Nóż do chleba – jaki będzie ten właściwy, żeby ukroić kromkę perfekcyjnej grubości i nie zdeformować jej kształtu? Noże do pieczywa powinny koniecznie znaleźć się w Twojej kuchni, ale jak wybrać te odpowiednie? Dowiedz się także, jak ostrzyć noże do chleba.

Ukrojenie idealnej kromki chleba często jest nie lada wyzwaniem. Szczególnie gdy pieczywo jest świeże – ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Problem ten możesz rozwiązać, zaopatrując się w noże do pieczywa. Odpowiedni nóż do chleba, jak chociażby od firmy Zwieger, sprawi, że będziesz kroił równe kawałki, które staną się podstawą pysznych kanapek.

Reklama

Nóż do chleba z ząbkowanym ostrzem

Świeże bochenki chleba mają tendencje do kruszenia się, a szczególnie gdy w krojenie włożymy więcej siły. Czasami, by tego uniknąć, kroimy grube pajdy, które nie nadają się na kanapki.

Żeby uniknąć takich sytuacji, zaopatrz się w noże do krojenia chleba. Obecnie znajdują się w większości zestawów noży. Charakteryzują się:

  • znaczną długością, przynajmniej 20 cm,
  • zaokrągloną końcówką,
  • ząbkowanym ostrzem.

Ząbki zazwyczaj są wielkości 2-3 milimetrów i są ciasno ułożone obok siebie. Mogą być ostro zakończone lub jedynie pofalowane. Bez względu na kształt sprawdzą się podczas przekrojenia chleba czy bułki. Zrobisz to bez obaw, że nóż postrzępi wnętrze albo rozerwie kromkę. Co ciekawe, nóż z ząbkowanym ostrzem nada się również do przekrojenia pomidora czy ananasa, które ma twardą skórkę, ale soczysty miąższ w środku.

Właściwe noże do krojenia chleba – na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze właściwego noża do chleba istnieje kilka właściwości, na które powinieneś zwrócić uwagę. Należą do nich:

  • kształt i wyważenie rękojeści – korzystania – najlepszy nóż powinien mieć wyprofilowaną rączkę dobrze leżącą w dłoni;
  • materiał wykonania – ostrza wykonywane są z różnego rodzaju stali. Przykładowo niektóre noże Zwilling są wykonane ze stopu chromu i węgla. Rękojeści z kolei mogą być wykonane z metalu, drewna lub plastiku, w zależności od preferencji;
  • ciężar noża – wpływa na wygodę użytkowania. Nie może utrudniać swobodnego krojenia;
  • długość ostrza – dzięki niektórym modelom jednym ruchem przekroisz nawet duży, wiejski bochenek.

Stal nierdzewna jednym z lepszych materiałów

Zaleca się, żeby nóż do chleba był wykonany ze stali nierdzewnej. Chociaż noże stalowe są tańsze i można je samodzielnie ostrzyć, to jednak nie są tak solidne. Z kolei noże ceramiczne dłużej pozostają ostre, ale przy upadku mogą się wyszczerbić.

Stal nierdzewna to mieszanina żelaza i innych pierwiastków:

  • jest bardzo trwała,
  • odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne,
  • niestraszny jej kontakt z różnymi substancjami, np. kwasowymi,
  • niezwykle sprawnie myje się ją pod bieżącą wodą.

Nóż do chleba ze stali nierdzewnej powinien zawierać chrom, minimum 12%, dzięki czemu będzie chroniony przed rdzewieniem. Z kolei dodatek molibdenu i wanadu sprawią, że doskonale znosi nawet wyższe temperatury. Wszystkie te czynniki zapewniają długą żywotność nożom, dzięki czemu posłużą Ci przez lata.

Zwilling – wynalazca noży do pieczywa

Niewiele osób wie, że pierwszy nóż do pieczywa powstał już w XVIII wieku. To wtedy upowszechniły się wypieki z mąk pszennej i żytniej. Nie były już tak miękkie, a co za tym idzie, trudniejsze w porcjowaniu.

Wynalazcą noża do chleba jest niemiecki producent Zwilling. Peter Henckels zarejestrował markę w 1731 roku. Przedsiębiorstwo więc zajmuje się tworzeniem noży już od blisko 280 lat. Przez ten czas firma rozrosła się i na całym świecie powstały jej oddziały, chociażby w Chinach czy Stanach Zjednoczonych.

Noże charakteryzują się niebanalnym, unikatowym designem, ale przede wszystkim niezwykłą precyzją wykonania. Sprzęty kute są z jednego kawałka metalu, a następnie hartowane przez wymrażanie i ręcznie szlifowane, co czyni je praktycznie niezniszczalnymi. Zakup noży Zwilling uprawnia do corocznego darmowego ostrzenia narzędzi w autoryzowanych punktach.

Odpowiedni nóż do krojenia pieczywa – Zwieger naszą propozycją

Zwieger co prawda ma krótszą historię niż Zwilling, ale już zdążył wyrobić sobie dużą renomę. Noże Zwieger dostępne są do kupienia:

  • w zestawie – praktycznym i eleganckim bloku wykonanym z drewna, który zapewni porządek na blacie;
  • pojedynczo – możesz odpowiednio dobierać potrzebne akcesoria i tworzyć swój własny komplet.

W ofercie oprócz noży do pieczywa znajdują się też te do warzyw i owoców, nóż uniwersalny, santoku czy szefa kuchni.

Możesz również nabyć ostrzałki ze specjalnym diamentowym elementem ostrzącym. Są one bardzo funkcjonalne, mają antypoślizgową rączkę i podstawkę, a także zapewniają trzy poziomy ostrzenia w zależności od wymagań. Noże Zwieger mają minimalistyczny, nowoczesny wygląd. Do tego zostały wykonane z materiałów najwyższej jakości, ze stali o twardości nawet 52 HRC.

Jak naostrzyć nóż do chleba?

Noże do chleba zużywają się znacznie wolniej niż te przeznaczone do krojenia mięsa czy warzyw, jednak nawet one w końcu się tępią. Wbrew temu, co może się wydawać na pierwszy rzut oka, ostrzenie ząbkowanych noży jest możliwe i wcale nie jest ono bardzo trudne. Będziesz jednak potrzebował do tego odpowiedniej ostrzałki.

ostrzałki do noży


Kolejno: ostrzałka do noży Zwilling i ostrzałka do noży Zwieger

Noże do pieczywa możesz naostrzyć ostrzałką szczelinową. Przymocuj ją mocno do blatu tak, żeby się nie poruszała. Następnie płynnie przeciągaj nóż pomiędzy płytkami. Wykonuj delikatne ruchy do siebie i uważaj, żeby za bardzo nie dociskać sprzętu kuchennego do elementów ostrzałki.

Noże do krojenia chleba niezbędne w każdej kuchni

Pieczywo często stanowi podstawę naszej codziennej diety. Dlatego wysokiej jakości nóż do krojenia chleba powinien stanowić ważny element zaopatrzenia Twojej kuchni. Wybierając produkty sygnowane markami Zwilling bądź Zwieger masz pewność, że będą służyły Ci przez lata. Będziesz mógł cieszyć się równymi, pysznymi kromkami niezależnie od tego, czy wybierasz pieczywo pszenne, żytnie czy wieloziarniste.

No votes yet.
Please wait...