Kupując noże kuchenne, warto wybierać takie, które posłużą nam przez wiele lat, a korzystanie z nich będzie komfortowe. Marka Wüsthof proponuje klientom tylko takie modele. Jakie noże Wüsthof powinny znaleźć się w dobrze wyposażonej kuchni?

Wüsthof to marka z wieloletnią tradycją, słynąca głównie z produkcji noży. Firma oferuje klientom nie tylko wysokiej jakości noże wykonane z niemiecką precyzją, ale też ogromny wybór modeli, W ofercie marki znajdują się wszystkie rodzaje noży, od tych najprostszych, uniwersalnych, po rozwiązania przeznaczone wyłącznie do jednej czynności kuchennej. Jakie noże Wüsthof wybrać?

Reklama

Noże do oczkowania i skrobania – propozycje od marki Wusthof

Ten model noża przyda się w kuchni wszystkich osób, które często przyrządzają dania z warzyw i owoców. Noże służące do obierania, skrobania i oczkowania łatwo rozpoznać ze względu na ich specyficzną budowę. Rozwiązania te zazwyczaj mają krótkie i lekko zakrzywione do środka ostrza. Taki profil głowni nie jest dziełem przypadku. Charakterystyczna budowa noża ma na celu jak najcieńsze obieranie warzyw i owoców, by uniknąć utraty witamin i minerałów, które zazwyczaj kryją się tuż pod skórką. Jaki nóż do obierania, skrobania i oczkowania wybrać, szukając wśród oferty noży kuchennych Wüsthof? Jednym z najciekawszych rozwiązań jest model Wüsthof Classic 7 cm lub Wüsthof Colour 6 cm, który występuje w kilku wariantach kolorystycznych.

Noże do obierania Wusthof


Nóż do warzyw i owoców z oferty Wüsthof

Kolejnym nożem niezbędnym w kuchni wszystkich osób, których dieta opiera się głównie na roślinach, jest nóż do warzyw i owoców. Tym razem nie jest to jednak model służący do obierania, lecz do krojenia warzyw i owoców w kostkę lub plasterki. Przy krojeniu jabłka, marchewki, ogórka, czy papryki nieodpowiednim narzędziem nietrudno o skaleczenia, dlatego warto nabyć nóż, który przeznaczony jest wyłącznie do tej czynności.

Marka Wüsthof proponuje swoim klientom model Wüsthof Gourmet 8 cm– nóż do warzyw i owoców ze stali nierdzewnej. Czym wyróżnia się ten model? Nóż Wüsthof Gourmet 8 cm charakteryzuje się specyficzną budową, która ma na celu zapewnić użytkownikom precyzyjną i bezpieczną pracę z użyciem noża. Jest mały i poręczny, ma krótką, prostą głownię i gładkie ostrze.

Nóż Wusthof Gourmet do warzyw i owoców


Nóż do siekania i nadziewania mięsa

Wiele dań zyskuje na smaku i aromacie przez dodatek posiekanej cebuli lub czosnku. Drobne siekanie tych warzyw może być jednak kłopotliwe bez odpowiedniego narzędzia. Miłośnicy dań o intensywnym smaku, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez dodatku przyrumienionej cebuli mogą zastanowić się nad zakupem noża Wüsthof Classic 9 cm. Czym wyróżnia się ten model ? Nóż do warzyw Wüsthof Classic 9 cm ma krótkie ostrze, lecz długi i wąski czubek, dzięki czemu świetnie spisuje się podczas siekania warzyw i nadziewania mięsa czosnkiem czy bekonem.

Nóż do warzyw Wusthof Classic 9 cm


Nóż szefa kuchni Wusthof

Nóż szefa to duży, wielozadaniowy nóż z gładkim ostrzem, który jest wręcz niezastąpiony w kuchni. Tradycyjny kształt głowni sprawia, że jest jednym z najchętniej wybieranych i najczęściej używanych rodzajów noży. Długa i szeroka głownia pozwala na sprawne krojenie produktów w kostkę, ale przyda się także do krojenia w plasterki, siekania, rozgniatania i przenoszenia składników. Wyposażony w silidny grzbiet sprawdzi się również przy rozgniataniu skorupiaków i orzechów. Dostępny w różnych seriach – Classic, Ikon, Crafter, Gourmet czy Silverpoint.


Reklama

Nóż szefa kuchni Wusthof Classic Ikon


Ząbkowany nóż do chleba Wüsthof

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez chrupkiego, świeżego chlebka? To ząbkowany nóż do chleba jest ansolutnie niezbędny w Twojej kuchni! Nóż z drobnoząbkowanym ostrzem poradzi sobie z najtrudniejszymi przypadkami – zarówno z krojeniem twardego, jak i miękkiego pieczywa. Długie, ząbkowane na całej długości ostrze świetnie przebija się przez skórkę od chleba, nie rozgniatając jego puszystego środka. Sprawdzi się także do krojenia dużych owoców o twardej skórce. Podobnie jak inne noże niemieckiej marki, tak i ten dostępny jest w różnych seriach.

Nóz do chleba Wusthof Crafter


Jaki nóż do pomidorów Wüsthof warto wybrać?

Pomidory to nie tylko składnik wielu dań, ale też znakomity dodatek do kanapek. Niestety pokrojenie pomidora na idealnie równe plasterki bywa bardzo problematyczne, o ile nie skorzystamy z przeznaczonego do tego narzędzia. Nóż Wüsthof Classic Ikon ze stali nierdzewnej ma ząbkowane ostrze, które precyzyjnie przekroi śliską skórkę warzywa, bez niepotrzebnego szarpania pomidora. Ostrze wykonane z trwałej stali to gwarancja wieloletniego użytkowania, a bezszczelinowe połączenie ostrza z rękojeścią zapewnia maksymalny poziom higieny. Rozwidlona końcówka służy do nadziewania i przekładania na talerzyk czy kanapkę pokrojonych plasterków pomidora.

Nóż do pomidorów Wusthof Classic Ikon


Wüsthof – najlepsze noże do sera

Krojenie sera bywa trudne, jednak nie z nożami marki Wüsthof. Niemiecka firma i tym razem wyszła naprzeciw potrzebom swoich klientów, tworząc noże do sera, pozwalające na krojenie idealnie równych i cienkich plasterków. Propozycje, takie jak: Wüsthof Classic czy Wüsthof Slice – nóż do sera ze stali nierdzewnej wyróżniają się wyjątkową ostrością, dzięki której ostrze z łatwością zatapia się w serze, nie gniotąc go.

Noże do sera WusthofNóż i widelec do mięsa Wüsthof

Nóż do mięsa to ważny element wyposażenia kuchni. Na co zwracać uwagę kupując ten model? Nóż do mięsa powinien być odpowiednio ostry oraz nadawać się nie tylko do krojenia mięsa surowego, ale też różnego rodzaju wędlin i pieczeni. Nóż do mięsa Wüsthof Classic Ikon jest sztywny i niezbyt ciężki. Wyróżnia się smukłą głownią i stanowi idealne dopełnienie widelca do mięsa.

Nóż i widelec do mięsa Wusthof Classic IkonNóż Santoku od Wüsthof – dlaczego warto go mieć?

Noże Santoku pochodzą z Japonii, szybko jednak zdobyły popularność na całym świecie. Konstrukcja noża Santoku pozwala nie tylko na precyzyjne krojenie i szatkowanie owoców i warzyw, ale też na komfortowe krojenie mięsa. Wgłębienia po bokach ostrza zapobiegają przyklejaniu się krojonych produktów, dzięki czemu praca z użyciem noża Santoku jest jeszcze szybsza. W ofercie marki Wüsthof znaleźć można między innymi nóż japoński Wüsthof Silverpoint – typu Santoku.

Nóż santoku Wusthof Silverpoint

No votes yet.
Please wait...