Zastanawiasz się, jaki chlebak jest lepszy, drewniany czy metalowy? A może warto kupić chlebak plastikowy lub przechowywać chleb w pojemniku z porcelany? Jakie zalety ma chlebak bambusowy? Poza materiałem pojemniki dzielą się także ze względu na styl, w jaki się wpasowują, dodatkowe funkcje czy rozmiar. Na wszystkie te aspekty trzeba zwrócić uwagę, aby dopasować produkt do swoich potrzeb. Dlatego przygotowałem dla Was przegląd dostępnych chlebaków, z nadzieją, że ułatwię Wam podjęcie właściwej decyzji.


Chlebak mały czy duży? – rozmiar ma znaczenie

Pierwszy aspekt, na który powinieneś zwrócić uwagę, to fakt, czy potrzebujesz małego czy dużego chlebaka. Wszystko zależy oczywiście od tego, ile osób liczy Twoja rodzina i ile pieczywa będziesz przechowywać. Ważne jest też, aby przed zakupem zaplanować, gdzie taki pojemnik będzie stał. Dzięki temu jesteś w stanie ocenić, ile masz miejsca na chlebak i na jakie wymiary możesz sobie pozwolić. Pamiętaj, że duży chlebak zabiera sporą część powierzchni blatu, zmniejszając tym samym część roboczą. Jeśli więc nie zamierzasz przechowywać w nim dwóch bochenków chleba na każdy dzień, to lepiej wybrać model o mniejszych rozmiarach. Świetnym rozwiązaniem jest także chlebak narożny, który jest pojemny, a nie zajmuje dużo miejsca.

chlebak ze stali nierdzewnej z deską do krojenia i nożem mochila

Chlebak narożny pozwala zaoszczędzić wiele miejsca na blacie kuchennym

Chlebak nowoczesny, skandynawski czy retro? – Określ styl

W dzisiejszych czasach chlebaki spełniają nie tylko funkcję przechowywania pieczywa, ale są także elementem dekoracyjnym w naszej kuchni. Warto na to zwrócić uwagę wybierając pojemnik dla siebie – najlepiej dobrać taki model, który będzie dopełnieniem stylu, który obraliśmy przy aranżacji naszej kuchni. Do wyboru masz klasyczne, proste chlebaki, ale również modele nowoczesne i w stylu retro. Chlebaki nowoczesne charakteryzują się przede wszystkim prostą formą, jednolitym kolorem i świetnym wykonaniem. W nowoczesnym wnętrzu sprawdzi się zarówno chlebak biały, jak i czarny. Idealnie wpasuje się ten wykonany ze stali nierdzewnej, ceramiczny oraz porcelanowy. Chlebak żółty, fioletowy, pomarańczowy czy w innym intensywnym kolorze, także będą oryginalnym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni. Jeśli jednak Twoja kuchnia to wnętrze w stylu retro, wybierz chlebak wiklinowy lub ceramiczny. Do tego typu wnętrz doskonale dopasuje się także chlebak w kropki, gładki czerwony lub beżowy z napisem „bread” czy „chleb”.

Ostatnio na popularności zyskał styl skandynawski, który z chęcią wybierany jest także przy aranżacji kuchni. Do tego stylu świetnie dopasuje się chlebak srebrny nierdzewny lub ceramiczne czy porcelanowe pojemniki w pastelowych kolorach. W skandynawskie klimaty wpisze się także chlebak bambusowy lub drewniany, który świetnie oddaje naturalny i surowy charakter stylu skandynawskiego. Ciekawym rozwiązaniem jest także chlebak z deską do krojenia. To bardzo wygodny produkt, umożliwiający szybkie pokrojenie pieczywa od razu po wyjęciu z pojemnika.

Chlebak – jaki materiał jest dobry?

Ostatnie i najważniejsze kryterium przy wyborze chlebaka, to materiał, z którego został wykonany. Każdy model ma swoje zalety i wady, co sprawia, że podjęcie decyzji o zakupie nie jest proste.

Zobacz produkty: 1, 2, 3

Rodzaj chlebaka Zalety Wady
Chlebaki ceramiczne i porcelanowe
  • Bardzo higieniczny i łatwy w utrzymaniu czystości. Nie wchodzi w reakcje z przechowywanym pieczywem, nie pochłania zapachów i nie odbarwia się.
  • Odporny na korozję oraz detergenty, co znacznie wydłuża jego żywotność.
  • Ciekawa kolorystyka i oryginalny wygląd produktu, sprawia, że jest funkcjonalną ozdobą kuchni. Różnorodność wzorów i kształtów umożliwia dopasowanie chlebaka do każdego stylu kuchni. Ponadto dekoracje wypalane w ceramice są bardzo trwałe i długo wyglądają jak nowe.
  • Przechowywany w chlebaku chleb i pozostałe pieczywo nie wysycha, dzięki czemu długo zachowuje swój smak i chrupkość. Ceramiczne i porcelanowe chlebaki często posiadają niewielkie otwory, które umożliwiają odpowiednią cyrkulację powietrza, tym samym przedłużając świeżość pieczywa.
  • Nie jest odporny na stłuczenia i uszkodzenia. Należy się z nim obchodzić ostrożnie. Przy niewielkim uderzeniu może dojść do powstania uszczerbku czy nawet zbicia produktu.
  • Wysoka cena
Chlebak na pieczywo drewniany
  • Naturalny materiał pięknie się prezentuje i wpasowuje w każde wnętrze.
  • Przechowywane w nim pieczywo nie wysycha zbyt szybko, ponieważ chlebak zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność wewnątrz.
  • Stosunkowo niska cena
  • Trudny w utrzymaniu czystości. Nie można myć go pod bieżącą wodą ani używać silnych detergentów. Dopuszczalne jest tylko przecieranie wilgotną ścierką.
  • Pochłania wilgoć z otoczenia, po pewnym czasie może się odbarwić lub odkształcić.
Chlebak na pieczywo metalowy
  • Estetycznie prezentuje się na blacie w kuchni nowoczesnej i tradycyjnej. Występuje w wariantach matowych oraz połyskujących.
  • Jest łatwy w utrzymaniu czystości, nie odbarwia się i nie odkształca.
  • Jest lekki, a przy tym bardzo trwały i odporny na stłuczenia.
  • Widać odciski palców na powierzchni chlebaka.
  • Nie jest odporny na korozje. Myty silnymi detergentami może zardzewieć.
  • Metal reaguje na skoki temperatury w kuchni. Ustawiony blisko kuchenki gazowej może w krótkim czasie zmieniać temperaturę przechowywanego pieczywa z niskiej na wysoką. Takie działania niekorzystnie wpływają na stan i smak chleba oraz bułek.

Zobacz produkty: 1, 2, 3

Produkty zalecane Produkty dozwolone Produkty niewskazane
Chlebak bambusowy
  • Chlebak wykonany z takiego materiału jak bambus pozwala na dłużej zachować świeżość przechowywanego pieczywa. Nie przepuszcza wilgoci, ponadto nie reaguje na zmiany temperatury w kuchni.
  • Bambus jest trwałym i odpornym na zarysowania materiałem. Chlebak bambusowy to inwestycja na długie lata.
  • Nie ulega korozji i nie odkształca się pod wpływem silnych detergentów, przez co jest stosunkowo łatwy w utrzymaniu czystości.
  • Wysoka cena
Chlebak plastikowy
  • Charakteryzuje go duża praktyczności i łatwość w utrzymaniu czystości, ponieważ jest odporny na wilgoć, wodę oraz detergenty.
  • Jest stosunkowo lekki, ale i bardzo wytrzymały. Nie zarysowuje się oraz nie odkształca.
  • Niska cena
  • Nie zapewnia cyrkulacji powietrza, przez co pieczywo może szybciej się psuć. Dobrym rozwiązaniem jest dodatkowa kratka wentylacyjna lub niewielkich rozmiarów otwory.
  • Chlebak często jest nieprecyzyjnie wykonany, co wpływa na jego ogólny wygląd.

Ciekawy jestem, jaki chlebak do chleba Wy wybieracie? Dajcie koniecznie znać, czy jesteście zadowoleni ze swoich pojemników na pieczywo!

Ocena: 4.0/5.
Please wait...