Zdrowa dieta nie oznacza wcale rezygnacji z tradycyjnych smaków. Możesz wciąż smażyć swoje ulubione dania, ale rób to mądrze. W jaki sposób? Patelnia Oil Control pozwala kontrolować ilość użytego do smażenia tłuszczu, dzięki czemu nie spożywasz go więcej niż wynosi zalecana dzienna dawka. To nowość na rynku, która pomoże Ci w przygotowywaniu zdrowych, a jednocześnie smacznych posiłków. Zdrowe smażenie na patelni to także dobranie odpowiedniego oleju. Zatem na czym najlepiej zdrowo smażyć dania?

Nowy Rok to nowe postanowienia. Wiele osób właśnie w tym czasie decyduje się na wprowadzenie zmian w swoim życiu, trzymanie się zdrowej diety i zrzucenie paru zbędnych kilogramów. Niedawno Monika pisała o sposobach smażenia potraw bez użycia tłuszczu (tutaj: 8 sposobów na smażenie dań bez tłuszczu), a dzisiaj ja postanowiłam zdradzić Wam pewien patent. Dowiesz się, jaki olej do smażenia jest najlepszy i jakie patelnie umożliwiają zdrowe smażenie.

Smażenie to wciąż jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania dań w polskich domach. To właśnie smażone kotlety w panierce, ziemniaczane placki, słodkie racuchy, naleśniki, warzywa, jajka sadzone i jajecznica smakują nam najlepiej. Dlaczego tak trudno zrezygnować ze smażonych posiłków? A dlatego, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku – potrawy smażone na oleju smakują nam po prostu lepiej! To co zrobić z tym tłuszczem? Wlewać, ile chcemy czy całkowicie wykluczyć z diety? Ani jedno, ani drugie! Tłuszcz należy po prostu ograniczyć do dziennej dawki zapotrzebowania (20-30 g na dobę).

Tłuszcz – dobry czy zły?

Tłuszcz może być zarówno Twoim przyjacielem, jak i wrogiem. Musi być po prostu spożywany w rozsądnych ilościach. To jeden z trzech składników odżywczych, stanowiący niezbędny element zbilansowanej diety. Przeciętne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tłuszczu wynosi 20-30 g na dobę. Porcji tej nie powinniśmy przekraczać! A przekroczyć całkiem łatwo… Jajecznica na śniadanie, kotlety na obiad i racuchy na kolację. Wszystko to smażone na patelni i to na sporej ilości tłuszczu… A wcale nie musi tak być. Możesz pozostać przy swoich ulubionych smakach, ale lepiej kontrolować ilość wlewanego na patelnię tłuszczu.

 Zdrowe smażenie na mniejszej ilości tłuszczu – Patelnia Oil Control

Wiesz już, że nie musisz całkowicie wykluczać tłuszczu ze swojej diety, ale w jaki sposób odpowiednio go porcjować, by nie przekroczyć dziennej, zalecanej „dawki” 20 g?

Jak zdrowo smażyć? Zadanie to ułatwi Ci specjalna patelnia Florina z systemem Oil Control. Czym takim wyróżnia się to naczynie? Wewnątrz patelni znajdują się 2 okręgi, które pomogą Ci wlać odpowiednią ilość oleju – 5 g lub 10 g, w zależności od potrzeb. Być może wydaje się to mała dawka, ale zobaczysz, że jest w zupełności wystarczająca. W ten sposób kontrolujesz ilość użytego do smażenia oleju i nie musisz obawiać się o przekroczenie zalecanej porcji tłuszczu. Niby takie proste rozwiązanie, a może wnieść znaczące zmiany do Twojej dotychczasowej diety. 🙂

Patelnia nieprzywierającą Florina Oil Control 28cm

Patelnia marki Florina „Oil Control” pozwala kontrolować ilość wlewanego na naczynie tłuszczu.

Najlepsza patelnia do zdrowego smażenia, czyli Patelnia Oil Control, oprócz wyżłobionych kółek do dozowania oleju, ma jeszcze inne zalety, na które warto zwrócić uwagę:

  • wykonana ze stali nierdzewnej, co zapewnia jej trwałość i odporność na wgniecenia,
  • pokryta innowacyjną powłoką teflonową (Teflon Radiance), zawierającą cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej, co przyspiesza nagrzewanie się patelni i równomierne rozprowadzanie ciepła. Pozwala to nie tylko na zaoszczędzenie Twojego czasu, ale i energii. Producent zapewnia, że patelnia nagrzewa się 25% szybciej w porównaniu do klasycznej, a zużycie energii spada nawet o 1/4!,
  • powłoka wykazuje podwyższoną odporność na zadrapania i ścieranie w przeciwieństwie do zwykłego teflonu,
  • gładka i nieprzywierająca powłoka to łatwość czyszczenia naczynia,
  • wielofunkcyjna patelnia – nadaje się zarówno do smażenia i duszenia potraw, jak i zapiekania dań w piekarniku,
  • kompatybilna z każdą kuchenką – możesz używać jej na tradycyjnej kuchence gazowej, ale i na płycie indukcyjnej.
  • stonowane kolory i prosty design, który dopasuje się do kuchni w każdym stylu,
  • dostępna w zestawie z buteleczką oleju rzepakowego (w różnych wersjach smakowych: omidor, ostra papryka, cytryna i bazylia, bazylia, czosnek, czosnek i bazylia).
Patelnia nieprzywierająca Oil Control Florina

Dwa wgłębienia na patelni – mniejsze na 5 g, a większe na 10 g tłuszczu. Tyle w zupełności wystarczy!

Dla kogo patelnia z systemem kontroli oleju?

  • dla osób ceniących tradycyjne smaki, ale pragnących utrzymać zdrową dietę, – swoją i swojej rodziny,
  • dla osób, które nie mogą obejść się bez smażenia,
  • dla osób zabieganych, chcących szybciej przygotowywać posiłki.

Wymiary i ceny patelni Oil Control

Patelnia Oil Control dostępna jest w ofercie marki Florina, o różnej średnicy:

  • 20 cm,
  • 24 cm,
  • 28 cm.

Na mniejszej patelni możesz usmażyć jajko sadzone i parę mniejszych kotletów, a na tej większej danie dla całej rodziny. Dobierz taki rozmiar patelni, który będzie spełniał Twoje oczekiwania. Patelnia o średnicy 20 cm kosztuje niecałe 100 zł, a naczynia o większej średnicy to koszt ponad 100 zł. Czy warto? Jeśli zależy Ci na połączeniu tradycyjnych smaków ze zdrową dietą – to jak najbardziej! Zdrowe smażenie jest tego warte. 😉

Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy?

Nie każdy tłuszcz równie dobrze nadaje się do smażenia. Dobry olej/tłuszcz do smażenia to ten o:

  • wysokim punkcie dymienia,
  • wysokiej zawartość kwasów jednonienasyconych,
  • niskiej zawartości kwasów wielonienasyconych.

Jaki tłuszcz warto wykorzystać do smażenia?

  • rafinowany olej rzepakowy,
  • rafinowana oliwa z oliwek,
  • rafinowany olej słonecznikowy,
  • masło klarowane,
  • rafinowany olej kokosowy.
Uwaga! Do smażenia w wysokich temperaturach najlepiej wykorzystywać olej rzepakowy. To najlepsze i najzdrowszy olej do smażenia, ponieważ cechuje się wysokim punktem dymienia, a jednocześnie zachowuje wysoką zawartość zdrowych kwasów jednonienasyconych. Smażenie na oleju rzepakowym jest jednym z najpopularniejszych, ale i najzdrowszych sposobów.

Wiesz już, że zdrowa dieta nie oznacza wcale całkowitego wykluczenia tłuszczu z diety. Pamiętaj, by nie przekraczać dziennego zapotrzebowania na ten składnik, a do smażenia wykorzystywać tylko zdrowe tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Sama Patelnia Oil Control nie sprawi, że Twoja dieta od razu stanie się super zdrowa. Pomoże Ci za to kontrolować ilość oleju używanego do smażenia, a po Twojej stronie pozostanie wybór pełnowartościowych składników do posiłku. 😉

Ocena: 5.0/5.
Please wait...