Efektowne fondue z sera, czekolady, a nawet z mięsa z pewnością stanie się atrakcją na każdym przyjęciu. Idealne do podjadania w większym gronie! Jak zrobić fondue na słodko i wytrawnie – czekoladowe, serowe i mięsne? Jakie sery, a jaka czekolada będą najlepsze do przygotowania fondue? I z czym podawać taki smakołyk? Poznaj tajniki domowego fondue!

Jak zrobić fondue serowe, czekoladowe i mięsne? Wcale nie tak trudno jak mogłoby się wydawać! Musisz zaopatrzyć się jednak w specjalne naczynie do fondue i zgromadzić potrzebne składniki do przyrządzenia potrawy. Przedstawię Ci trzy opcje domowego fondue, a Ty już sam/a zdecydujesz, które przygotujesz na najbliższy wieczór w gronie znajomych. 😉

Reklama

Zestaw do fondue z kuchenki mikrofalowej Mastrad

Fondue – co to jest?

Co to właściwie jest to fondue? To potrawa wywodząca się z kuchni szwajcarskiej, ale popularna także w kuchni francuskiej i włoskiej. Mimo iż fondue kojarzy się nam z pełną miską roztopionej czekolady, to tradycyjnie jest daniem przygotowywanym z gorącego sera (minimum w dwóch gatunkach) i białego wina. Skąd w ogóle taki pomysł? To sposób szwajcarskich górali na wykorzystanie suchego sera i przygotowanie, szczególnie zimą, pożywnego i rozgrzewającego dania. Fondue to potrawa stworzona do zajadania w większym gronie i to prosto z garnka! Na widelczyki nabija się kawałki warzyw lub grzanki i zanurza w ciepłej masie serowej.

Oczywiście w zależności od danego regionu przepisy na fondue serowe są inne – różnią się dodatkami i przyprawami, ale podstawę potrawy zawsze stanowią sery i białe wytrawne wino. Serowe fondue często przyprawia się gałką muszkatołową i białym pieprzem. Niektórzy dodają nawet czosnek dla wzmocnienia smaku. Oprócz fondue serowego można przygotować również fondue czekoladowe, a nawet fondue mięsne! W dalszej części artykułu zdradzę Wam jak w prosty sposób zrobić fondue z sera, czekolady lub mięsa. 🙂

Zestaw do domowego fondue

Zanim zabierzesz się za przygotowanie efektownego fondue, musisz zaopatrzyć się w specjalny zestaw do fondue, który umożliwi podgrzewanie wlanego do naczynia składnika, a także nadziewanie dodatków, które mają być zanurzone w serze, czekoladzie lub oleju. Taki zestaw składa się z różnych elementów, z których każdy pełni inną funkcję. Może być wykonany z różnych materiałów i być różnej wielkości. Dostępne jest eleganckie fondue ceramiczne, porcelanowe, szklane, a także odporne na uszkodzenia stalowe i długowieczne żeliwne. Zestaw do fondue może być nawet wykonany z silarganu, czyli mieszanki stali nierdzewnej z ceramiką – wysoce trwałego materiału, odpornego na zadrapania i ścieranie. Znajdziesz naprawdę duże komplety, idealne dla sporego grona gości, ale również i mini zestawy do fondue, stworzone specjalnie dla dwójki osób na romantyczną kolację.

Elementy kompletu do fondue:

  • garnek lub miseczka do fondue,
  • stelaż/stojak,
  • palnik lub podstawa na podgrzewacz,
  • widelce do fondue,
  • czasami miseczki.

Jak zrobić wytrawne fondue serowe?

Zacznę od tradycyjnego serowego fondue, które jest świetną wytrawną przekąską na różnego typu przyjęcia – sylwestrowe, urodzinowe i domówki zupełnie bez okazji. Myli się ten, kto myśli, że wystarczy jedynie roztopić ser i fondue gotowe… Prawdziwe fondue serowe nie dość, że ma składać się z różnych gatunków sera, to wymaga jeszcze dodania białego wina, kirszu, skrobi i aromatycznych przypraw. Taniny zawarte w winie okazują się pomocne w procesie topienia sera. Sekret tkwi w tym, by przygotować gładką i lejącą się serową masę, która będzie pozbawiona grudek i nie będzie zastygać. Sos serowy należy trzymać w specjalnym naczyniu, które ustawia się nad palnikiem, co ma zapewniać płynną konsystencję sosu przez cały czas trwania imprezy.

Zestaw do fondue porcelanowy MSC International

Jak zrobić fondue z sera?

Zacznij od zgromadzenia wszystkich składników na serowe fondue:

  • specjalne sery do fondue (minimum 2 gatunki), np. Ementaler i Gruyère,
  • białe wytrawne wino (1 szklanka),
  • kirsch, czyli napój alkoholowy z owoców czereśni lub wiśniówka (kieliszek),
  • mąka (skrobia) ziemniaczana lub kukurydziana (2 łyżeczki),
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy: biały pieprz, gałka muszkatołowa,
  • sok z cytryny.

Różne gatunki sera zatrzyj na tarce. Obierz ząbek czosnku, zmiażdż i wysmaruj nim wnętrze garnka do fondue. Do tak przygotowanego naczynia wsyp starte sery, wlej szklankę białego wina i dodaj parę kropel soku z cytryny. Zacznij podgrzewać składniki na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj wraz z kieliszkiem kirschu i dodaj do masy serowej. Gdy sos uzyska gładką, jednolitą konsystencję, dopraw wszystko białym pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane fondue ustaw na podgrzewaczu, by nie straciło swojej płynnej konsystencji.

Fondue serowe – z czym podawać?

Do fondue serowego serwuje się różne dodatki, z których tym najpopularniejszym są kawałki bagietki. Ale sos serowy będzie wspaniale smakował również z innymi przekąskami. Oto moje propozycje:

  • różnego rodzaju pieczywo – bagietka, przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki, chleb, obwarzanki. Pieczywo świeże lub opieczone w tosterze lub w piekarniku,
  • grissini (pałeczki chlebowe), krakersy, chipsy chlebowe,
  • kawałki świeżych warzyw (papryka, pomidorki koktajlowe, ogórki, seler naciowy, kukurydza, marchew, rzodkiewka), marynowane warzywa, oliwki,
  • małe paróweczki i kawałki kiełbas, zwinięte w rulon plasterki szynki, mięso pieczonego kurczaka, wędzona wołowina.

Jaki ser do fondue będzie najlepszy?
Jakie sery warto wykorzystać do przygotowania fondue? Najlepsze do topienia okażą się sery podpuszczkowe, średnio dojrzałe, takie, które nie są zbyt twarde, ani zbyt suche. Dobre sery na fondue to: gruyère, emmentaler, gouda, manchego. W Szwajcarii popularna jest specjalna mieszanka serów do fondue, ale w Polsce raczej sami musimy wybrać co najmniej 2 gatunki sera do starcia na tarce.

Jak zrobić fondue czekoladowe ?

Czekoladowe fondue to wersja potrawy dla miłośników słodkości. Fondue przygotowane z roztopionej czekolady również stanie się niemałą atrakcją na różnego typu przyjęciach, szczególnie tych z udziałem dzieci. Sprawdzi się na domówkach, rodzinnych zjazdach, na romantycznej kolacji, a nawet na weselnym przyjęciu. W roztopionej czekoladzie możesz zanurzać przeróżne dodatki – owoce świeże i z puszki, pianki i ciasteczka. Czekoladowa masa, podobnie jak wcześniej wspomniana masa serowa, musi być gładka i płynna.

Zestaw do fondue drewniano-szklany Xddesign

Jak zrobić domowe fondue z czekolady?

Jeszcze łatwiej niż fondue z sera! Wystarczą tylko 2 składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) i 1 tabliczka mlecznej,
  • śmietana kremówka (szklanka).

Rozpuść tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Warto wykorzystać do tego specjalne naczynia do rozpuszczania czekolady, które można użytkować w kuchenkach mikrofalowych lub umieszczać nad garnkiem z gorącą wodą. Zagotuj w rondelku wodę, umieść nad nim naczynie ze śmietanką kremówką. Poczekaj aż śmietanka się podgrzeje i dodaj do niej pokruszone tabliczki czekolady. Mieszaj masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Gdy będzie gotowa, przelej roztopioną czekoladę do specjalnego naczynia do fondue umieszczonego nad palnikiem lub podgrzewaczem.

Jak roztopić czekoladę do fondue? Prostą instrukcję znajdziesz w artykule: Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Co podawać do czekoladowego fondue?

  • świeże owoce do fondue czekoladowego: truskawki, maliny, banany, kiwi, ananas, jabłko, gruszka, winogrona, mandarynki (małe w całości, duże pokrojone),
  • owoce z puszki: ananasy, brzoskwinie,
  • herbatniki, pierniki, biszkopty, wafle,
  • pieczywo francuskie, grzanki.

Jak zrobić fondue mięsne?

Oprócz klasycznego fondue serowego i słodkiego czekoladowego, możesz przygotować nawet mięsne fondue, inaczej burgundzkie. Zamiast masy serowej w naczyniu znajduje się gorący olej, a pieczywo czy owoce na widelczykach zastępowane są kawałkami mięsa (najczęściej wołowiną lub kurczakiem). To ciekawe urozmaicenie każdej imprezy, ale z mięsnego fondue lepiej zrezygnować, gdy na przyjęciu będą dzieci. Garnek wypełniony rozgrzanym olejem może być po prostu niebezpieczny dla najmłodszych.

Widelczyki do fondue ze stalowe Kuchenprofi

Do przygotowania klasycznego fondue po burgundzku potrzebujesz:

  • chudej wołowiny,
  • oleju (może być w wersji smakowej, np. z czosnkiem lub z bazylią),
  • wytrawnego czerwonego wina (na parę łyżek).

Mięsne fondue nie może być przygotowane na ostatnią chwilę! Dlaczego? Bo zanim wlejesz do naczynia rozgrzany olej, musisz wcześniej zamarynować mięso, by było smaczne i aromatyczne. Po umyciu i osuszeniu wołowiny, pokrój ją na małą kostkę lub na plasterki. Wymieszaj wraz z olejem i winem w misce, nakryj naczynie i wstaw do lodówki na parę godzin. Gdy mięso zdąży się zamarynować, do połowy wysokości garnka do fondue wlej olej i ustaw naczynie na podgrzewaczu. Olej powinien być gorący, ale nie może dymić. Możesz również wpierw podgrzać olej na kuchence i dopiero po tym przelać do garnka do fondue. Kawałki mięsa odsącz z marynaty i pojedynczo nadziewaj na widelczyki do fondue. Teraz wystarczy zanurzyć taki szpikulec w rozgrzanym oleju i trzymać przez 15-20 sekund.

UWAGA!Mięso będzie bardzo gorące, dlatego po usmażeniu bezpieczniej jest je przełożyć na mały talerzyk i zajadać wraz z sosem, pieczywem lub kawałkami warzyw.[/su_note]

Co pasuje do mięsnego fondue?

  • różnego typu sosy do fondue: czosnkowy, pomidorowy, majonezowy, meksykański, curry, chrzanowy i inne.
  • pieczywo świeże lub opieczone – bagietka, kromki chleba, grzanki,
  • kawałki świeżych warzyw,
  • pikle, marynowane cebulki, kiszone ogórki.

Jakie mięso nadaje się do fondue?

  • polędwica wołowa,
  • polędwica wieprzowa,
  • filet z kurczaka.

Które z fondue najlepiej trafia w Twoje gusta? Słodkie – czekoladowe, czy te wytrawne – serowe lub mięsne? 🙂

Ocena: 3.7/5.
Please wait...