Dobry młynek do mielenia ziaren kawy to obowiązkowe wyposażenie każdego kawosza. Jaki wybrać, by jak najlepiej spełniał swoje zadanie? Lepszy będzie ręczny czy elektryczny młynek do kawy? Nożowy czy żarnowy? Za jednym i drugim przemawiają inne argumenty. Zobacz, jakie są wady i zalety każdego z nich!

Zapach świeżo zmielonej kawy to zdecydowanie jeden z najpiękniejszych zapachów, które znam! Jako zagorzała kawoszka, raczę się nim każdego ranka. Samo miele kawy i uzyskane w ten sposób świeżo zmielone ziarna kawowca naprawdę potrafią poprawić humor. 🙂 Niegdyś mielono je przy użyciu kamieni, później zastąpiono je moździerzami, a pierwsze młynki zaczęły pojawiać się w XVI wieku. Młynki do kawy, ręczne lub elektryczne, to niezbędny element do zaparzenia aromatycznej kawy. Świeżo zmielona kawa ma niekwestionowaną przewagę nad tą kupioną już w takiej postaci.


Młynek do mielenia kawy – czy warto kupić?

No pewnie, że warto! Młynek ręczny lub elektryczny do mielenia kawy pozwala cieszyć się zawsze świeżo zmielonymi ziarnami kawowca, a co za tym idzie – zawsze aromatyczną kawą. Może myślisz sobie: „Po co się męczyć? Lepiej od razu kupić zmieloną kawę w paczce”. No i tutaj się mylisz, bo wcale nie jest to lepsze rozwiązanie. Zmielone ziarna kawy tracą swój aromat już po kilku minutach. Z ziaren uwalniają się substancje, które odpowiadają za ten niepowtarzalny smak i aromat. Dlatego kawa już zmielona, która leży na sklepowych półkach nie wiadomo jak długo, nie będzie tak samo aromatyczna, jak ta, którą zmielimy w młynku i od razu zaparzymy. Maszynka do mielenia kawy sprawia, że z ziaren uwalnia się to, co w nich najcenniejsze. Mam nadzieję, że Cię przekonałam!

Młynek do mielenia ziaren – budowa

Klasyczna mielarka do kawy składa się z kilku elementów:
  • obudowy, kryjącej cały mechanizmach,
  • żaren ścierających lub noży tnących,
  • korbki lub przycisku umożliwiającego mielenie,
  • pojemnika na zmielone ziarna kawy,
  • pokrętła do regulacji grubości mielenia ziaren – w przypadku elektrycznych młynków żarnowych.

Młynek do kawy żarnowy czy nożowy?

  • Młynki żarnowe do kawy – z reguły lepiej sprawdzają się przy mieleniu kawy niż te nożowe. Żarna mogą być stalowe lub ceramiczne. Żarnowy młynek do kawy pozwala na dokładniejsze mielenie ziaren, ponieważ ściera je, a nie rozcina. Co najważniejsze – nie przegrzewa kawy podczas jej mielenia, czego nie można odmówić nożom tnącym. Dzięki temu kawa zachowuje swój aromat. W zależności od wybranego młynku, żarna nie powinny wytwarzać zbyt wiele pyłu kawowego, który zapycha urządzenie i zwiększa kwasowość naparu. Ich jedynym minusem jest cena. Młynek żarnowy do kawy jest zdecydowanie droższy od nożowych odpowiedników.
Elektryczny młynek żarnowy do kawy WMF

Żarna mogą być wykonane ze stali nierdzewnej lub z ceramiki. W przeciwieństwie do ostrzy, ścierają ziarna.

  • Młynki nożowe (ostrzowe) do kawy – są zazwyczaj tańsze niż żarnowe młynki do kawy. Niestety, są również gorszej jakości. Ostrza rozcinają ziarna kawowca na nierówne kawałki, wytwarzając przy tym sporą ilość pyłu kawowego. Kawa jest mocniej podgrzewana, co powoduje ulatnianie jej aromatu.
Elektryczny młynek nożowy do kawy Botti Caffeseco

Stalowe ostrza w młynku do kawy tną ziarna na nierówne kawałki.

Jaki młynek do kawy będzie lepszy – ręczny czy elektryczny?

Wiele osób na pewno kojarzy stary młynek do kawy, taki który wykorzystywały nasze babcie – drewniany i na korbkę. Po wielokrotnym kręceniu korbką, z szufladki wyjmowało się świeżo zmielone, pachnące ziarna kawowca. Coś pięknego! Dzisiaj na rynku dostępne są również elektryczne młynki do mielenia kawy, o czym na pewno nie śniło się naszym babciom! Posiadają przeróżne funkcje, ale to nie powód, by młynki ręczne do kawy zniknęły na dobre. Każdy z nich ma swoje wady i zalety.

Ręczne młynki do kawy

Zdecydowanie klasyka gatunku. Ręczne młynki do kawy można opisać je jako wolnoobrotowe urządzenia, w których noże lub żarna napędzamy korbką. Potrzeba tu jednak pracy naszych mięśni, ale nie jest to raczej nic męczącego. Chyba, że zamierzamy zaparzyć kawę dla wszystkich zebranych gości lub pijamy ją bardzo często w ciągu dnia! Wtedy musimy włożyć zdecydowanie więcej pracy. Ręczny młynek do kawy mieli ziarna bardzo równomiernie i nie nagrzewa ich, dzięki czemu kawa nie traci swojego smaku i mocy. Nie zużywa energii elektrycznej, a prawidłowo używany jest bezawaryjny. Jego praca jest też zdecydowanie cichsza niż elektrycznego urządzenia. Ręczne młynki do kawy mielą kawę dość grubo, dlatego nie sprawdzą się w przypadku amatorów espresso. Takim stopniem zmielenia ziaren zadowolą się ci kawosze, którzy parzą kawę w kawiarce lub we french pressie (zaparzaczu tłokowym).

A jakie są sposoby parzenia kawy? Oprócz tradycyjnych, nie brak także tych alternatywnych. O wszystkim przeczytasz w artykule: 8 sposobów na idealnie zaparzoną kawę.

I co tu by nie mówić (a w tym przypadku pisać), ręczne modele na pewno staną się ozdobą naszej kuchni. Dostępne są takie stylizowane na stare młynki do kawy – ze stalową korbką i drewnianą szufladką na zmielone ziarna. Taki młynek do kawy będzie dopełnieniem kuchni w stylu retro.

Elektryczne młynki do kawy

Wersja dla trochę bardziej leniwych! Albo dla tych, którzy wolną nowoczesne rozwiązania. Elektryczny młynek do kawy nie wymaga naszej pracy przy mieleniu ziaren. Nie trzeba kręcić żadną korbą. Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu i wcisnąć przycisk. Możesz dodatkowo ustawić grubość zmielenia ziaren, co ma niemałe znaczenie przy wybranym rodzaju parzenia kawy. Szczególnie przydatny, gdy musisz szybko zmielić kawę dla większej liczby gości. Trzeba zwrócić uwagę na moc młynka – nie powinna być niższa niż 100 W. Do użytku domowego najlepiej wybrać elektryczny młynek do kawy o mocy 150 W.

Młynki elektryczne dzielimy na:

  • młynek żarnowy elektryczny – uważany za lepszy od tych udarowych. Żarna ścierają kawę, a ostrza ją tną. To młynek do kawy z regulacją grubości mielenia. Ziarna mogą być mocno lub średnio starte. Nawet szybka praca urządzenia nie przyczynia się do powstawania pyłu kawowego i podgrzewania ziaren. Elektryczne młynki żarnowe to zazwyczaj droższe modele, dlatego będą dobrym wyborem dla wymagających kawoszy.

  • młynek udarowy elektryczny (ostrzowy, nożowy) – nie ściera, ale tnie ziarna, przez co zyskujemy nierówne kawałki kawy. Nie pozwala na kontrolę grubości przemiału. Przyczynia się do powstawania pyłu kawowego, który zwiększa kwasowość zaparzonej kawy. A co najgorsze, szybkie obroty młynka elektrycznego z ostrzami podgrzewają ziarna, które tracą swój aromat. Takie modele są jednak znacznie tańsze i nadają się również do mielenia przypraw – z pewnością będą praktyczne. Elektryczny młynek nożowy będzie dobry dla niezbyt wymagających amatorów kawy. Można przetestować, a później zainwestować w lepszy model. 🙂

Zalety i wady młynków do kawy

Typ młynkaZaletyWady
Ręczny młynek do kawy
  • tradycyjny wygląd, dostępny w wersji retro, ozdoba kuchni,
  • nie potrzebuje dostępu do prądu – nie zużywa energii elektrycznej,
  • mieli ziarna równomiernie,
  • wolnoobrotowy – nie nagrzewa ziaren kawy, dzięki czemu zachowują swój aromat,
  • cicha praca młynka,
  • praktycznie bezawaryjny.
  • wymaga naszej pracy,
  • nie sprawdzi się przy mieleniu większych ilości kawy,
  • nie każdy młynek ma możliwość regulacji grubości mielenia.
Elektryczny młynek do kawy
  • nie wymaga użycia siły, ziarna są mielone automatycznie,
  • mieli ziarna szybko i dokładnie,
  • zazwyczaj ma możliwość regulacji grubości mielenia,
  • przydatny przy mieleniu większych ilości kawy,
  • niektóre modele wyposażone są w dodatkowe funkcje.
  • potrzebuje prądu do działa – zużywa energię elektryczną,
  • modele z ostrzami podgrzewają ziarna kawy, przez co tracą aromat,
  • głośna praca młynka,
  • awaryjny.

Najlepszy młynek do kawy – na co zwrócić uwagę?

  • Materiał wykonania

W przypadku ręcznych młynków do kawy obudowa może być wykonana z drewna, plastiku, szkła i stali. Jeśli zależy Ci na elektrycznym, możesz wybrać plastikowy lub stalowy. Młynki często łączą w sobie różne materiały wykonania.

Szczególnie te drewniane młynki do kawy są bardzo klimatyczne i ładnie się prezentują. Dopasują się do kuchni w stylu retro. Młynki stalowe są bardzo wytrzymałe. Szklane prezentują ilość zmielonych ziaren kawy, ułatwiając kontrolę podczas mielenia. A plastikowe są lekkie i tanie.

Ale nie liczy się tylko materiał, z którego została wykonana obudowa. Należy zwrócić uwagę jeszcze na materiał wykonania żaren lub noży. Jeśli są stalowe, powinna być to stal nierdzewna i chromowana. Mogą być także ceramiczne.

  • Młynek do kawy – moc

Moc to jeden z parametrów, na który musisz zwrócić uwagę przy zakupie elektrycznego młynka do kawy. Jaka moc będzie najlepsza? Na pewno nie powinna być niższa niż 100 W. W domowych warunkach dobrze sprawdzą się młynki o mocy 150 W. Dostępne są oczywiście modele z wyższej półki, o mocy przekraczającej 200 W.

  • Obroty młynka elektrycznego

Wysoka moc to cecha dobrego młynka do kawy. Ale wysokie obroty? Wręcz przeciwnie! Młynek do mielenie powinien być wolnoobrotowy, dzięki czemu nie będzie powodował nagrzewania się ziaren kawy, co doprowadza do utraty niepowtarzalnego aromatu. Zbyt szybkie obroty mogą nawet elektryzować kawę, która zacznie przyczepiać się do ścianek młynka.

  • Wydajność młynka

Czyli ilość kawy, którą młynek jest zdolny przemielić w ciągu jednej minuty, np. 130 g/minutę. O wydajności będą decydować: moc urządzenia, wielkość żaren lub noży oraz ich obroty. Niestety, producenci nie zawsze dzielą się z nami takim parametrem. Taką informację znajdziemy najszybciej na modelach z wyższej półki.

Mielarka do kawy – dodatkowe funkcje

Ręczne młynki do kawy są banalnie proste w obsłudze. Wystarczy wsypać ziarna kawy i zakręcić korbką, by w pojemniczku pojawiła się aromatyczna, zmielona kawa. Ot, cała filozofia! Z kolei elektryczne maszynki do mielenia kawy mogą mieć dodatkowe funkcje, które uatrakcyjniają cały proces!

  • Regulacja stopnia zmielenia ziaren – grubość mielenia kawy ma niemałe znaczenie. Przy różnych sposobach parzenia kawy, wymagany jest inny stopień zmielenia ziaren kawowca. Kawa pod espresso powinna być mocniej zmielona niż ta przygotowywana pod kawę parzoną w kawiarce. Grubość regulowana jest przy użyciu pokrętła lub pierścienia. Co ciekawe, taka funkcja może być dostępna nie tylko przy młynkach elektrycznych, ale również przy ręcznych.

  • Automatyczne programy mielenia – mimo iż niektóre młynki posiadają funkcję regulacji mielenia kawy, to nie każdy z nas wie, który stopień zmielenia będzie odpowiedni do danego rodzaju kawy. W końcu tyle tego jest, że nietrudno o pomyłkę! Automatyczne ustawienia mielenia dostępne w nowoczesnych młynkach elektrycznych pozwalają na wybranie odpowiedniego programu, np. „espresso”, „dripp”, „aeropress”.

  • Ustawienie ilości zmielonej kawy (liczby kaw) – czyli programator czasowy. Niektóre młynki elektryczne umożliwiają ustawienie pożądanej ilości zmielonych ziaren kawy, potrzebnych do zaparzenia określonej liczby kaw. Są to jednak kawy mierzone w małych filiżankach do espresso. W przypadku niektórych modeli, podziałka zaczyna się od 2 kaw espresso. Takie ustawienia można regulować poprzez pokrętło, pierścień, dozownik na kolbę lub automatyczne programy.

  • Zabezpieczenie przed włączeniem – niweluje ryzyko uruchomienia urządzenia bez pokrywy na pojemnik z ziarnami.


Jaki młynek do kawy wybrać?

Jeżeli uwielbiasz pić aromatyczną kawę, a jeszcze nie masz porządnego młynka do mielenia ziaren kawy – najwyższa pora zainwestować w mielarkę do kawy! Od razu poczujesz różnicę w aromacie i smaku kawowego naparu. Wybierz takie urządzenie, które w czasie mielenia ziaren, zachowa ich niepowtarzalny smak i aromat.  Z tym zadaniem zdecydowanie lepiej poradzą sobie młynki do kawy żarnowe, a nie nożowe (ostrzowe, udarowe), ale wiążą się też z wyższą ceną. 

Pozostaje jeszcze wybór między młynkiem ręcznym a elektrycznym. Młynki ręczne, szczególnie te drewniane, będą ozdobą naszej kuchni. Plusem jest także wolnoobrotowe mielenie. Przydadzą się do średniego mielenia kawy parzonej w kawiarce lub french pressie. Jeżeli wolisz espresso, wybierz żarnowy młynek elektryczny, który mocniej zmieli ziarna. Młynki elektryczne przydają się szczególnie wtedy, gdy musimy zmielić większą ilość kawy – wystarczy włączyć przycisk, a młynek wykona pracę za nas.

Zarówno całe, jak i zmielone ziarna kawy powinny być odpowiednio przechowywane. Bez dostępu powietrza, wilgoci, ciepła i światła. W czym najlepiej przechowywać kawę? O wszystkim przeczytasz w artykule: Jak przechowywać kawę ziarnistą i mieloną?

Ocena: 5.0/5.
Please wait...