Na rynku dostępne są różne rodzaje garnków, między innymi garnki emaliowane, stalowe i szklane. Ale jakie garnki do gotowania najlepiej kupić? Od decyzji, jaką podejmiemy zależy komfort przygotowywania posiłków, dlatego warto zdecydować się na dobrej jakości garnki, które spełnią nasze potrzeby. Nie zapominajmy również o funkcji estetycznej – dobre garnki powinny pasować do wyposażenia kuchni. Zobacz zalety i wady różnych rodzajów garnków.

Jest tyle rodzajów garnków, które różnią się między sobą nie tylko rozmiarem i wyglądem, ale i materiałem wykonania, dostosowaniem do kuchenki, a także przeznaczeniem! I jak tu dokonać wyboru?  Zdecydować, jakie garnki do gotowania warto kupić, by jak najlepiej spełniały nasze oczekiwania, służyły jak najdłużej i pomagały w przygotowaniu codziennych posiłków? Przy wyborze garnków trzeba zawrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. W niniejszym „poradniku” pomogę Ci wybrać dobrej jakości pojedyncze garnki, ale i najlepszy zestaw garnków! Poznaj zalety i wady garnków stalowych, aluminiowych, emaliowanych i innych.


Rodzaje garnków do gotowania

Podział garnków ze względu na ich zastosowanie

Najlepsze garnki to takie, które dobrze realizują swoje przeznaczenie. Pomagają w przygotowaniu codziennych obiadów, zagotowaniu mleka, przyrządzeniu zdrowego posiłku na parze lub w ugotowaniu szparagów. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków, które maja określone przeznaczenie.

 Tradycyjny garnek do gotowania na co dzień 

Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką Odelo

Porządne, tradycyjne garnki w różnych rozmiarach to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Sprawdzą się w codziennym przygotowywaniu posiłków – gotowaniu zupy, ziemniaków, makaronu warzyw oraz duszeniu mięsa. Pomocne także w przyrządzaniu potraw jednogarnkowych, takich jak gulasz, leczo czy bigos. Tradycyjne garnki to te z dwoma uchwytami, najczęściej w zestawie z pokrywką. Dostępne w różnych pojemnościach, kolorach, wzorach i wykonane z różnych materiałów. Do kupienia pojedynczo lub jako zestaw garnków do gotowania.

 Rondel do gotowania 

Rondel emaliowany do gotowania Silesia Rybnik Pop

Czym różnią się rondle od tradycyjnych garnków kuchennych? Rondle są z reguły mniejsze i posiadają tylko jedną rączkę, w przeciwieństwie do garnków, które wyróżniają się dwoma uchwytami. Rondle przydadzą się przy podgrzewaniu mleka, roztapianiu masła, przygotowywaniu sosów i zasmażek. Również i do takiego rondla można dopasować pokrywkę.

 Garnek do gotowania na parze 

Garnek do gotowania na parze stalowy Basic

Garnki do gotowania na parze mogą składać się z kilku poziomów. Służą, jak sama nazwa wskazuje, do zdrowego przygotowywania posiłków na parze. Możesz przyrządzić w nich różnego rodzaju produkty – warzywa, mięso i ryby. Produkty układa się na sitku, które zawieszone jest nad garnkiem, na którego dno wlewa się wodę. Gotująca się woda paruje i przenika przez poziom, na którym znajduje się sitko z przyrządzanym daniem. Potrawy nie tracą swoich wartości odżywczych, są jędrne i zachowują swój kolor. W garnkach, które wyposażone są w kilka poziomów, możesz gotować na parze kilka rodzajów produktów jednocześnie.

Więcej o tego typu garnkach i ich elektrycznej wersji, przeczytasz w artykule: Elektryczny parowar czy garnek do gotowania na parze – co wybrać?

 Garnek do gotowania szparagów 

Garnek do gotowania szparagów stalowy Nerez

Warto wspomnieć także o garnku do szparagów, ponieważ jest on dość charakterystyczny. Najczęściej wykonany ze stali nierdzewnej, ale może być także emaliowany. Jest wysoki, niezbyt szeroki i wyposażony w wyjmowane sitko. Ma być na tyle długi, by zdołał pomieścić szparagi. Wyposażony w pokrywkę i w dwa uchwyty. Niezbędnik dla każdego miłośnika szparagów!

 Szybkowar do szybkiego gotowania 

Szybkowar ciśnieniowy ze stali nierdzewnej Profi

Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym dochodzi do wzrostu ciśnienia podczas gotowania. Wrasta temperatura wrzenia wody, a co za tym idzie – produkty gotują się znacznie szybciej. Szybkowar przyda się do gotowania potraw wymagających dłuższego czasu przygotowania, takich jak zupy, gulasze, leczo, bigos czy gołąbki. Idealny produkt dla zapracowanych.

 Inne rodzaje garnków 

To oczywiście tylko niektóre rodzaje garnków. Na rynku dostępne są także garnki kuchenne do gotowania mleka (z płaszczem wodnym), szynkowary do parzenia szynki, powidlaki do smażenia konfitur, garnki do gotowania słoików i sokowniki do przyrządzania domowych soków z warzyw i owoców. Nie brak także garnków elektrycznych, które wcale nie potrzebują kuchenki do działania. Mogą być to elektryczne parowary, kombiwary, wolnowary, urządzenia do gotowania jajek i ryżu. Możliwości jest naprawdę wiele.


Podział garnków ze względu na materiał wykonania

W kuchniach naszych mam i babć najczęściej można było spotkać tradycyjne garnki emaliowane. Obecnie najbardziej popularne są naczynia ze stali nierdzewnej lub aluminium, ale garnki wykonane z innych materiałów również zaczynają pojawiać się w naszych kuchniach. Na rynku dostępne są także garnki szklane, gliniane, miedziane, żeliwne oraz z różnego rodzaju powłokami! Zobacz, jakie jeszcze garnki możesz wybrać i przeanalizuj ich zalety i wady. Przekonaj się, jakie najlepiej kupić garnki do gotowania różnych posiłków.

Dobre garnki ze stali nierdzewnej

Właśnie ten rodzaj garnków można najczęściej spotkać we współczesnych kuchnia. Ze stali nierdzewnej wykonuje się tradycyjne garnki, rondelki, garnki do mleka, do szparagów i do gotowania na parze. Dobrej jakości garnki ze stali nierdzewnej to naczynia, które nie będą rdzewieć. Są solidne, wytrzymałe i higieniczne, dlatego też powinny służyć w kuchni przez długie lata. Wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i wgniecenia.

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej, w tym wysokojakościowej stali chromo-niklowej 18/10 (zawartość: 18% chromu i 10% niklu), nie nadają się jednak dla alergików. W ich składzie znajduje się bowiem nikiel, który jest alergenem. Istotne jest to tylko w przypadku osób uczulonych na nikiel – dla innych nie ma to żadnego znaczenia.

Zobacz produkty: 1. Komplet garnków ze stali nierdzewnej Florina. 2. Garnek ze stali nierdzewnej Konighoffer

Jakie stalowe, nierdzewne garnki będą najlepsze? Takie, które posiadają grube dno oraz grube ścianki. Najlepiej, by miały potrójne dno, które zabezpieczy potrawy przed przywieraniem i przypalaniem. Dzięki temu lepiej utrzymują ciepło, a przygotowane jedzenie nie wystygnie od razu po zestawieniu z kuchenki. Dobra cyrkulacja termiczna wewnątrz stalowych naczyń sprawia, że są one energooszczędne. Przeciwnicy garnków stalowych narzekają czasem na tęczowe plamy, które mogą pojawiać się na powierzchni dna – jest to jednak skutek niewłaściwego użytkowania (nigdy nie należy wsypywać soli do zimnej wody w garnku nierdzewnym). Wśród garnków stalowych wyróżniamy zarówno te do użytku codziennego, jak i garnki gastronomiczne, o większej pojemności.

ZaletyWady
  • Odporne na uszkodzenia, wgniecenia i zarysowania
  • Odporne na wysokie temperatury
  • Dobrze przewodzą ciepło
  • Odporne na działanie kwasów zawartych w żywności i na detergenty
  • Jedzenie nie przywiera do spodu
  • Łatwe do wyczyszczenia
  • Mogą zawierać nikiel, na który uczulone są niektóre osoby
  • Wolno się nagrzewają
  • Żywność może nabierać metalicznego posmaku, jeśli jest zbyt długo przechowywana w stalowym garnku
  • Ograniczony wybór kolorów i wzorów
  • Słabej jakości garnki mogą pokrywać się nalotem

Lekkie garnki aluminiowe

Garnki wykonane z aluminium przypominają swoim wyglądem te wyprodukowane ze stali nierdzewnej, ale ich właściwości są nieco inne. Największą zaletą garnków aluminiowych, tuż po ich stosunkowo niskiej cenie, jest dobre przewodnictwo ciepła – lepsze niż w naczyniach stalowych. Umożliwia to znacznie szybsze przygotowywanie potraw. Takie garnki wykonane są z anodowanego aluminium lub dodatkowo zabezpieczone specjalną powłoką – ceramiczną, teflonową, kamienną lub tytanową.

Ale uwaga! Garnki aluminiowe nie powinny być wykorzystywane do przygotowywania potraw kwaśnych. Podczas przygotowywania takiego typu dań w naczyniach z aluminium zostają uwolnione szkodliwe związki, mające negatywny wpływ na nasz układ neurologiczny. Gotowanie kapuśniaku czy bigosu w aluminiowych garnkach jest zatem zakazane.

Zobacz produkty: 1. Garnki aluminiowe Konighoffer, 2. Garnki aluminiowe Florina

Garnki aluminiowe dobrej firmy powinny znakomicie przewodzić ciepło i równomiernie rozprowadzać wysoką temperaturę. Dobrej jakości garnki z aluminium będą odporne na uszkodzenia mechaniczne, ale nie na zarysowania. Jeśli pokryte są dodatkową powłoką, jedzenie nie powinno przywierać do ich powierzchni ani się przypalać.

ZaletyWady
  • Wyjątkowo dobrze przewodzą ciepło
  • Szybko rozprowadzają wysoką temperaturę
  • Odporne na uszkodzenia
  • Są w miarę lekkie
  • Odporne na działanie detergentów
  • Jedzenie nie przywiera do ich powierzchni, jeśli pokryte są powłoką
  • Stosunkowo tanie
  • Dostępne modele z różnymi powłokami
  • Nie są odporne na zarysowania
  • W kontakcie z kwaśnymi potrawami wydzielają niebezpieczne związki
  • Krótko utrzymują ciepło

 

Solidne garnki żeliwne do kuchni

Dobre garnki kuchenne wykonane z żeliwa to bez wątpienia niezwykle solidny wybór. Taka opcja nie należy jednak do najtańszych, ale warto pamiętać, że naczynia żeliwne będą inwestycją finansową na długie lata użytkowania. Do ich produkcji wykorzystywane są wysokowęglowe stopy żelaza i węgla. Jakie najlepiej wybrać garnki żeliwne? Zdecydowanie mocne i wytrzymałe, odporne na różnego typu uszkodzenia i zarysowania. Takie super garnki wykonane z żeliwa są bardzo solidne, ale są też i ciężkie. Ich waga może stanowić minus dla niektórych użytkowników.

Garnki żeliwne wymagają szczególnej pielęgnacji. Należy pamiętać o konserwacji naczyń olejem i wycieraniu ich do sucha po każdym umyciu.

Garnek żeliwny ze szklaną pokrywką Skeppshult

Wśród zalet naczyń żeliwnych trzeba wymienić znakomite przewodnictwo cieplne oraz możliwość zapiekania potraw w piekarniku. Mimo że dość długo się nagrzewają, to potrafią świetnie akumulować temperaturę, przez co przygotowana w nich potrawa pozostaje ciepła na dłużej. Garnek żeliwny doskonale sprawdzi się do przyrządzania dań, które wymagają długiego czasu gotowania. Ale garnki żeliwne nadają się nie tylko do gotowania potraw, ale również do duszenia, smażenia i pieczenia, w szczególności mięs i warzyw.

ZaletyWady
  • Solidne, odporne na uszkodzenia i zarysowania
  • Wytrzymałe na wysokie temperatury
  • Dobrze rozprowadzają ciepło
  • Długo utrzymują temperaturę potrawy
  • Możliwość użytkowania w piekarniku
  • Możliwość gotowania (podsmażania) bez tłuszczu
  • Są dość ciężkie – niewygodne w przenoszeniu
  • Długo się nagrzewają
  • Potrawy mogą do nich przywierać
  • Wymagają odpowiedniej pielęgnacji
  • Wysoka cena

Nowoczesne garnki ze szkła

Garnki szklane do gotowania to dość nowoczesne rozwiązane, polecane szczególnie osobom dbającym o zdrowy tryb życia. Dość rzadko spotykane na rynku, ale warto zwrócić na nie uwagę. Szklane garnki nie zawierają szkodliwych składników, niklu, chromu ani kadmu, dzięki czemu są świetnym rozwiązaniem dla alergików. Są nie tylko antyalergiczne, ale i antybakteryjne. Ponadto, nie pochłaniają zapachów, barwników ani tłuszczu z przygotowywanych dań. Garnki wykonane ze szkła nie ulegają reakcjom chemicznym, dzięki czemu jedzenie zachowuje wszelkie wartości odżywcze i smakowe.

Zestaw garnków szklanych Visions

Zestaw nowoczesnych garnków z żaroodpornego szkła jest antyalergiczny i antybakteryjny.

Nowoczesne garnki do gotowania wykonane są ze szkła żaroodpornego, co sprawia, że takie garnki są dobre zarówno do gotowania, jak i zapiekania dań w piekarniku oraz duszenia potraw. Szklane garnki mogą być zatem użytkowane na zwykłej kuchence gazowej, elektrycznej i ceramicznej, w mikrofalówce, w piekarniku oraz mogą być wstawiane do lodówki. Przezroczysty materiał wykonania pozwala kontrolować stopień przygotowania dania, bez podnoszenia pokrywki.

Szklane naczynia do gotowania mają jednak pewną wadę – łatwo je zniszczyć. Są dość ciężkie, dlatego nie trudno o ich stłuczenie lub wyszczerbienie.

ZaletyWady
  • Antyalergiczne i antybakteryjne
  • Nie chłoną barwników, zapachów i tłuszczu
  • Nie ulegają reakcjom chemicznym
  • Łatwe do utrzymania w czystości
  • Odporne na wysokie i niskie temperatury
  • Dobrze rozprowadzają ciepło
  • Mogą być użytkowane w piekarniku i w kuchence mikrofalowej
  • Możliwość podglądania procesu gotowania bez podnoszenia pokrywki
  • Mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu
  • Dość ciężkie
  • Stosunkowo wysoka cena
  • Krótko utrzymują ciepło dania

 

Designerskie garnki miedziane

Eleganckie garnki miedziane znajdują uznanie szefów kuchni na całym świecie. Dlaczego? Jeszcze lepiej przewodzą ciepło niż wcześniej wspomniane garnki aluminiowe (niemal dwukrotnie lepsze przewodnictwo), które i tak plasowały się w tej kategorii wysoko. Garnki miedziane cechują się również równomiernym rozprowadzaniem ciepła, zarówno od dołu, jak i ze ścianek. Wszystkie te właściwości pozwalają na jeszcze szybsze przygotowanie potrawy. Naczynia te pokryte są od wewnątrz powłoką, najczęściej z cyny lub ze stali nierdzewnej.

Garnek miedziany z pokrywką De Buyer Prima

Dobre garnki kuchenne wykonane z miedzi mają jednak swoją cenę. Jeden garnek znanego producenta może kosztować nawet ponad 2 000 zł! Miedziane garnki bez wątpienia staną się ciekawym, designerskim elementem dekoracyjnym każdej kuchni.

Polecane garnki do gotowania wykonane właśnie z miedzi? Modele francuskiej marki De Buyer – solidne i eleganckie, ale niestety również dość drogie.

ZaletyWady
  • Znakomite przewodnictwo ciepła
  • Równomiernie się nagrzewają (dno i ścianki)
  • Odporne na uszkodzenia mechaniczne
  • Długo utrzymują ciepło dania
  • Elegancki, designerski wygląd
  • Dość ciężkie
  • Bardzo wysoka cena
  • Modele nie pokryte powłoką z cyny lub stali wymagają odpowiedniej pielęgnacji

 

Wszechstronne garnki gliniane

Garnki wykonane z naturalnej gliny to inaczej garnki rzymskie. Tego typu naczynia pozwalają na przygotowanie potrawy w zdrowy, beztłuszczowy sposób. Przydadzą się do zapiekania i duszenia mięs, ryb, warzyw, a nawet do pieczenia chleba. Przygotowywane w nich produkty nie tracą swoich wartości odżywczych, stają się kruche i soczyste. Przed użyciem garnka rzymskiego należy go najpierw namoczyć w wodzie. Pod wpływem temperatury, woda zaczyna parować, nadając potrawie odpowiednią soczystość.

Garnki gliniane są wykonane całkowicie z naturalnych materiałów. Przybierają różne kształty, a nierzadko są ciekawie zdobione. Wewnątrz mogą być szkliwione lub nieszkliwione. Najczęściej wykorzystywane do przygotowania potraw w piekarniku, ale nadają się także do użytkowania na kuchence gazowej. Naczynie gliniane nie może mieć bezpośredniego kontaktu z ogniem, dlatego wymaga ustawienia na metalowej podkładce.

Zobacz produkty: 1. Garnek rzymski Vitos Keramia, 2. Garnek rzymski Romertopf

By garnki rzymskie dobrze wypełniały swoje zadanie, wymagają odpowiedniej pielęgnacji – zarówno przed, jak i po gotowaniu. Należy także pamiętać, że glinia nie jest materiałem odpornym na uszkodzenia mechaniczne i łatwo o jej zbicie lub wyszczerbienie.

Więcej o użytkowaniu glinianych garnków rzymskich dowiesz się z artykułu: Co i jak piec w garnku rzymskim? Instrukcja użytkowania

ZaletyWady
  • Przeznaczone do gotowania zdrowych potraw bez tłuszczu
  • Odporne na wysokie temperatury
  • Mogą być użytkowane na kuchence gazowej i w piekarniku
  • Wykonane z naturalnych, nieszkodliwych materiałów
  • Wszechstronne zastosowanie – nadają się do różnego typu potraw
  • Są dość ciężkie
  • Nieodporne na nagłe zmiany temperatur
  • Chłoną zapachy i barwniki
  • Potrzebują specjalnej pielęgnacji
  • Narażone na pęknięcia i wyszczerbienia

Podział garnków ze względu na rodzaj powłoki

Materiał, z którego został wykonany korpus garnka to jedno, ale powłoka pokrywająca naczynie, to drugie. Oczywiście nie wszystkie garnki wymagają dodatkowej powłoki. Te wykonane ze stali nierdzewnej, szkła, żeliwa czy gliny wcale jej nie potrzebują. Zastosowanie specjalnej powłoki we wnętrzu garnka zabezpiecza przed przywieraniem i przypalaniem potrawy, a co za tym idzie, ułatwia czyszczenie naczynia.

Garnki emaliowane – zdrowe czy szkodliwe?

Dobre garnki emaliowane to tradycyjny wybór w wielu domach. Choć najczęściej można było je spotkać w kuchni naszych mam i babć, to wciąż są dostępne i chętnie kupowane. Często reprezentują ponadczasowe wzornictwo i świetnie się prezentują, szczególnie w kuchniach utrzymanych w stylu retro. Korpus garnka nie jest jednak wykonany z emalii – garnki wyprodukowane są z blachy stalowej, którą to pokrywa się powłoką emaliowaną.

Emalia to bardzo dobry wybór pod kątem zdrowotnym. Garnki z powłoką emaliowaną nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji, nawet podczas podgrzewania do wysokich temperatur. Nie bez powodu garnek emaliowany polecany jest do przygotowywania posiłków dla małych dzieci, alergików i osób starszych. Dodatkowo powłoka emaliowana posiada właściwości antybakteryjne i nie zmienia smaku przygotowywanych potraw. Takie garnki są w miarę lekkie, tanie i dobre.

Zobacz produkty:  Garnki emaliowane pojedyncze i Komplety garnków emaliowanych

Ze względu na swoją powłokę, garnki emaliowane mogą łatwo ulegać uszkodzeniom, dlatego wymagają używania przyborów kuchennych pozbawionych ostrych krawędzi. Emalia może z czasem odpryskiwać. Odprysk emalii na zewnątrz garnka jest wyłącznie kwestią estetyczną, natomiast odprysk wewnątrz sprawia, że garnka nie powinno się już używać.

Jakiej firmy garnki emaliowane są najlepsze i warto je kupić? Polecam zwrócić uwagę na garnki takich marek jak: Emalia Olkusz, Silesia Rybnik oraz Elo-Pol. Są to polskie marki, które od lat specjalizują się w produkcji naczyń emaliowanych. W ich ofercie znajdziesz kolorowe, pojedyncze naczynia, ale również najlepsze zestawy garnków.

Czy garnki emaliowane są zdrowe czy szkodliwe? Nieuszkodzone garnki emaliowane są jak najbardziej zdrowe, ale naczynia z odpryskiem emalii wewnątrz są już szkodliwe i nie należy z nich korzystać.
ZaletyWady
  • Nie uwalniają szkodliwych substancji
  • Bezpieczne dla środowiska
  • Polecane dla alergików, małych dzieci i osób starszych (nie uczulają)
  • W miarę lekkie
  • Dostępne modele w różnych kolorach i wzorach
  • Stosunkowo niska cena
  • Podatne na uszkodzenia
  • Emalia narażona na odpryski (odprysk emalii wewnątrz garnka sprawia, że naczynie przestaje być zdatne do użycia)
  • Potrawy przywierają do dna
  • Nie utrzymują zbyt długo wysokiej temperatury

Garnki z powłoką ceramiczną

Garnki wykonane w całości z ceramiki oraz garnki pokryte powłoką ceramiczną uchodzą powszechnie za znakomity wybór dla zwolenników zdrowej kuchni. Nie emitują szkodliwych substancji, a także pozwalają cieszyć się naturalnym smakiem składników przyrządzanych przez nas potraw. To zdecydowanie ich największy atut, który sprawia, że są odpowiednie dla alergików.

Niestety, taka powłokę dość łatwo uszkodzić – do mieszania koniecznie należy używać łopatek drewnianych, silikonowych lub nylonowych. Zrezygnuj z ostrych przyborów kuchennych, które mogłyby zarysować powłokę ceramiczną. Tego typu garnki dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych. W stonowanych lub żywych kolorach – intensywna czerwień, zieleń, pomarańcz czy żółć to tylko niektóre z nich.

Minusem garnków z powłoką ceramiczną jest fakt, iż często nie posiadają dna odpowiedniego do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych – warto to jednak sprawdzić, bo wszystko zależy od danego modelu. Przygotowywane w nich produkty mogą także przywierać do dna, przez co trudno jest doczyścić takie garnki.

Jakie są dobre garnki do gotowania z takiej kategorii? Na szczególną uwagę zasługują garnki Silit, które posiadają innowacyjną powłokę z silarganu, który to jest połączeniem stali bezniklowej oraz ceramiki. Za wysokiej jakości materiał trzeba jednak sporo zapłacić. Więcej o garnkach z powłoką silarganową przeczytasz w dalszej części artykułu.
ZaletyWady
  • Nie emitują szkodliwych substancji – odpowiednie dla alergików
  • Powłoka nie wchodzi w reakcję z jedzeniem
  • Długo utrzymują ciepło dania
  • Dostępne w różnych kolorach
  • Przystępna cena
  • Powłoka bardziej odporna na ścieranie niż powłoka teflonowa
  • Nie są całkowicie odporne na zarysowania
  • Nie są odporne na bardzo wysokie temperatury

Garnki z powłoką silarganową – czy warto?

Będąc w temacie garnków z powłoką ceramiczną, nie można nie wspomnieć o nowoczesnych garnkach z powłoką silarganową. Użyty przy produkcji silargan to materiał opracowany przez niemieckiego producenta naczyń – markę Silit. Pokrywający garnki silargan® stanowi połączenie ceramiki i stali bezniklowej. Materiał ten jest wolny od niklu, ale również od innych metali ciężkich, dlatego też jest całkowicie bezpieczny dla alergików. Oryginalna technologia gwarantuje w pełni ekologiczny proces produkcji. Antyalergiczne właściwości to nie jedyna zaleta garnków silarganowych. Wzmocnienie korpusów stalą bezniklową zapewnia trwałość i odporność naczyń na uszkodzenia mechaniczne. Twarda i gładka powłoka silarganowa jest trudna do zarysowania i bardzo szczelna, a przez to higieniczna. Nie jest jednak w stu procentach nieprzywieralna. Jeśli chcemy coś w takim garnku wstępnie podsmażyć, najlepiej zrobić to na niewielkiej ilości tłuszczu.

Zobacz produkty: 1. Garnek silarganowy Silit Nature Blue, 2. Garnek siliarganowy Silit Rosso

W przeciwieństwie do takich klasycznych garnków z powłoką ceramiczną, których korpus wykonany jest zazwyczaj z aluminium, korpus garnków silarganowych wykonany jest z wytrzymałej i odpornej na rdzę stali nierdzewnej. Powłoka tak szczelnie pokrywa użytą przy produkcji stal, że alergicy nie mają się czego obawiać. Naczynia dostępne są do kupienia na sztuki, ale i od razu w kompletach. Występują w przeróżnych, soczystych wersjach kolorystycznych. Prezentują się bardzo nowocześnie i nie ma co ukrywać – na pewno staną się ozdobą kuchni. Wyposażone w solidne uchwyty i pokrywki z odpornego na wysokie temperatury szkła na pewno długo posłużą w naszych kuchniach. Te wszystkie zalety mają jednak swoją cenę – za pojedynczy garnek zapłacimy od 485 zł do nawet 799 zł! Jednak jeśli planujemy gotować posiłki dla alergików, dzieci czy osób starszych, warto zastanowić się nad takim zakupem.

Przeczytaj więcej: Antyalergiczna technologia marki Silit – SILARGAN®

ZaletyWady
  • Nowoczesna powłoka silarganowa – połączenie ceramiki i stali bezniklowej
  • Właściwości antyalergiczne – garnki wolne od niklu i metali ciężkich
  • Całkowicie ekologiczny proces produkcji
  • Szczelna i gładka powłoka jest bardzo higieniczna
  • Korpus wykonany z wytrzymałej stali nierdzewnej
  • Stal zapewnia garnkom trwałość i odporność na uszkodzenia
  • Bogata gama kolorystyczna
  • Solidne uchwyty i pokrywki
  • Nowoczesny wygląd
  • Konieczność smażenia choć na niewielkiej ilości tłuszczu
  • Bardzo wysoka cena (koszt jednego garnka to 485-799 zł)

Garnki z powłoką teflonową – jakie wybrać?

Jakie będą najlepsze garnki z powłoką teflonową? Takie z oryginalnym, wysokiej jakości teflonem, pozbawionym szkodliwych, rakotwórczych związków. Przy wyborze garnków kuchennych z powłoką teflonową musisz uważasz na podróbki, czyli modele z niższej jakości teflonem. Korpus garnka wykonywany jest z aluminium, który to pokrywa się powłoką.

Oryginalna fluoro-polimerowa powłoka umożliwia smażenie bez tłuszczu lub tylko na jego minimalnej ilości. Dzięki temu możesz wstępnie podsmażyć mięso czy warzywa w garnku, a następnie poddać je dalszej obróbce. Jedzenie na przywiera do garnka, przez co potrawy nie są przypalone, a samo naczynie bardzo łatwo utrzymać w czystości. Jednak teflonowa powłoka jest podatna na zarysowania, a z biegiem użytkowania ulega ścieraniu. Dlatego zabronione jest stosowanie ostrych przyborów kuchennych do mieszania w takim garnku. Łyżki, widelce czy łopatki powinny być wykonane z drewna lub z tworzywa sztucznego. Jeśli powłoka ulegnie uszkodzeniu, staje się niebezpieczna dla naszego zdrowia, a taki garnek należy po prostu wyrzucić.

ZaletyWady
  • Wysokie właściwości nieprzywierające
  • Łatwe do utrzymania w czystości
  • Możliwe smażenie bez tłuszczu
  • Szybko się nagrzewają
  • Powłoka podatna na zarysowania i ścieranie
  • Niższej jakości, nieoryginalny teflon zawiera rakotwórcze związki
  • Konieczność używania przyborów kuchennych wykonanych z drewna lub tworzywa sztucznego
  • Te z wykonane z grubego aluminium są ciężkie

Garnki z powłoką tytanową

Garnki tytanowe, a dokładniej takie pokryte powłoką tytanową, to bez wątpienia bardzo dobre garnki kuchenne, przeznaczone do niskotłuszczowego gotowania, ale i do pieczenia! Takie naczynia sprawdzą się zatem w kuchni zwolenników zdrowych potraw. Warto wiedzieć, że powłoka tytanowa jest jedną z najtwardszych – odporna na zarysowania i ścieranie, wytrzymała na bardzo wysokie temperatury i nie wchodząca w reakcję z przygotowywaną żywnością, odporna na substancje kwasowe i zasadowe.

Dobrej jakości garnki z powłoką tytanową zazwyczaj dostosowane są do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej oraz indukcyjnej. Co ciekawe, większość modeli nadaje się do mycia w zmywarkach! W takich garnkach dania podgrzewają się bardzo szybko, a dodatkowo długo utrzymują ciepło. Jedzenie nie przywiera do dna i do ścianek, dzięki czemu dania nie przypalają się, a my z łatwością możemy doczyścić garnek tytanowy.

Rondel z powłoką tytanową

 

Jakie kupić garnki z powłoką tytanową? Takie, które można użytkować nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku. Powinny być wyposażone w żaroodporne pokrywki. Większe garnki tytanowe przydadzą się do gotowania potraw jednogarnkowych i zup. Z kolei rondle z powłoką tytanową okażą się pomocne w przygotowywaniu sosów i zasmażek. Naczynia można wykorzystać również do beztłuszczowego smażenia, przez co będą to najlepsze garnki do gotowania zdrowych posiłków.

Niektóre modele garnków, rondelków i patelni z powłoką tytanową znajdziesz w ofercie marki Home Delux.

ZaletyWady
  • Bardzo twarda powłoka, odporna na zarysowania i ścieranie
  • Odporne na wysokie temperatury
  • Nie wchodzą w reakcję z żywnością
  • Pozbawione szkodliwych związków – PFOA, niklu, metali ciężkich
  • Zazwyczaj dostosowane do wszystkich kuchenek
  • Zazwyczaj można myć w zmywarce
  • Jedzenie nie przywiera do dna i ścianek
  • Łatwe do utrzymania w czystości
  • Długo utrzymują ciepło
  • Szybko się nagrzewają (energooszczędne)
  • Można użytkować w piekarniku
  • Dość wysoka cena

Garnki z powłoką marmurową

Kolejne garnki, które najczęściej wykonuje się z grubego aluminium i pokrywa się powłoką, w tym przypadku kamienną, marmurową. Specjalna powłoka sprawia, że zwykły garnek do gotowania nabiera dodatkowych właściwości. Powłoka marmurowa jest odporna na zarysowania, ścieranie i korozję, dlatego takie naczynia długo posłużą w naszej kuchni. Cechuje się wysokim stopniem nieprzywieralności, dobrym przewodnictwem cieplnym i odpornością na wysokie temperatury. W takim garnku możemy wstępnie podsmażyć składniki bez tłuszczu lub tylko na jego niewielkiej ilości. Kolejne dobre garnki do zdrowego gotowania.

Jakie cechy mają dobre garnki z powłoką marmurową? Szybko się nagrzewają, przez co są energooszczędne, a w dodatku dobrze przewodzą ciepło. Nie zmieniają smaku przygotowywanych potraw, a w dodatku są wielofunkcyjne – nadają się nie tylko do gotowania, ale również do smażenia i duszenia dań.

 

Garnek z powłoką marmurową Florina Eneo

Jakie garnki z powłoką marmurową są naprawdę dobre? Takie, które podobnie jak garnki tytanowe są dostosowane do użytkowania na różnych rodzajach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej i indukcyjnej. Jednak w przeciwieństwie do nich, takich garnków nie można myć w zmywarce.

ZaletyWady
  • Wysokie właściwości nieprzywierające
  • Odporne na uszkodzenia, zarysowania, ścieranie i korozję
  • Dobre przewodnictwo ciepła
  • Wytrzymałość na wysokie temperatury
  • Pozbawione szkodliwych substancji
  • Nie zmieniają smaku potraw
  • Możliwe smażenie bez tłuszczu
  • Wielofunkcyjne – do gotowania, smażenia i duszenia
  • Cięższe od aluminiowych garnków bez powłoki


Kupujemy dobre garnki – na co zwrócić uwagę?

Jakie garnki najlepiej wybrać do codziennego gotowania we własnej kuchni? Takie, które spełniają nasze oczekiwania. Zastanów się, jakie cechy musi mieć Twój idealny garnek. Czy musi być dostosowany do kuchenki indukcyjnej, czy można go myć w zmywarce, czy ma mieć antypoślizgowe uchwyty i czy musi mieć powłokę o wysokim stopniu nieprzywieralności? Przy zakupie jednego naczynia lub całego zestawu garnków, musisz zwrócić uwagę nie tylko na materiał wykonania, który został już omówiony powyżej, ale również na dodatkowe kwestie. Zobacz jakie!

Pojemność i kształt garnka

Dla ilu osób planujesz przygotowywać posiłki? Tylko dla siebie, dla dwójki czy dla liczniejszego grona? Nie bez znaczenia pozostaje także rodzaj przygotowywanego posiłki. Do ugotowania paru woreczków ryżu czy makaronu wystarczy Ci średniej wielkości garnek, ale do ugotowania zupy dla całej rodziny potrzebujesz już większego naczynia. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie od razu zakup całego kompletu garnków do gotowania, w którym to znajdują się naczynia różnej wielkości. Mogą być to zarówno tradycyjne garnki, jak i rondle. Garnki mają pojemność od 0,5 l do nawet 20 l. Te mniejsze przydadzą się do przyrządzenia sosu czy zasmażki, a te największe do przygotowywania świątecznych potraw dla licznej rodziny. W standardowym zestawie garnków zazwyczaj znajdują się naczynia o pojemnościach 0,5 l – 6 l. Mogą to być dla przykładu naczynia: 0,5 l, 2 l, 3 l, 3,5 l oraz 6 l. Takie zestaw z pewnością zaspokoi Twoje potrzeby. Zwróć uwagę także na kształt garnka. Najpopularniejsze są te w owalnym kształcie, ale jeśli zależy Ci na szybszym gotowaniu, wybierz garnki w kształcie beczki.

Dostosowanie do kuchenki

Jakie garnki kupić do płyty indukcyjnej, a jakie garnki wybrać do tradycyjnej kuchenki gazowej? Z garnkami dostosowanymi do użytkowania na gazie nie będzie raczej problemu. Ale garnki, które zamierzasz użytkować na indukcji, muszą już mieć odpowiednie oznaczenie (zwojnica), które informuje o tym, że naczynia posiadają specjalne, ferromagnetyczne dno, wykrywalne przez płytę indukcyjną. Garnek do indukcji nie musi być w całości wykonany z ferromagnetycznego materiału, ponieważ najważniejsze jest właśnie jego dno. Nowoczesne garnki są już z reguły dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej. Dzięki temu, nawet po zmianie kuchenki na inny model, nie będzie potrzeby wymiany garnków.

Dno dobrego garnka

Samo dno garnka również ma niemałe znaczenie przy wyborze idealnego naczynia. Powinno być ono dość grube, by jedzenie nie przywierało do powierzchni naczynia. Dobre jakości garnki mają podwójne, a nawet potrójne dno! Ma to szczególne znaczenie przy garnkach ze stali nierdzewnej, które nie mają tak dobrych właściwości nieprzywierających jak naczynia pokryte powłoką tytanową, marmurową czy teflonową. Jeżeli zależy Ci na tym, by garnek był dostosowany do kuchenki indukcyjnej, wybierz ten z płaskim, ferromagnetycznym dnem, wykrywanym przez indukcję.

Pokrywka garnka

Większość garnków dostępna jest od razu z dopasowaną do nich pokrywką. Pokrywka przyspiesza cały proces gotowania, a przy duszeniu potraw okazuje się wręcz niezbędna. Dodatkowo chroni kuchenkę przed zabrudzeniami. Pokrywka nie może być całkowicie płaska. Ważne, by była lekko wypukła, co pozwala na odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz naczynia. Pokrywka garnka powinna mieć również mały otwór, który odprowadza nadmiar pary na zewnątrz. Najczęściej wykonywana jest ze szkła i posiada elementy stalowe lub plastikowe. Na rynku dostępne są także pokrywki żeliwne, stalowe i emaliowane. Wszystko zależy też od garnka, do którego są dopasowane.

  • Pokrywy z żeliwa i ze stali lepiej radzą sobie ze skraplaniem pary wodnej, przez co przyspieszają proces gotowania.
  • Natomiast szklane pokrywki umożliwiają podglądanie potrawy bez konieczności ich podnoszenia. Należy jednak uważać, by ich nie pobić.
Uchwyty garnka

Uchwyty garnka są nie mniej ważne niż pozostałe kwestie. Tradycyjne garnki wyposażone są w dwa krótsze uchwyty, a rondle w jeden dłuższy. Te elementy garnka są najbardziej wysunięte nad pole grzewcze, dlatego są też najbardziej podatne na ciepło. Bardzo ważne jest, by garnki były wyposażone nienagrzewające się uchwyty, które zabezpieczą nas przed poparzeniem dłoni. Lepiej unikać uchwytów plastikowych, które pod wpływem zbyt wysokiej temperatury mogą ulec nawet stopieniu. Lepiej wybrać modele z uchwytami wykonanymi ze stali, aluminium czy silikonu. W przypadku tych dwóch pierwszych i tak lepiej korzystać z rękawic ochronnych.

Możliwość mycia w zmywarce

Jeśli korzystasz ze zmywarki, to wybierz garnki, które będą dostosowane do mycia w takim urządzeniu. Pod żadnym pozorem nie myj w zmywarce garnków, które nie są do tego przystosowane! Naczynia powinny posiadać odpowiednie oznaczenie producenta o takiej możliwości. W zmywarkach można myć najczęściej garnki z odporną powłoką tytanową. Nie można natomiast naczyń z powłoką teflonową i marmurową. Nie jest to jednak regułą i w każdym przypadku należy zwracać uwagę na specjalne oznaczenia.

Oznaczenia na garnkach

Na opakowaniu garnków lub na ich dnie powinny znajdować się specjalne oznaczenia, informujące o możliwościach użytkowania garnków. Dotyczą one takich kwestii jak możliwość używania garnków na konkretnym rodzaju kuchenki, możliwości mycia w zmywarce, używania w piekarniku i mikrofalówce, wstawiania naczyń do lodówki, cechy dna i powłoki. Zanim zdecydujesz się na zakup danego garnka, dokładnie przeanalizuj jego właściwości i stosuj się do zaleceń producenta, by utrzymać naczynie w dobrym stanie.

Ceny i producenci

Ceny pojedynczych garnków i całych kompletów naczyń są naprawdę zróżnicowane! Wszystko zależy od materiału wykonania, zastosowanej powłoki, wielkości garnka i jego innych właściwości. Wybrani producenci mogą oferować różnorodne rodzaje garnków, ale niektórzy z nich skupiają się tylko na naczyniach wykonanych z konkretnego materiału.

  • Na średniej półce cenowej znajdziesz tradycyjne garnki wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium oraz te z powłoką emaliowaną i ceramiczną.
  • Droższe już będą garnki z powłoką teflonową, marmurową i tytanową.
  • Do tych najdroższych naczyń należą dobrej jakości garnki miedziane, nowoczesne garnki wykonane z żaroodpornego szkła i solidne garnki żeliwne. 
Rodzaj garnkaProducenciCeny pojedynczych
Garnki ze stali nierdzewnejFlorina, Konighoffer , Starke, Tescoma 15 – 1000 zł
Garnki aluminioweOdelo, Valdinox, Florina, Konighoffer, Tescoma, Brunhoff43 – 620 zł
Garnki żeliwneKonighoffer, Stellar, Skeppshult200 – 1200 zł
Garnki szklaneVisions225 – 400 zł
Garnki miedzianeDe Buyer1800 – 2700 zł
Garnki glinianeBiowin, Pataki Keramia, Romertopf66 – 250 zł
Garnki emaliowaneEmalia z Olkusza, Silesia Rybnik, Elo-Pol, Emalia, Domotti15 – 260 zł
Garnki z powłoką ceramiczną

Garnki z powłoką silarganową

Florina, Ambition, Tescoma, Starke, Konighoffer

+ Silit

30 – 180 zł

485 – 799zł

Garnki z powłoką teflonowąKela, Ambition66 – 300 zł
Garnki z powłoką tytanowąHome Delux130 – 835 zł
Garnki z powłoką marmurowąFlorina80 – 112 zł

Jakie garnki wybrać? Podsumowanie

Jakie garnki pojedyncze lub cały zestaw garnków najlepiej kupić? Pomyśl o tym, dla ilu osób planujesz przygotowywać posiłki i do jakiego rodzaju dań mają być przeznaczone garnki. Oto parę porad podsumowujących powyższy artykuł:

  • Jeśli nie masz zbyt wielu garnków, najlepiej od razu zdecyduj się na komplet garnków o różnej pojemności (0,5 l – 6 l).
  • Weź pod uwagę rodzaj posiadanej przez Ciebie kuchenki. Garnki na indukcję muszą mieć ferromagnetyczne dno, o czym informuje odpowiednie oznaczenie.
  • Zwróć uwagę nie tylko na wygląd garnków, ale także na kwestię bezpieczeństwa dla naszego zdrowia. Nie wybieraj garnków niskiej jakości tylko dlatego, że mają niską ceną. Wybierz garnki z atestem PZH, który zapewnia, że dany garnek jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
  • Kwestia bezpieczeństwa dla zdrowia ma szczególne znacznie przy wyborze garnków teflonowych i aluminiowych. Garnki powinny być wykonane z aluminium anodowanego lub zabezpieczone powłoką. Przy powłoce teflonowej, musi być to oryginalny teflon, który nie zawiera rakotwórczych związków.
  • Jeśli zależy Ci na wyborze garnków, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, wybierz garnki szklane, z powłoką emaliowaną, ceramiczną lub tytanową. To dobry wybór dla alergików.
  • Znakomite przewodnictwo ciepła to cecha garnków miedzianych, a tuż za nimi plasują się garnki aluminiowe.
  • Najlepsze nieprzywierające właściwości mają garnki z powłoką teflonową, marmurową i tytanową.
  • Do piekarnika możesz wstawić garnki żeliwne, gliniane i te wykonane z żaroodpornego szkła.
  • Najbardziej wytrzymałe na uszkodzenia okażą się garnki ze stali nierdzewnej, garnki żeliwne oraz te z powłoką tytanową.
  • Pokrywka garnka powinna być lekko wypukła i powinna posiadać specjalny otwór na odprowadzanie nadmiaru pary wodnej.
  • Najlepsze uchwyty to te wykonane ze stali, aluminium lub silikonu. Te z plastiku mogą się stopić przy zbyt wysokiej temperaturze i niedostosowaniu pola grzewczego do wielkości garnka.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie garnki są najlepsze. Każdy rodzaj garnka ma zarówno swoje zalety, ale i wady. Musisz zdecydować, które kwestie są dla Ciebie najważniejsze – cena, wygląd, bezpieczeństwo, solidność, szybkie nagrzewanie się, odporność na zarysowania, wszechstronność czy właściwości nieprzywierające? Pamiętaj, że zawsze należy brać pod uwagę jakość naczyń, ponieważ dobrej jakości garnki okażą się zakupem na wiele lat.

Ocena: 3.8/5.
Please wait...