzystując łukowaty kształt brzuśca, kołysząc ostrzem. Jest to nóż bardzo precyzyjny, który nadaje się także do trudniejszych zadań, np. wykrajania mięsa spomiędzy kości. W sklepie Garneczki.pl dostępny jest w ofercie marki Miyabi.

4 Yanagiba – nóż do sushi

Bez tego noża nie warto nawet podchodzić do przygotowania sushi! Jest to nóż japońskich mistrzów serwujących tę potrawę, która cieszy się dziś powodzeniem smakoszy na całym świecie. Nóż Yanagiba pozwoli przygotować nie tylko sushi i sashimi. Europejscy kucharze i użytkownicy doceniają to ostrze ze względu na fakt, że można nim precyzyjnie filetować i porcjować mięso, a także plastrować produkty na dowolnej grubości plastry. Ostrze jest długie i węższe niż w przypadku innych noży japońskich. Znajdziesz je w ofercie marki Stellar.

Nóż Yanagiba Stellar


5 Mały tasak, czyli Nakiri

Bardzo charakterystyczny nóż japoński, który przypomina mały tasak. W przeciwieństwie do niego posiada zdecydowanie cieńsze i węższe ostrze, którym możemy kroić lub plastrować warzywa i owoce oraz szatkować zioła. Mały tasak Nakiri znajdziesz w ofercie marek Bunmei, Kasumi, Kyocera, Satake, Tescoma, Tojiro i Wüsthof.


Reklama

Nóż japoński Nakiri marki Satake.


Nóż japoński Nakiri marki Satake.

6 Noże japońskie Takohiki

W swojej konstrukcji podobny jest do noża Yanagiba. Podstawową różnicą między nimi jest jednak brak w ostrzu Takohini spiczastego zakończenia. Jest to nóż długi, wąski, lekki i posiada cienkie ostrze. Sprawdzi się przy krojeniu ośmiornic oraz ryb.

7 Precyzyjny nóż Kiritsuke

Oto połączenie noża typu Ursuba i Yanagiba. Jest to więc otrze nadające się tak do warzyw, jak i filetowania oraz krojenia ryb i mięsa. Dodatkowo posiada bardzo ostry i cienki szpic pozwalający na wykonywanie bardzo precyzyjnych czynności, np. oprawiania ryb. Można nim również z łatwością zdejmować skórę. Szukaj wśród produktów marki Tojiro.

Nóż kuchenny Kiritsuke Tojiro


8 Masywny nóż Deba

Poszukiwacze noża służącego do ciężkich prac, np. odcinania rybich głów czy ogonów, przecinania rybich kręgosłupów oraz innych twardych części produktów spożywczych – z wyjątkiem kości, o czym należy bezwzględnie pamiętać – powinni postawić właśnie na to ostrze. Deba w porównaniu do wyżej wymienionych noży jest masywna i ciężka, chociaż pracuje się tym ostrzem precyzyjnie i bez obaw o poszarpanie mięsa, uszkodzenie go i co za tym idzie – sprawienie, że będzie wyglądało nieestetycznie. Bez problemu tym nożem pokroimy warzywa – nawet na bardzo małe, równe kawałki oraz cienkie plastry. Gdzie szukać? W ofercie marek Global, Kasumi, Satake, Tojiro i Bunmei.

Nóż Deba marki Global

Nóż Deba japońskiej marki Global.

9 Bunka – nóż do mięsa i ryb

Nóż Bunka to idealna opcja dla osób, które często przygotowują różne rodzaje mięsa i ryb. Gwarantuje precyzyjne cięcia i wygodną pracę. Równocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać go do krojenia, plastrowania i szatkowania innych produktów, co czyni z tego noża alternatywę dla Santoku i Gyuto. W naszym sklepie nóż Bunka znajduje się w ofercie japońskiej marki Tojiro.

10 Nóż japoński Oroshi

To hybryda Deby i Yanagiby. Przeznaczony jest do oprawiania średnich i dużych ryb. Jest on węższy i dłuższy niż Deba, ale przy tym krótszy, szerszy i grubszy niż Yanagiba. Nóż Oroshi oferuje marka Bunmei.

Nóż uniwersalny Oroshi Bunmei

Polecane marki noży japońskich

Wymienione tutaj noże japońskie znajdziesz w naszym sklepie Garneczki.pl, w ofercie wielu marek, których przykłady przedstawiamy poniżej.

  • marki japońskie: Global, Kasumi, Tojiro, Kyocera, Mcusta, Miyabi, Satake, Bunmei,
  • marki niemieckie: Gefu, Zwilling, WMF, Wüsthof, Küchenprofi, Fissler,
  • marki angielskie: Robert Welch, Joseph Joseph, Stellar, Kitchen Craft,
  • inne marki: Zwieger, Tescoma, Florina, Fiskars, Ballarini, Tarrerias Bonjean.
No votes yet.
Please wait...