Zastanawiasz się, jaki chlebak jest lepszy, drewniany czy metalowy? A może warto kupić chlebak plastikowy lub przechowywać chleb w pojemniku z porcelany? Jakie zalety ma chlebak bambusowy? Pojemniki różnią się nie tylko materiałem, ale dzielą się także ze względu na styl, dodatkowe funkcje czy rozmiar. Na wszystkie te aspekty trzeba zwrócić uwagę, aby dopasować produkt do swoich potrzeb. Dlatego przygotowałem dla Was przegląd dostępnych chlebaków, z nadzieją, że ułatwię Wam podjęcie właściwej decyzji.

Wydawałoby się, że to taka prosta decyzja… Jaki chlebak wybrać? Ale przy takim ogromie dostępnych produktów, podjęcie decyzji wcale nie jest takie łatwe. Jak fala pojawiają się kolejne pytania. Wybrać solidny chlebak stalowy czy elegancki porcelanowy? A może naturalny, wykonany z drewna bambusowego? Ma być biały i uniwersalny, a może kolorowy i wyróżniający się na tle innych elementów wyposażenia kuchni? Chodźcie zobaczyć, w czym możecie wybierać!

Reklama

1Chlebak mały czy duży? Rozmiar ma znaczenie!

Pierwszy aspekt, na który powinieneś zwrócić uwagę, to fakt, czy potrzebujesz małego czy dużego chlebaka. Wszystko zależy oczywiście od tego, ile osób liczy Twoja rodzina i ile pieczywa będziesz przechowywać. Ważne jest też, aby przed zakupem zaplanować, gdzie taki pojemnik będzie stał. Dzięki temu jesteś w stanie ocenić, ile masz miejsca na chlebak i na jakie wymiary możesz sobie pozwolić. Pamiętaj, że duży chlebak zabiera sporą część powierzchni blatu, zmniejszając tym samym część roboczą. Jeśli więc nie zamierzasz przechowywać w nim dwóch bochenków chleba na każdy dzień, to lepiej wybrać model o mniejszych rozmiarach. Dostępne długości chlebaków wahają się od 18 cm do nawet 47 cm! Świetnym rozwiązaniem jest także chlebak narożny, który jest pojemny, a nie zajmuje dużo miejsca.

2Określ styl: Chlebak nowoczesny, skandynawski czy retro?

W dzisiejszych czasach chlebaki spełniają nie tylko funkcję przechowywania pieczywa, ale są także elementem dekoracyjnym w naszej kuchni. Warto na to zwrócić uwagę wybierając pojemnik dla siebie – najlepiej dobrać taki model, który będzie dopełnieniem stylu, który obraliśmy przy aranżacji naszej kuchni. Do wyboru masz klasyczne, proste chlebaki, ale również modele nowoczesne i w stylu retro.

Chlebaki skandynawskie

Dopasują się do kuchni urządzonych w podobnym stylu. Wśród tego typu chlebaków królują stonowane kolory – biele, beże, pastele i szarości. Warto pamiętać, że chlebak biały ze względu na swoją uniwersalną barwę sprawdzi się nie tylko we wnętrzach typu scandi, ale również w klasycznych aranżacjach kuchennych. Tego typu pojemnik na chleb może być jednolity lub zdobiony delikatnymi wzorami, często jest to po prostu napis „Bread” lub „Chleb”. Chlebaki skandynawskie są zazwyczaj metalowe, bambusowe lub ceramiczne. Ale spotkać można również produkty plastikowe i wykonane z melaminy. Dość często stosowanym rozwiązaniem jest wyposażenie chlebaka skandynawskiego w drewnianą deskę do krojenia, doskonale nawiązującą do naturalnych materiałów, które powinny rządzić w scandi kuchniach. To bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ deska pełni dwie funkcje: 1) pokrywy chlebaka i 2) deski do krojenia.

Chlebaki skandynawskie na chleb

Chlebaki nowoczesne

Charakteryzują się przede wszystkim prostą formą, zazwyczaj jednolitym kolorem i świetnym wykonaniem. W nowoczesnym wnętrzu sprawdzi się zarówno chlebak biały, jak i chlebak czarny. Chlebak żółty, fioletowy, pomarańczowy czy w innym intensywnym kolorze, także będzie oryginalnym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni. W tym przypadku chlebaki bambusowe czy drewniane ustępują miejsca nowoczesnym materiałom – stali nierdzewnej i tworzywu sztucznemu. Wśród chlebaków nowoczesnych popularne są szczególnie stalowe chlebaki inox z otwieraną od góry pokrywą, prostokątne, owalne, a nawet w kształcie kuli. Niektóre prezentują się naprawdę kosmicznie!

Chlebaki nowoczesne kuchenne

Chlebaki w stylu vintage / retro

Zarówno chlebaki vintage, jak i chlebaki retro, nawiązują swoim stylem do minionych epok. Przypadną więc do gustu każdemu, kto poszukuje produktu praktycznego, a jednocześnie oryginalnego w swoim wyglądzie. Szczególnie dobrze zaprezentują się w kuchniach, w których już obecne są retro dodatki, takie jak utrzymane w dawnym stylu tostery, ekspresy do kawy i pojemniki na żywność. Wśród materiałów wykonania takich chlebaków rządzi metal i stal nierdzewna, czasem wzbogacona drewnianą deską do krojenia. Kolory? Biały, czarny lub jakiś soczyście czerwony czy zielony!

Chlebaki w stylu retro i vintage


Reklama

Chlebaki prowansalskie

I jeszcze jeden styl chlebaków, który zasługuje na wyróżnienie – chlebak prowansalski! Na rynku nie brak elementów wyposażenia kuchni utrzymanych właśnie w takim stylu. Dostępne są całe serwisy obiadowe ze wzorem romantycznej lawendy – talerze, miseczki, filiżanki, kubki, patery do ciast, a nawet zestawy garnków. Chlebaki prowansalskie doskonale współgrają z kwiatowymi, urokliwymi elementami. Są najczęściej jasne i wykonane z drewna lub wikliny.

Chlebaki prowansalskie do kuchni

Chlebaki uniwersalne

I na koniec chlebaki, które dopasują się niemalże wszędzie. Ciężko o określenie jakiegoś stylu, który reprezentują. Są po prostu zwykłe. Wykonane z tworzywa sztucznego lub ze stali nierdzewnej i utrzymane w stalowym kolorze. Nie wyróżniają się niczym nadzwyczajnym, ale będą dobrze spełniać swoje zadanie – zachowywać świeżość pieczywa. Z reguły są też sporo tańsze niż dekoracyjne chlebaki skandynawskie czy takie w stylu retro. Jeśli więc nie zależy nam na produkcie, który ma być jednocześnie ozdobą kuchni, to takie zwykłe chlebaki okażą się strzałem w dziesiątkę.

Chlebaki klasyczne na pieczywo



1

Chlebak – jaki materiał jest dobry?

Ostatnie i najważniejsze kryterium przy wyborze chlebaka, to materiał, z którego został wykonany. Każdy model ma swoje zalety i wady, co sprawia, że podjęcie decyzji o zakupie nie jest proste.



Rodzaj chlebakaZaletyWady
Chlebak ceramiczny i porcelanowy
  • Bardzo higieniczny i łatwy w utrzymaniu czystości. Nie wchodzi w reakcje z przechowywanym pieczywem, nie pochłania zapachów i nie odbarwia się.
  • Odporny na korozję oraz detergenty, co znacznie wydłuża jego żywotność.
  • Ciekawa kolorystyka i oryginalny wygląd produktu, sprawia, że jest funkcjonalną ozdobą kuchni. Różnorodność wzorów i kształtów umożliwia dopasowanie chlebaka do każdego stylu kuchni. Ponadto dekoracje wypalane w ceramice są bardzo trwałe i długo wyglądają jak nowe.
  • Przechowywany w chlebaku chleb i pozostałe pieczywo nie wysycha, dzięki czemu długo zachowuje swój smak i chrupkość. Ceramiczne i porcelanowe chlebaki często posiadają niewielkie otwory, które umożliwiają odpowiednią cyrkulację powietrza, tym samym przedłużając świeżość pieczywa.
  • Nie jest odporny na stłuczenia i uszkodzenia. Należy się z nim obchodzić ostrożnie. Przy niewielkim uderzeniu może dojść do powstania uszczerbku czy nawet zbicia produktu.
  • Wysoka cena
Chlebak drewniany
  • Naturalny materiał pięknie się prezentuje i wpasowuje w każde wnętrze.
  • Przechowywane w nim pieczywo nie wysycha zbyt szybko, ponieważ chlebak zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność wewnątrz.
  • Stosunkowo niska cena
  • Trudny w utrzymaniu czystości. Nie można myć go pod bieżącą wodą ani używać silnych detergentów. Dopuszczalne jest tylko przecieranie wilgotną ścierką.
  • Pochłania wilgoć z otoczenia, po pewnym czasie może się odbarwić lub odkształcić.
Chlebak metalowy
  • Estetycznie prezentuje się na blacie w kuchni nowoczesnej i tradycyjnej. Występuje w wariantach matowych oraz połyskujących.
  • Jest łatwy w utrzymaniu czystości, nie odbarwia się i nie odkształca.
  • Jest lekki, a przy tym bardzo trwały i odporny na stłuczenia.
  • Widać odciski palców na powierzchni chlebaka.
  • Nie jest odporny na korozje. Myty silnymi detergentami może zardzewieć.
  • Metal reaguje na skoki temperatury w kuchni. Ustawiony blisko kuchenki gazowej może w krótkim czasie zmieniać temperaturę przechowywanego pieczywa z niskiej na wysoką. Takie działania niekorzystnie wpływają na stan i smak chleba oraz bułek.

Rodzaj chlebakaZaletyWady
Chlebak bambusowy
  • Chlebak wykonany z takiego materiału jak bambus pozwala na dłużej zachować świeżość przechowywanego pieczywa. Nie przepuszcza wilgoci, ponadto nie reaguje na zmiany temperatury w kuchni.
  • Bambus jest trwałym i odpornym na zarysowania materiałem. Chlebak bambusowy to inwestycja na długie lata.
  • Nie ulega korozji i nie odkształca się pod wpływem silnych detergentów, przez co jest stosunkowo łatwy w utrzymaniu czystości.
  • Wysoka cena
Chlebak plastikowy
  • Charakteryzuje go duża praktyczności i łatwość w utrzymaniu czystości, ponieważ jest odporny na wilgoć, wodę oraz detergenty.
  • Jest stosunkowo lekki, ale i bardzo wytrzymały. Nie zarysowuje się oraz nie odkształca.
  • Niska cena
  • Nie zapewnia cyrkulacji powietrza, przez co pieczywo może szybciej się psuć. Dobrym rozwiązaniem jest dodatkowa kratka wentylacyjna lub niewielkich rozmiarów otwory.
  • Chlebak często jest nieprecyzyjnie wykonany, co wpływa na jego ogólny wygląd.

Ciekawy jestem, jaki chlebak do chleba Wy wybieracie? Dajcie koniecznie znać, czy jesteście zadowoleni ze swoich pojemników na pieczywo!

Ocena: 4.1/5.
Please wait...