Status zamówienia Schowek () Zaloguj się Koszyk
Mój koszyk
Do darmowej dostawy brakuje jeszcze zł
    Odpowiemy w ciągu 24h
    Znaleziono 199 produktów
    Sortuj:
    Marka

    Typ kuchenki
    Typ kawiarki
    Średnica pola grzewczego
    Spieniacz
    Reduktor
    Pojemność
    Materiał
    kolor
    Specjalne
    Trwa wczytywanie produktów...

    Kawiarki ciśnieniowe - sposób na włoską kawę

     

    Kawiarka Bialetti Moka ExpressNikt tak nie zna się na parzeniu naprawdę dobrej kawy jak Włosi... Potrafią przygotować kawę z odpowiednią głębią aromatu, o niepowtarzalnym zapachu, właściwej mocy i koniecznie z unoszącą się pianką, znaną jako crema. Parzenie kawy stanowi dla nich swoisty rytuał, który praktykują zarówno o poranku, jak i w ciągu dnia. Obecnie dobrą kawę dostaniemy nie tylko w wykwintnej włoskiej kawiarni, ale również możemy ją zaparzyć we własnym domu! Potrzeba tylko dobrego zaparzacza i oczywiście dobrej jakości ziaren kawowca. A nie ma nic bardziej włoskiego niż dobra kawiarka ciśnieniowa do parzenia pysznej kawy! Zaprojektowana przez Włocha w latach 30. XX wieku do dzisiaj jest chętnie wykorzystywana przez miłośników kawy na całym świecie. Włoska kawiarka do kawy, znana również jako kafetiera, kafetierka, kafeterka, makinetka, moka i kupres, pozwala zaparzyć prawdziwą królową kaw – espresso, które stanowi bazę do przygotowania innych rodzajów kaw.

     

    Kafetiera włoska - krótka historia powstania

     

    Historia włoskiej kawiarki rozpoczyna się w 1933 roku, kiedy to Alfonso Bialetti, włoski inżynier, wymyślił ciśnieniowy, aluminiowy czajniczek do parzenia kawy na kuchence. Projektem kawiarki do kawy zajął się Luigi di Ponti, który sprzedał patent Bialettiemu. W 1946 roku firmę Alfonso przejął jego syn, Renato, wprowadzając zmiany w budowie pierwszej kafetereki, koncentrując produkcję na samych kawiarkach i skutecznie promując to małe urządzenie do parzenia kawy. Odtąd Włosi nie musieli już wybierać się do kawiarni, by skosztować tak lubianego przez nich napoju. Mogli parzyć iście włoskie espresso w domowych warunkach. Wystarczyła włoska kawiarka.

     

    Firma Bialetti do dziś znana jest z produkcji wysokiej jakości kawiarek i bez wątpienia wiedzie prym w sprzedaży kawowych akcesoriów. Podobno kawiarki Bialetti znajdują się aż w 9 na 10 włoskich domów. W tych pozostałych goszczą zapewne makinetki innych marek. We Włoszech tradycja parzenia espresso w kawiarce ma mocne korzenie, ale z roku na rok staje się coraz popularniejsza również w innych zakątkach świata, w tym w Polsce. Włoskie kawiarki do kawy stanowią bowiem doskonałą alternatywę dla droższych i większych ekspresów ciśnieniowych, a poza tym pozwalają wczuć się w klimat dawnych lat. 

     

    Twoja pierwsza kawiarka do kawy - jak wybrać?

     

    Pierwsza kawiarka ciśnieniowa była wykonana z aluminium, cechowała się kanciastymi kształtami i przeznaczona była do użytkowania na kuchence gazowej. Dostępny do dzisiaj model kawiarki Bialetti Moka Express ma nawiązywać swoim wyglądem do pierwowzoru. Kawiarka włoska o takim klasycznym wyglądzie znajduje się też w ofercie wielu innych marek. Z biegiem lat powstawały jednak nowe, wciąż doskonalone modele kafeterek, czego efektem jest bogata oferta zaparzaczy proponowanych przez różnych producentów. By wybrać model idealnie dopasowany do Twoich potrzeb, należy zwrócić uwagę na:

     

    • 1) materiał wykonania (aluminium, stal nierdzewna, porcelana)
    • 2) dostosowanie do kuchenki
    • 3) pojemność
    • 4) ogólny wygląd
    • 5) markę
    •  

    Kawiarka aluminiowa GATMakinetka do kawy aluminiowa czy stalowa?

     

    Materiał wykonania kawiarki to bardzo ważna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę już w pierwszej kolejności przy zakupie. To właśnie on decyduje o tym, jak będzie prezentować się kafeterka i na jakiej kuchence będzie można ją użytkować. Kawiarki włoskie aluminiowe najbardziej przypominają pierwsze modele kafeterek – mają kanciaste kształty, charakterystyczny dzióbek ułatwiający przelewanie gotowej kawy do filiżanki i mały uchwyt przymocowany do pokrywki. Są lekkie, szybko się nagrzewają i dobrze rozprowadzają ciepło. Dostępne są nie tylko w srebrnym kolorze, ale i w różnych kolorowych wersjach. Jeśli zależy Ci na zakupie kawiarki czerwonej, fioletowej, różowej, niebieskiej, czarnej lub jeszcze innej, to od razu szukaj wśród modeli z aluminium. Żadne inne nie oferują tak bogatej palety kolorów i wzorów. Takie włoskie kawiarki do kawy wykonane w całości z aluminium przeznaczone są zazwyczaj do działania na kuchence gazowej, elektrycznej i ewentualnie ceramicznej. Te kafetiery nie zadziałają jednak na indukcji.

     

    Kawiarki włoskie ze stali nierdzewnej to nowoczesne modele, które w większości przeznaczone są do użytkowania na wszystkich typach kuchenek, w tym na indukcji. Wykonane z wytrzymałej stali są nieco cięższe niż te aluminiowe, ale są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, odkształcenia i rdzewienie. W przeciwieństwie do tej aluminiowej, stalowa kawiarka do espresso ma gładkie ścianki i błyszczącą powierzchnię. Niektóre modele mają ukryty dzióbek i nie posiadają uchwytu na środku pokrywki. Kawiarka włoska w całości wykonana ze stali nierdzewnej dostępna jest jedynie w srebrnym, stalowym kolorze. Nie ma tu tak szerokiej gamy kolorów i wzorów, są za to kawiarki proste, eleganckie i nowoczesne.

     

    Dobra kawiarka do parzenia kawy może być również wykonana z łączonych materiałów. Dostępna jest włoska kafetiera ciśnieniowa z porcelanowym dzbankiem i ze stalowym dolnym zbiorniczkiem. Znajdziesz również kawiarkę zbudowaną z aluminiowej, kanciastej góry i stalowego dołu. Takie rozwiązania dedykowane są wszystkim kawoszom, którzy poszukują kawiarki o wyjątkowym wyglądzie, działającej na wszystkich typach kuchenek, w tym na indukcji.

     

     

    Kawiarka stalowa Bialetti

    Kawiarka włoska na gaz czy na indukcję?

     

    Każda kafetierka ciśnieniowa dostosowana jest do działania na kuchence gazowej, ale nie każda kawiarka do kawy zadziała na płycie indukcyjnej. Na indukcję przeznaczone są jedynie kawiarki, których dolny zbiornik został wykonany z ferromagnetycznego materiału, wykrywanego przez pole indukcyjne. Jeśli szukasz kawiarki na gaz, kuchenkę elektryczną lub płytę ceramiczną, masz w zasadzie nieograniczone pole wyboru. Możesz wybrać kawiarkę aluminiową, stalową lub porcelanową. Z kolei, gdy interesuje Cię kawiarka na indukcję, szukaj przede wszystkim wśród kawiarek ze stali nierdzewnej. Na indukcję przeznaczone są także kafeterki do kawy wykonane z łączonych materiałów, w których dolny zbiornik wykonany został ze stali, a górny z aluminium lub porcelany.

     

    A może wolisz, by makinetka do kawy była podłączana do prądu? Kupując kawiarkę elektryczną nie musisz martwić się tym, czy będzie ona dopasowana do posiadanej kuchenki. Taka kafeterka włoska wymaga jedynie miejsca na kuchennym blacie i podłączenia do prądu. Tego typu włoskie kawiarki do parzenia kawy są zbudowane tak samo jak modele na kuchenkę, ale dodatkowo posiadają podstawę grzewczą. Niektóre z nich, jak np. kawiarka elektryczna GAT, mają przezroczysty zbiornik na kawę, dzięki czemu możesz obserwować cały proces parzenia. Inne, jak kawiarka Ariete, dostępne są w zestawie z elektrycznym spieniaczem do mleka, stanowiąc doskonałą opcję dla miłośników mlecznych kaw.

     

    Kafeterka do kawy o odpowiedniej pojemności

     

    Włoska kawiarka do parzenia kawy dostępna jest w różnych pojemnościach. Możesz zdecydować się na model przeznaczony na jedną lub nawet kilkanaście filiżanek! Pojemność kawiarki określana jest w liczbie filiżanek espresso, przy czym jedna taka filiżanka ma pojemność około 50 ml. Mniejsze kafeterki ciśnieniowe dostosowane są do parzenia 1, 2, 3 czy 4 filiżanek espresso, większe przeznaczone są na 6-9, a te największe na 10, 12, a nawet 18!

     

    Kawiarka elektryczna GAT

    Pojemność kawiarki powinna być dopasowana do Twoich faktycznych potrzeb. Jeśli zamierzasz parzyć kawę wyłącznie dla siebie, nie kupuj kawiarki na 10 filiżanek espresso. Do dolnego zbiornika kafaterki należy wlać bowiem określoną ilość wody, a sitko wypełnić niemalże w całości zmielonymi ziarnami kawy.

     

    Weź pod uwagę także to, jaki typ kawy pijasz najczęściej. Do parzenia jednego klasycznego espresso wystarczy dobra kawiarka do kawy na 1-2 filiżanki, ale do przygotowania americano przyda się już większa kawiarka włoska na 3-4 tz. Z kolei, gdy pełnymi kubkami kawy ma się raczyć dwójka osób, to odpowiednie będą większe makinetki na 9-10 tz.

     

    Nie możesz zdecydować się na daną pojemność? Rozwiązaniem może okazać się kawiarka elektryczna z reduktorem, która pozwala redukować liczbę parzonych filiżanek espresso, np. z 6 do 3 tz czy z 4 na 2 tz. Taka kafeterka do kawy przyda się zatem zarówno dla jednej, jak i większej liczby osób.

     

     

     

    Pojemność kafeterek podawana jest w ml lub w tz/cups, czyli liczbie filiżanek

    (włoskie „tazza” to filiżanka, tak samo jak angielskie „cup”).

     

    Pamiętaj, że 1 filiżanka espresso wynosi ok. 50 ml.

     

     

     

     


    Kawiarka do espresso - nie tylko włoska!

     

    Choć kawiarka do parzenia kawy narodziła się we Włoszech, to obecnie kafeterki oferowane są przez różnych producentów z całego świata. Niekwestionowanym liderem jest włoska marka Bialetti, od której tak naprawdę zaczęła się cała historia. Bialetti oferuje kawiarki ciśnieniowe aluminiowe, stalowe, do parzenia klasycznego espresso, a nawet cappuccino! Dobre włoskie kawiarki znajdziesz również w ofercie takich marek jak G.A.T., Bastiani Italia, Giannini, Pedrini, Forever i Ariete. Inne światowe marki z kawiarkami w asortymencie to Ambition, Domotti, Gefu, Kela, Tescoma, WMF czy Zest for Life.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce
    +