Reklama

W Europie noże Santoku pojawiały się wraz z popularyzacją sushi. Po zasmakowaniu w orientalnych specjałach wszyscy amatorzy kuchennych nowości zapragnęli wykonać je samodzielnie. Sekretem kuchni japońskiej są świeże składniki, odpowiednia mieszanka przypraw i narzędzia, z którymi trzeba się należycie obchodzić. Chcesz przyrządzić dania rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni? Dowiedz się, jak używać noża Santoku.

Santoku słyną z wyjątkowego kształtu ostrza. Jest ono proste i zwieńczone charakterystycznym łukiem, który przechodzi w spiczasty czubek. Wizualnie są połączeniem noża gyuto z niedużym tasakiem. Taka kompozycja tworzy ostrza idealne do siekania każdego rodzaju produktów spożywczych.

Do czego służy nóż Santoku?

Skąd wzięła się popularność tych japońskich noży? Zawdzięczają ją uniwersalności. Dzięki nożom Santoku:

  • bardzo precyzyjnie posiekamy na małe kawałki warzywa i owoce,
  • pokroimy mięso,
  • będziemy w stanie idealnie filetować każdą rybę.

Ich długość waha się od 14 do 18 cm. Modele z dużym ostrzem lepiej sprawdzą się przy filetowaniu, krojeniu i siekaniu ryb. Natomiast mniejszych noży Santoku zazwyczaj używamy do krojenia warzyw czy owoców.

Noże japońskie Santoku – historia

Japończycy zapoczątkowali modę na potrawy z surową rybą w roli głównej i to właśnie oni odpowiadają za powstanie noża Santoku. Historycznie wywodzą się z miasta Sakai w prefekturze Osaka. To w tym miejscu od XIV wieku produkowane były miecze samurajskie, na które później zmniejszyło się zapotrzebowanie. Kolejne pokolenia zajęły się zatem produkcją noży, w tym właśnie Santoku.

Na pytanie zadawane przez turystów „do czego służy nóż Santoku”, Japończycy odpowiadali często – do wszystkiego. Nie bez powodu noże Santoku niegdyś miały inną nazwę – Santoku-bōchō, czyli „nóż siedmiu cnót”. Określenie to wywodziło się z wielofunkcyjności, nożami tymi bowiem pokroisz ryby, warzywa i mięso. Obecnie znajdziemy je w każdej japońskiej kuchni jako uniwersalne narzędzie do krojenia.

Wygodna i ergonomiczna rękojeść

Trudna sztuka szatkowania, czyli „od siebie i do siebie”, wymaga użycia specjalnego sprzętu, który sprawi, że ręka nie będzie męczyła się przy długim użytkowaniu. Santoku ma ergonomiczną klingę, która pozwala wygodnie operować narzędziem właśnie w ten sposób. Jest to jeden z powodów, dla którego nóż ten jest doceniany przez szefów kuchni na całym świecie, nie tylko w Japonii. Mimo tego, do noża Santoku, bez względu na markę, trzeba się przyzwyczaić. Odbiega bowiem kształtem od klasycznych noży kuchennych, zwłaszcza używanego najczęściej w Europie noża szefa kuchni. Praca z nożem Santoku wymaga opanowania sztuki szatkowania, tak aby wszystkie kawałki były precyzyjnie przecięte.

Modele Santoku, na które warto zwrócić uwagę

Warto wspomnieć, że Marka Zwieger jako jedna z pierwszych zaprezentowała model Santoku w swojej kolekcji. Ten typ noży jest jednak aktualnie na tyle popularny, że znajdziemy go w ofertach wielu europejskich marek, takich jak np. Zwilling, WMF czy Tescoma. Ponadto warto zwrócić uwagę na producentów noży japońskich pochodzących spoza Starego Kontynentu, z Seki w Japonii. Cechują się precyzją wykonania i kunsztem przekazywanym z pokolenia na pokolenie i są uznawane za jedne z najlepszych na świecie.

Noże Santoku Tescoma

Warto wspomnieć asortyment Tescoma. Noże tej czeskiej marki przyjmują różne formy, ale znajdziemy wśród nich także kilka modeli Santoku o stalowych ostrzach odpornych na korozję. Można wybrać modele o trzonku z tworzywa sztucznego i z drewna.



1. Nóż Santoku Tescoma Presto; 2. Nóż Santoku Tescoma GrandChef; 3. Nóż Santoku Tescoma Feel Wood

Noże Tescoma są uważane za jedne z najwygodniejszych narzędzi do szatkowania, filetowania i krojenia. Sprawdzą się także w przypadku europejskich potraw, np. ratatuj, przy których wymagane jest szatkowanie dużej ilości warzyw, filetowanie ryb, czy krojenie mięsa.

Noże Santoku marki Zwieger

Również marka Zwieger ma ten model w swoim asortymencie. Producent umożliwia dobranie odpowiedniej wielkości ostrza w zależności od potrzeb. Nożami Santoku Zwieger możemy pracować nawet kilka godzin z rzędu. Wszystko za sprawą lekkiej i wyważonej rękojeści z tworzywa sztucznego, którą niezwykle łatwo się prowadzi.

Do tego noże Zwieger Santoku są odporne na otarcia i można je myć w zmywarce. To gwarancja jakości i trwałości potwierdzona certyfikatami.

Idealne do filetowania – noże Zwilling

Kolejną propozycją godną uwagi są noże Zwilling. Mają duże ostrza wykute z jednego kawałka stali nierdzewnej, ze stopu węgla i chromu. Są odporne na korozję i bardzo elastyczne dzięki hartowaniu poprzez wymrażanie oraz ręcznie szlifowane.

Ich ergonomiczna rękojeść wykonana została z tworzywa sztucznego o lekkiej strukturze. Zaawansowana technologia tworzenia noży pozwala na połączenie najwyższej klasy stali nierdzewnej z tworzywem sztucznym, ściśle zespalając te dwa elementy. Dzięki temu powstaje trwały nóż, którym z łatwością można operować, przygotowując dowolne posiłki. Ostrza Santoku sygnowane marką Zwilling wykonane są z najwyżej jakości stali niemieckiej, którą trudno stępić.

Niemieckie noże Santoku – WMF

Kolejny przykład noży, w których producent stawia na jakość. Z nimi łatwo pokroisz równe kawałki warzyw czy mięsa bez kości lub ryb. Słowem – noże WMF Santoku są idealne do przyrządzenia sushi i wielu bardziej europejskich potraw. Stabilnie leżą w dłoni i zapewniają duży komfort.

Technologia Performance Cut® odpowida za ostrość pomimo częstego użytkowania. Jak każde noże jednak i te będą w końcu potrzebowały ostrzenia, a to zrobimy samodzielnie w domu zwykłą ostrzałką.

Czym charakteryzuje się technologia granton?

Od połowy XX wieku na rynku dostępne są także noże Santoku wykonane w technologii granton. Polega na zastosowaniu specjalnych wycięć, które widoczne są w ostrzu noża, które wpływają na komfort pracy. Dzięki tym wyżłobieniom warzywa i inne produkty podczas krojenia nie przyklejają się do powierzchni noża. Wiele firm, w tym Zwilling, ma w swojej ofercie tego typu noże Santoku.

Noże japońskie Santoku z roku na rok zyskują na popularności. Wpływa na to ich wielozadaniowość, bo służą do krojenia każdego rodzaju mięsa i ryb. Z łatwością przygotujemy z ich pomocą też potrawy wegetariańskie i wegańskie. Swoją cegiełkę do ich spopularyzowania dołożyli też wielcy gracze na rynku gastronomicznym, tacy jak Zwilling, Zwieger czy WMF, oferując noże Santoku najwyższej jakości.

No votes yet.
Please wait...