Prawdziwi wielbiciele sera dobrze wiedzą, że ser to nie tylko żółta, półtwarda kostka goudy… To także jeszcze twardszy parmigiano, półmiękki roquefort i miękki camembert. Każdy z tych serów, ze względu na różną konsystencję, wymaga innego noża do krojenia. Poznaj różne rodzaje noży do serów, cechujące się specyficznym ostrzem i dedykowane do danych gatunków sera.

Jeśli przeróżne sery to stali bywalcy Twojego menu, tego codziennego, jak i imprezowego, to koniecznie powinieneś poznać różne typy noży do serów. Krojenie wyjątkowo twardego sera parmigiano czy miękkiego camemberta zwykłym nożem kuchennym nie jest zbyt dobrym pomysłem. Zwykły nóż może nie poradzić sobie z przecięciem twardych serów, z kolei te miękkie będą przyklejały się do jego ostrza podczas plastrowania. Jakie noże wybrać do różnych serów? Najlepiej opisać to na przykładzie noży do serów BOSKA, która w swojej ofercie ma chyba wszystko, co potrzebne do podawania serów w dobrym stylu – deski do serwowania, tarki i krajalnice, a także specjalne noże. Zapraszam w takim razie na przegląd!

Reklama

Noże do serów twardych i półtwardych

Wśród serów twardych i półtwardych znajdziemy zarówno kruche i pikantne produkty, jak i te delikatne i kremowe. Sery typu ementaler, cheddar czy parmezan mają zazwyczaj intensywne smaki. Co je łączy? Długie dojrzewanie i zawartość wody mniejsza niż 50%. Im dłużej dojrzewają, tym stają się bardziej wyraziste.

Noże do serów twardych


1. Płaski nóż do serów półtwardych

W noży do serów jest także nóż płaski, rekomendowany przede wszystkim do krojenia serów półtwardych. Warto jednak wiedzieć, że taki rodzaj noża do sera poradzi sobie również z serami miękkimi i niebieskimi. Charakteryzuje się „ściętym” czubkiem, nie ma ostrego zakończenia, przez co możemy oprzeć na nim palce naszej dłoni, by użyć większej siły potrzebnej do krojenia półtwardych serów.

2. Nóż do łupania parmezanu

Kolejny nóż do serów twardych, dostępny także w ofercie marki BOSKA. Jego klinga przypomina płaską, ostro zakończoną kroplę. Taki kształt jest idealny do krojenia, a konkretniej do łupania parmezanu, ale również innych twardych serów. Przy pomocy takiego narzędzia łatwo pokruszymy ser lub podzielimy go na mniejsze kawałki.

Noże do serów twardych Boska


3. Nóż z dwoma uchwytami

Specyficzny nóż z ostrym ostrzem i aż z dwoma uchwytami, które znajdują się na każdym z końców klingi. Taki dwustronny uchwyt ułatwia krojenie w szczególności serów twardych i półtwardych. Łapiemy za dwa uchwyty i wbijamy ostrze w ser, kołysząc nożem na boki.

Takiego typu noże z oferty marki BOSKA są wykonany w całości z wytrzymałej, higienicznej stali nierdzewnej. Z kolei znajdujące się obu stronach ostrza uchwyty są doskonale wyprofilowane i dopasowane do kształtu dłoni, co sprawia, że krojenie nawet bardzo twardych serów jest komfortowe. Lekko zaokrąglone ostrze sprawdzi się nie tylko do krojenia twardych serów, ale również do pizzy.

4. Tasak do sera

Mały tasak to kolejny nóż idealny do twardych serów. Tasak sprawdzi się szczególnie dobrze do krojenia twardych serów w blokach. Najlepiej wypadają tasaki z fakturowanym ostrzem, które zapobiega przywieraniu do niego sera. Nawet cienkie plasterki nie będą się kleić i kruszyć.

5. Łopatki i tarki

Do plastrowania serów półtwardych, takich jak klasyczna gouda czy edam, przydadzą się nie tylko noże, ale i specjalne łopatki do serów. Z kolei do tarkowania serów twardych, polecam specjalne tarki BOSKA – tak starty ser grana padano czy parmezan to doskonałe zwieńczenie potraw z makaronem czy pizzy.


Reklama

Łopatki i tarki do serów BOSKA


Noże do serów miękkich

Sery miękkie, z pleśnią i bez, są nieco bardziej kłopotliwe w krojeniu niż produkty twarde i półtwarde. Ich konsystencja sprawia, że podczas krojenia, miękkie sery przyklejają się do ostrza i odkształcają się. Dzieje się tak dlatego, że zawierają znacznie więcej wody – do 80%. Czym więc kroić sery brie, romader czy camembert?

Noże do serów miękkich


1. Nóż chessy – z dziurkowaną klingą

Choć klinga tego noża przywodzi na myśl ser z dziurami, to bardziej niż do krojenia sera typu szwajcarskiego, przyda się do plastrowania serów pleśniowych. Dzięki otworom na klindze, Krojone plastry nie będą się przyklejać do ostrza ani wzajemnie sklejać. Brzmi dobrze, prawda?

2. Nóż do sera brie

Nóż do sera typu brie, czyli do miękkiego sera pleśniowego. Ma dość ciekawy kształt i wyjątkowo ostre ostrze. Cienka klinga i ostre zakończenie świetnie radzą sobie z krojeniem miękkich serów, zarówno na cienkie plasterki, jak i grubsze trójkąciki. Stalowy nóż jest w miarę lekki, dlatego zapewnia komfort podczas pracy w kuchni. Co istotne, takie nóż nie gniecie serów, ale precyzyjnie plastruje ja na estetyczne kawałki.

Noże i krajalnice do serów BOSKA


3. Nóż z ostrym, rozwidlonym czubkiem

Nóż z charakterystycznym rozwidlonym czubkiem to kolejny typ noża, który przyda się przy krojeniu serów miękkich. Rozwidlony czubek pełni funkcję nie tylko noża, ale również widelca.

4. Krajalnica do sera miękkiego

Krajalnica ze stalowym ostrzem typu struna to krajalnica przeznaczona do precyzyjnego plastrowania miękkich serów. Strunowe ostrze jest cienkie, ale wyjątkowo trwałe i ostre. W przeciwieństwie do zwykłego noża, struna nie gniecie serów, ale dzieli je na cienkie, estetyczne plastry. Co ciekawe, w zestawie z nożem z linii BOSKA Monaco+ znajdują się dwie dodatkowe struny, które w razie potrzeby można wymienić.


Nóż zaokrąglony do smarowania

W ofercie marki BOSKA nie zabrakło także klasycznego noża do smarowania. Nóż o zaokrąglonej klindzie sprawdzi się przy serach maziowych, pomazankowych i topionych. Możemy wykorzystać go także do smarowania chleba masłem, hummusem, pastą kanapkową, pasztetem, masłem orzechowym, czekoladą, dżemem czy innym smarowidłem.

Nóż do smarowania BOSKA

No votes yet.
Please wait...