Ostre noże kuchenne to zdecydowanie podstawa dla osób, które często przygotowują różnego rodzaju posiłki. Nawet jeśli Twoje czynności w kuchni ograniczają się jedynie do ukrojenia kromki chleba i pokrojenia pomidora w plastry, to i tak bez dobrze naostrzonego noża się nie obędzie. A do tego niezbędna jest dobra ostrzałka do noży! Czym w ogóle można ostrzyć noże kuchenne i jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza? Czy lepiej zdecydować się na ostrzenie noży osełką, ostrzałką prętową czy klasycznym narzędziem? Poznaj różne rodzaje ostrzałek i zobacz ranking najlepszych ostrzałek do noży!

Czym powinna wyróżniać się najlepsza ostrzałka do noży? Z pewnością powinna doskonale ostrzyć różnego rodzaju noże, zarówno te z gładką, jak i ząbkowaną krawędzią. Najlepsze ostrzałki do noży to również takie narzędzia, które będą bezpieczne w użytkowaniu… Na rynku dostępnych jest wiele produktów służących do ostrzenia przyborów kuchennych. Różnią się materiałem wykonania, kolorem, przeznaczeniem i marką… I jak tu zdecydować, jaką ostrzałkę do noży kupić? Wybór na pewno nie jest łatwy, dlatego dzisiaj spróbuję przybliżyć Ci temat ostrzałek kuchennych: ich rodzajów i sposobów użycia. Spróbuję stworzyć też ranking ostrzałek kuchennych, by pomóc Ci w wyborze tej najlepszej!

Reklama

Rodzaje ostrzałek – czym ostrzyć noże kuchenne?

Nawet najlepsze noże z biegiem użytkowania w końcu zaczną się tępić. Tępią się noże ze stali nierdzewnej, ze stali węglowej i z materiałów ceramicznych. Jedyne, które nie ulegają tępieniu to te nieużywane – na przykład noże kolekcjonerskie, które zdobią półki zapalonych kolekcjonerów. Ale nie chodzi o to, by nie używać noża, ale o to, by wybrać dobrą ostrzałkę, która ten stępiony nóż naostrzy. I to doskonale naostrzy! Czym w ogóle można ostrzyć noże kuchenne?

Rodzaje ostrzałek – podział ze względu na sposób działania:

Rodzaje ostrzałek – podział ze względu na mechanizm ostrzący:

  • ostrzałki kamienne:
    • tradycyjne osełki kamienne
    • japońskie kamienie wodne
  • ostrzałki krążkowe
  • ostrzałki płytkowe
  • ostrzałki prętowe – stalki, musaki
  • inne typy ostrzałek

Rodzaje ostrzałek – podział ze względu na materiał powierzchni ostrzącej:

  • z kamienia naturalnego
  • ceramiczne
  • diamentowe
  • z węglika wolframu
  • stalowe

Jaką ostrzałkę do noży kupić? Na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze najlepszej ostrzałki do noży kuchennych, warto wziąć pod uwagę pewne kryteria. Przy zakupie nie powinieneś kierować się jedynie ładnym wyglądem ostrzałki czy jej wysoką ceną. Nie warto też brać pierwszego lepszego produktu, który wpadnie nam w oko. Lepiej nieco lepiej zgłębić ten temat i wybrać ostrzałkę, która spełni nasze oczekiwania.

Przeznaczenie

Czy wybrana ostrzałka nadaje się do ostrzenia danego typu noży – stalowych, tytanowych lub ceramicznych? O ile z tymi stalowymi zapewne nie będzie problemu, to ostrzenie noży ceramicznych czy tytanowych wymaga już zastosowania odpowiedniej ostrzałki. Nie każdy produkt będzie nadawał się do tego zadania. To samo dotyczy rodzaju krawędzi ostrza, gładkiej lub ząbkowanej. Upewnij się, że ostrzałka, którą masz na oku poradzi sobie także z ząbkowanym nożem do krojenia chleba i pomidorów. Jeśli w swoim kuchennym arsenale masz noże japońskie lub takie wykonane ze stali damasceńskiej, również poszukaj dla nich odpowiedniej ostrzałki.

Materiał i jakość wykonania

Tanie, plastikowe ostrzałki kuszą niską ceną, ale niczym poza tym. Niektóre najtańsze produkty mogą dla jednych osób okazać się wystarczające, ale dla drugich będą słabe i niestabilne. Jeśli ostrzałka ma służyć w naszej kuchni przez lata, to lepiej zdecydować się na solidny produkt. Dobrej jakości ostrzałka posłuży Ci na dłużej i nie będziesz musiał co chwila kupować nowego modelu. Powierzchnia ostrząca może być wykonana z kamienia naturalnego, ceramiki, węglika wolframu lub być pokryta nasypem diamentowym. Z kolei korpus ostrzałki może być stalowy lub plastikowy. Plastik nie zawsze jest tym złym materiałem. Przy dobrej jakości produktach jest wytrzymały i nie rozleci się po pierwszym użyciu ostrzałki.

Funkcjonalność

Czy ostrzałka pozwala ostrzyć wyłącznie noże, czy może dodatkowo nożyczki? Posiada tylko jeden rodzaj powierzchni ostrzącej czy może kilka różnych? Czy jest lekka i wygodna w przenoszeniu? Czy znajdziemy dla niej miejsce w szafce lub szufladzie kuchennej?

Łatwość obsługi

Jedne rodzaje ostrzałek są znacznie łatwiejsze w użyciu od drugich. Przed zakupem kamienia wodnego, stalki prętowej czy innego typu ostrzałki, warto poczytać lub obejrzeć parę filmików instruktażowych o tym, jak ostrzyć noże za pomocą wybranego narzędzia. Być może uznasz, że dany system ostrzenia jest dla Ciebie zbyt trudny i czasochłonny, a być może zechcesz poświecić chwilę na ostrzenie noży właśnie w taki sposób. Warto jednak wiedzieć, jak używać danej ostrzałki jeszcze przed jej zakupem.


Jaka ostrzałka do noży kuchennych? Rodzaje

1. Osełki – tradycyjne ostrzałki kamienne

Osełka kamienna


Źródło: Bernd Hutschenreuther [CC BY-SA 3.0], https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wetzstein.jpg

Wśród ostrzałek kamiennych możemy wyróżnić proste osełki do noży – tradycyjne kamienie do noży o różnych kształtach. Mogą być to bryły o przekroju prostokątnym, okrągłe, półokrągłe lub trójkątne. Osełki wykonuje się najczęściej z naturalnych kamieni ściernych, ale można je wytwarzać także z ziaren ściernych, naturalnych (korund, kwarc, diament) lub syntetycznych (węglik krzemu, węglik boru), złączonych ceramicznym spoiwem. Taka ostrzałka służy nie tylko do ostrzenia, ale również do szlifowania i polerowania ostrza.

Przeznaczenie Osełka przyda się do ostrzenia noży kuchennych, nożyczek, scyzoryków, a nawet kosy i siekiery. Na takiej osełce naostrzymy ostrza wykonane z twardych stali.


2. Japońskie kamienie wodne do ostrzenia noży na mokro

Japońskie ostrzałki kamienne, zwane kamieniami wodnymi, chętnie wykorzystywane są nie tylko przez profesjonalnych szefów kuchni, ale również przez kuchennych amatorów. Tradycyjne japońskie kamienie wodne mają postać płaskiego, prostokątnego bloku kamiennego, często dwustronnego. Dostępne są produkty wykonane z naturalnych kamieni, ale również takie z wkładem ceramicznym czy z nasypem diamentowym.

Przeznaczenie Takie kamienie wodne dedykowane są przede wszystkim do ostrzenia noży japońskich oraz wysokiej jakości noży europejskich.

Jak wygląda ostrzenie noży na kamieniu wodnym?

  1. Ostrzałkę kamienną najpierw namocz w wodzie na ok. 10-15 minut. Zamiast tego, możesz ją również posmarować specjalnie przeznaczonym do tego olejem. Takie przygotowanie ma na celu ułatwienie tarcia, a także spowolnienie zużycia danej ostrzałki kamiennej.
  2. Umyj i wysusz nóż, który ma być naostrzony.
  3. Ustaw kamień wodny tak, by strona z niższą gradacja znajdowała się na górze.
  4. Po tak namoczonej ostrzałce przeciągnij nożem, prowadząc nóż ostrzem do przodu i zachowując odpowiedni kąt ostrzenia 10-15º.
  5. Przeciągaj nóż po kamieniu od siebie i do siebie, jednostajnym ruchem.
  6. Pamiętaj, by naostrzyć obie strony krawędzi tnącej noża.
  7. W trakcie ostrzenia kamień pokrywa się osadem, który przyspiesza cały proces – nie zmywaj go.
  8. Jeśli kamień wyschnie, zwilż go wodą.
  9. Odwrócić kamień na drugą stronę, by wykorzystać powierzchnię o większej gradacji.
  10. Przesuwaj nóż od siebie i do siebie, by wypolerować i wygładzić ostrze.
  11. Po zakończeniu procesu ostrzenia, wypłucz kamień w wodzie i zaczekaj aż wyschnie.

Japońskie kamienie ostrzące umożliwiają całkowitą kontrolę procesu ostrzenia, tym samym dając dobre efekty, ale z drugiej strony, wymagają również pewnej wprawy. Ale nic się nie bój! W odpowiednim ostrzeniu noży na kamieniu wodnym pomogą Ci specjalne prowadnice, dzięki którym utrzymasz właściwy kąt ostrzenia.

Prowadnice do ostrzenia noży na kamieniu Mino Sharp


Jaka gradacja do ostrzenia noży kuchennych?

O co w ogóle chodzi z tą gradacją? Kamienie do ostrzenia występują w różnych gradacjach, czyli z różną grubością ziarna – mogą być to kamienie gruboziarniste lub drobnoziarniste, o małej gradacji lub o gradacji powyżej 1000. Poprzez dobór odpowiedniej gradacji możemy uzyskać pożądaną ostrość noża. Ostrza noży mogą stać się ostre, bardzo ostre lub niezwykle ostre. Z uwagi na różną ziarnistość tego typu ostrzałek, często stosuje się nawet kilka kamieni do ostrzenia, by jak najlepiej wykończyć proces.

Ostrzenie noża zaczynamy od przesuwania go po kamieniu o małej gradacji, a kończymy polerowaniem ostrza na kamieniu o dużej gradacji. Zawsze należy trzymać się takiej kolejności! Wbrew pozorom wcale nie musisz decydować się na zakup kilku produktów. Kamienie wodne do ostrzenia są najczęściej dwustronne – jedna strona o małej gradacji posłuży nam do naostrzenia noża, a druga o większej gradacji do wygładzenia i wypolerowania ostrza.

Ostrzałki kamienne i stopnie gradacji

Gradacje możemy podzielić ogólnie na trzy grupy:

1. Gradacja 200-800 – kamienie do ostrzenia bardzo tępych noży, do naprawiania ostrza (usuwania mikropęknięć i mikrorys na klindze noża) i przywracania mu geometrii, czyli odpowiedniego kształtu. Na takich gradacjach nie powinniśmy ostrzyć noża zbyt często, by nie zatrzeć nadmiernie jego ostrza.

2. Gradacja 1000-3500 – kamienie przeznaczone do codziennego ostrzenia noży i do polerowania klingi. To zdecydowanie najbardziej funkcjonalne kamienie. Z pewnością niezbędne dla każdego posiadacza noży japońskich lub wysokiej jakości noży europejskich.

Na kamieniu o gradacji 1000 powinno się ostrzyć noże regularnie ostrzone. Pozwala ona na wyrównanie i zwiększenie precyzyjności ostrza. Kamienie o gradacji 3000 lub 3500 służą do uzupełnienia efektów ostrzenia na kamieniu o gradacji 1000 – dzięki nim uzyskamy nóż o ostrej, gładkiej i równej klindze.

3) Gradacja 4000-8000 – przeznaczone raczej dla pasjonatów i profesjonalistów. Pozwalają osiągnąć naprawdę ekstremalnie ostre noże. Wykorzystuje się je do finalizowania całego procesu ostrzenia. Ich powierzchnia jest gładka, dlatego nie służą do ostrzenia, ale do polerowania ostrza, co nadaje nożom niewiarygodną ostrość. W domowych warunkach nie będą raczej potrzebne.

2 a) Kamienie naturalne do ostrzenia noży

Kamień japoński do ostrzenia noży King Jumbo

Jak już wcześniej wspomniałam, kamienie do ostrzenia noży kuchennych możemy podzielić na kamienie naturalne oraz kamienie ceramiczne. Wśród kamieni naturalnych wyróżniamy wersje miękkie i twarde. Te miękkie przeznaczone są do wstępnego ostrzenia noża, a te twardsze do ostatecznego wygładzenia.

Kamienie naturalne powoli zbierają stal z danego ostrza i dość szybko się zużywają. Nie nadają się także do ostrzenia noży, których ostrza wykonano z wysokostopowych stali z zawartością węglika wolframu lub wanadu. Mają jednak swój niezaprzeczalny charakter, który sprawia, że wciąż są z chęcią wybierane przez zwolenników tradycyjnych metod ostrzenia.

ZaletyWady
  • kamienie wodne dostępne w wersji dwustronnej, z różną gradacją
  • miękkie przeznaczone są do wstępnego ostrzenia noża, a twardsze do polerowania i wygładzenia
  • umożliwiają precyzyjne naostrzenie noży
  • dostosowane do ostrzenia noży japońskich i wysokiej jakości noży europejskich
  • możliwość wykorzystania prowadnic
  • wysoka cena
  • wymagają wstępnego namoczenia w wodzie
  • powoli zbierają stal z danego ostrza i dość szybko się zużywają
  • nie nadają się do ostrzenia noży, których ostrza wykonano z wysokostopowych stali z zawartością węglika wolframu lub wanadu
  • konieczność utrzymania odpowiedniego kąta ostrzenia
  • trzeba uważać, by się nie pokaleczyć

2 b) Kamienie ceramiczne do noży

Kamień ceramiczny marki Global

Drugim rodzajem kamieni do ostrzenia są kamienie ceramiczne. Takie bloki kamienne są zazwyczaj uformowane z korundu, rzadziej z węglika krzemu. Korund ma zdecydowaną przewagę nad kamieniem naturalnym – jest mniej podatny na zapychanie oraz wyróżnia się większą twardością, co umożliwia ostrzenie na takim kamieniu noży wykonanych z popularnych stali, w tym takich z zawartością węglika wolframu. Jedynie przy końcowym wygładzeniu stalowego ostrza z zawartością węglika wanadu możemy napotkać opór. Problem ten dotyczy jednak powierzchni ściernej uformowanej z korundu. Przy powierzchni wykonanej na bazie węglika krzemu nie będzie żadnego problemu – poradzi sobie z ostrzeniem i szlifowaniem nawet tych najtwardszych stali!

ZaletyWady
  • powierzchnia z korundu czy z węglika krzemu poradzi sobie z ostrzeniem i szlifowaniem nawet tych najtwardszych stali
  • korund jest mniej podatny na zapychanie niż kamień naturalny oraz wyróżnia się większą twardością
  • kamienie wodne dostępne w wersji dwustronnej, z różną gradacją
  • umożliwiają precyzyjne naostrzenie nawet bardzo tępych noży, a także końcowe wypolerowanie
  • dostosowane do ostrzenia noży japońskich i wysokiej jakości noży europejskich
  • możliwość wykorzystania prowadnic
  • wysoka cena
  • wymagają wstępnego namoczenia w wodzie
  • są podatne na nierównomierne wycieranie – powierzchnia po kilki ostrzeniach ulega deformacji i przestaje być precyzyjna
  • konieczność utrzymania odpowiedniego kąta ostrzenia
  • trzeba uważać, by się nie pokaleczyć

3. Ostrzałki diamentowe do noży ceramicznych

Ostrzałki diamentowe dostępne są pod postacią kamieni, osełek, pilników czy krążków z diamentową powierzchnią ostrzącą, a także pod postacią prętów stalowych pokrytych diamentowym nasypem. Tego typu ostrzałki są bardzo twarde, dlatego nadają się do ostrzenia noży ze szczególnie twardymi ostrzami.

Okażą się także strzałem w dziesiątkę przy nożach bardzo zniszczonych lub wyszczerbionych. Agresywny diamentowy nasyp da sobie radę nawet z tak trudnymi przypadkami. Ostrzałki diamentowe mogą się jednak różnić napyleniem i trwałością diamentowego nasypu. Tanie, niskiej jakości osełki diamentowe mogą się wykruszać i tracić swoje właściwości. Dlatego tak ważne jest, by wybrać dobrej jakości ostrzałkę, która będzie wręcz nie do zdarcia.

Przeznaczenie Ostrzałki diamentowe przeznaczone są do ostrzenia noży z bardzo twardymi ostrzami – ceramicznych, tytanowych, ze stali węglowej czy innych ze stali utwardzanej. Kryształki diamentu są ostre i agresywne, dlatego lepiej poradzą sobie z ostrzeniem twardych materiałów niż ostrzałki ceramiczne czy kamienne.

ZaletyWady
  • dostosowane do ostrzenia noży z bardzo twardymi ostrzami – ceramicznych, ze stali węglowej, tytanowych
  • ostrzenie jest szybkie, efektywne i równomierne
  • zachowuje geometrię krawędzi tnącej – nie deformuje ostrza
  • wysokiej jakości ostrzałki diamentowe są wręcz długowieczne
  • nie trzeba namaczać ich w wodzie przed użyciem
  • wysoka cena
  • konieczność utrzymania odpowiedniego kąta ostrzenia
  • nie można używać prowadnicy – diamentowy nasyp zetrze z niej warstwę, która zapewnia odpowiedni poślizg po ostrzałce
  • trzeba uważać, by się nie pokaleczyć
  • tanie, niskiej jakości osełki diamentowe mogą się wykruszać i tracić swoje właściwości
  • nie można używać prowadnic

4. Ostrzałki krążkowe / szczelinowe do noży

Klasyczne ostrzałki krążkowe do noży kuchennych możemy spotkać w wielu kuchniach. Są wręcz doskonałe do użytku domowego. Gdy nie wiemy, jaką ostrzałkę wybrać do ostrzenia uniwersalnych noży kuchennych, najlepiej zdecydować się właśnie na takie proste w obsłudze narzędzie. Ten typ ostrzałki cechuje się intuicyjnością i szybkością obsługi.

Ostrzałka do noży ceramiczna GlobalOstrzałki krążkowe to narzędzia złożone z kilku par krążków umieszczonych w obudowie. Krążki te są najczęściej metalowe lub ceramiczne. Jak używać takiej ostrzałki do noży? Takie narzędzia są bardzo proste w obsłudze – wystarczy przeciągnąć nóż przez szczelinę z umieszczonymi w niej krążkami. Nie musisz martwić się o utrzymanie właściwego kąta ostrzenia, tak jak w przypadku kamieni wodnych. Szczeliny same utrzymują nóż pod odpowiednim kątem. Niektóre ostrzałki mają kilka takich szczelin, w których umieszczone są krążki z różną ziarnistością ostrzenia – jedna pozwala na ostrzenie ostrza, a druga na jego polerowanie.

Ale uwaga! Przy wyborze ostrzałki krążkowej zwróć uwagę na jakość umieszczonych w niej krążków. Stalowe krążki w tanich ostrzałkach mogą cechować się mniejszą twardością stali niż używane przez Ciebie noże kuchenne. W takim przypadku krążki zamiast ostrzyć, będą niszczyć ostrza.

Przeznaczenie Ostrzałki krążkowe są przeznaczone do ostrzenia noży kuchennych z dwustronną krawędzią tnącą. Nie przydadzą się do noży ostrzonych jednostronnie. Nie powinno się ich używać także do ostrzenia dużych i ciężkich noży, a także takich o grubych głowniach (np. tasaków).

ZaletyWady
  • ostrzenie jest szybkie i łatwe
  • brak konieczności utrzymywania odpowiedniego kąta ostrzenia – szczeliny same zachowują odpowiedni kąt
  • niektóre modele posiadają wymienne płytki lub krążki ostrzące
  • zapewniają bezpieczeństwo podczas ostrzenia
  • dostępne w różnych przedziałach cenowych
  • nie nadają się do ostrzenia noży japońskich, noży o grubych klingach i noży ostrzonych jednostronnie
  • tańsze modele mogą nie dawać zadowalających efektów ostrzenia
  • raczej do użytku domowego niż profesjonalnego

5. Ostrzałki prętowe, tak zwane stalki / musaki

Ostrzałka do noży ze stali nierdzewnejOstrzałki prętowe, tak zwane stalki lub musaki, mają postać długiego pręta z rękojeścią. Cechują się różną twardością i mogą być wykonane z różnych materiałów. Mogą być to pręty ze stali nierdzewnej, ceramiczne czy stalowe pokryte diamentami. Są często używane przez szefów kuchni, masarzy i rzeźników.

Ostrzenie noży ostrzałką prętową nie jest tak intuicyjne jak w przypadku ostrzałek krążkowych – wymaga nieco wprawy, ale daje dobre efekty. Musisz pamiętać o zachowaniu odpowiedniego kąta ostrzenia podczas użytkowania stalki, co może być nawet trudniejsze niż przy kamieniach do ostrzenia. Przy ostrzeniu na ostrzałce prętowej musimy uważać, by się nie pokaleczyć – tu potrzebne są sprawne, nietrzęsące się dłonie. Pamiętajmy również, by długość ostrzałki prętowej była dobrana do długości ostrza danego noża.

Jak ostrzyć noże ostrzałką prętową?

  1. Ostrzałkę prętową trzymaj w jednym ręku, możesz ją również oprzeć o blat (w pozycji pionowej, czubek „wbij” w powierzchnię blatu).
  2. Sprawnie przeciągnij po ostrzałce nożem w górę i w dół – od końca po czubek głowni.
  3. Nóż trzymaj pod odpowiednim kątem – 20°.
Kąty ostrzenia noży kuchennych
  • Małe noże kuchenne (do warzyw i owoców) – 15°
  • Większe noże kuchenne – 20-25°
  • Noże składane – 17-20°
  • Siekiery – 35°
  • Najpopularniejszy kąt ostrzenia noży kuchennych to kąt 20°.
Uwaga! By stalka dobrze spełniała swoje zadanie, część robocza ostrzałki prętowej powinna być o 2-5 cm dłuższa niż samo ostrze noża. Zbyt krótka ostrzałka nie pozwoli na należyte wyszlifowanie ostrza, a także może narazić nas na skalaczenie.

Długości ostrzałek prętowych:

  • Pręty 20-25 cm – do noży o ostrzach do 20 cm
  • Pręty od 26 cm – do noży o ostrzach 21-24 cm
  • Pręty od 31 cm – do noży o ostrzach ponad 24 cm
PrzeznaczenieOstrzałki prętowe są bardzo uniwersalne. Nadają się do ostrzenia klasycznych noży kuchennych – dużych i małych, tasaków, a nawet nożyczek.

ZaletyWady
  • szybkość użycia – możemy w każdej chwili jej użyć
  • uniwersalność – możemy podostrzyć różne narzędzia, również nożyczki i brzytwy
  • dostępne są różne materiały – pręty ze stali, ceramiczne i z diamentowym nasypem
  • dostępne w różnych długościach, które dostosowujemy do długości ostrza noża
  • wymagają nieco wprawy
  • konieczność zachowania odpowiedniego kąta ostrzenia
  • trzeba uważać, by się nie pokaleczyć
  • te z diamentowym nasypem cechują się wysoką ceną

6. Ostrzałki elektryczne – jaką ostrzałkę do noży kupić?

Elektryczna ostrzałka do noży Chefs ChoiceWśród ręcznych ostrzałek możemy wyróżnić sporo rodzajów – kamienie wodne, tradycyjne osełki, stalki prętowe, ostrzałki kółkowe czy jeszcze inne. Wśród ostrzałek elektrycznych nie mamy tak dużego wyboru. Zazwyczaj ich mechanizm działania jest taki sam. Zasilane na baterie ostrzałki elektryczne są jeszcze bardziej intuicyjne, szybkie i wygodne w użyciu niż ręczne ostrzałki krążkowe. To świetne narzędzie, jeśli chcemy szybko i łatwo naostrzyć wybrany nóż. Nie musimy się martwić o utrzymanie odpowiedniego kąta ostrzenia – zadbają o to szczeliny pełniące również funkcję prowadnic. Ostrzałka elektryczna umożliwi ostrzenie zgrubne, jak i ostrzenie końcowe. Najlepiej, by posiadała antypoślizgową podstawę, która zapewni stabilność i uchroni przed przesuwaniem się ostrzałki po blacie. Niektóre modele mają wymienne elementy ostrzące, które po zużyciu można dokupić, inne natomiast zostały wyposażone w stałe, niewymienne kamienie ostrzące.

Gdzie kupić elektryczną ostrzałkę do noży? Automatyczne ostrzałki znajdziesz w ofercie marki Chef’s Choice.

Przeznaczenie Elektryczne ostrzałki do noży są uniwersalne i nadają się do ostrzenia noży kuchennych o różnych ostrzach. Nie nadają się jednak do ostrzenia noży o grubych klingach.

ZaletyWady
  • szybkość użycia – możemy w każdej chwili jej użyć, nie trzeba moczyć jej w wodzie ani stosować specjalnego oleju
  • ostrzenie jest bardzo szybkie i precyzyjne
  • zapewniają bezpieczeństwo podczas ostrzenia
  • brak konieczności utrzymywania odpowiedniego kąta ostrzenia – szczeliny same zachowują odpowiedni kąt
  • nie nadają się do ostrzenia noży japońskich, noży o grubych klingach i noży ostrzonych jednostronnie
  • niektóre przeznaczone są tylko dla praworęcznych osób

7. Inne rodzaje ostrzałek do noży

W sklepach znajdziemy również inne rodzaje ostrzałek przeznaczonych do ostrzenia noży kuchennych. Zazwyczaj są to narzędzia bardzo funkcjonalne i nie pełnią wyłącznie funkcji ostrzałek. Mogą być to zestawy noży z silikonowym etui, na końcu którego wmontowana została prosta ostrzałka. Mogą być to również deski kuchenne czy listwy magnetyczne również wyposażone w prostą ostrzałkę ceramiczną. Dostępna jest nawet oryginalna ostrzałka w kształcie pomidora, która nie tylko pozwoli naostrzyć uniwersalne noże kuchenne, ale również stanie się ozdobą kuchni!

Zobacz produkty: 1. Zestaw noży z ostrzałką, 2. Listwa magnetyczna z ostrzałką, 3. Deska do krojenia z ostrzałką w uchwycie, 4. Ostrzałka Msc International


Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?

Jaką ostrzałkę do noży najlepiej kupić? Taką dostosowaną do Twoich potrzeb! I do potrzeb Twoich noży 😉 Weź pod uwagę również swoje umiejętności ostrzenia – sprawne dłonie przydadzą się przy ostrzeniu na kamieniu, osełce czy stalce prętowej, gdzie trzeba zadbać o prawidłowy kąt ostrzenia. Znacznie łatwiej pójdzie nam z ostrzałką krążkową ręczną lub elektryczną – szczeliny z krążkami same utrzymają ostrze pod odpowiednim kątem.

Pamiętaj, że materiał ostrzałki, krążków czy płytek ostrzących powinien być twardszy niż materiał, z którego zostało wykonane ostrze noża. Trzymając się tej zasady powinniśmy dobrać:


Ostrzenie noży ząbkowanych – do chleba i pomidorów

O ile z ostrzeniem noży z gładką krawędzią tnącą nie będziemy mieli większych problemów, o tyle z ostrzeniem noży ząbkowanych nie będzie już tak łatwo. Przede wszystkim dlatego, że nie każda ostrzałka nadaje się do ostrzenia tego typu ostrzy. Noży ząbkowanych nie naostrzymy na kamieniach wodnych, osełkach kamiennych czy grubych ostrzałkach prętowych. Zamiast dobrze naostrzonego noża, uzyskamy nóż bez ząbków. Jak zatem naostrzyć nóż z ząbkami? Na rynku dostępne są cienkie ostrzałki prętowe, które swoim wyglądem przypominają śrubokręt ze szpikulcem. Bardzo często są to ostrzałki diamentowe. Tak wyprofilowane narzędzie pozwoli dokładnie naostrzyć każdy ząbek oddzielnie, bez niszczenia ostrza.

Czy można zrobić to szybciej i prościej? Na rynku dostępne są ostrzałki marki AnySharp, które dedykowane są do ostrzenia uniwersalnych noży kuchennych z gładką krawędzią, ale również noży z szerokimi ząbkami, takimi właśnie jak noże do chleba. Ostrzałki te nie nadadzą się natomiast do ostrzenia noży z drobnymi ząbkami, takich jak noże do steków.


Najlepsza ostrzałka do noży – ranking

Dla każdego z nas ranking najlepszych ostrzałek do noży będzie zapewne inny. Ja postaram się ułożyć w miarę uniwersalny ranking ostrzałek do noży kuchennych, który mam nadzieję pomoże Ci w wyborze odpowiedniego narzędzia i sprawi, że Twoje noże będą odpowiednio naostrzone!

1 Ostrzałka z przyssawką AnySharp Pro Chef

Ostrzałka do noży metalowa AnySharp Pro ChefRęczna ostrzałka do noży AnySharp zdecydowanie wyróżnia się na tle innych ostrzałek tego typu.

  • Korpus ostrzałki w wersji Pro Chef został wykonany z metalu, dlatego jest odporny na zarysowania i uszkodzenia.
  • Niewątpliwą zaletą ostrzałki jest przyssawka, dzięki której możemy przymocować narzędzie do kuchennego blatu czy stołu, zapewniając w ten sposób stabilność i bezpieczeństwo podczas ostrzenia.
  • Ostrzałka posiada płytki ostrzące wykonane z węglika wolframu, który cechuje się dużą twardością. Z uwagi na takie cechy, ostrzałka AnySharp nadaje się do ostrzenia noży kuchennych z bardzo twardymi ostrzami – tytanowymi czy ze stali węglowej. Węglik wolframu jest również odporny na wszelkie zarysowania (z tego powodu z powodzeniem wykorzystywany jest też w jubilerstwie do produkcji obrączek czy bransoletek).
  • Ostrzałka AnySharp Pro Chef przeznaczona jest do ostrzenia noży z gładką krawędzią tnącą, ale również noży z krawędzią ząbkowaną. Muszą być to jednak większe ząbki, takie jak przy nożach do chleba i bułek. Nie naostrzymy na niej ostrzy z drobnymi ząbkami, np. tych do steków, noży japońskich i nożyczek.

AnySharp Classic, i PRO - jakie noże

  • Krawędzie ostrzące płytek ustawione są pod kątem 20°, co zapewnia optymalne warunki do zaostrzenia praktycznie każdego noża.
  • Ostrzałka AnySharp jest mała i poręczna, dlatego można przechowywać ją w szufladzie, szafce czy skrzynce z narzędziami. Wyposażona w przyssawkę może być nawet przyczepiona do lodówki lub ceramicznych płytek ściennych.
  • I na sam koniec jeszcze jedna zaleta – ostrzałka AnySharp Pro dostępna jest w bogatej gamie kolorystycznej! Do wyboru mamy metaliczny kolor fioletowy, złoty, srebrny, miedziany, a nawet benzynowy (wielokolorowy)!

Jeśli zależy Ci na uniwersalnej ostrzałce, która poradzi sobie z ostrzeniem noży klasycznych, tych utwardzanych, a nawet ząbkowanych, to AnySharp świetnie się do tego nada.

2 Kamień wodny do ostrzenia noży Taidea

Kaień wodny do ostrzenia noży na mokro TaideaKamień wodny to nieodzowne narzędzie posiadaczy noży japońskich. Takie noże należy bowiem ostrzyć tylko na specjalnych ostrzałkach – kamieniach, które przed użyciem trzeba namoczyć w wodzie. Jaki kamień do ostrzenia noży najlepiej wybrać? Ja polecam kamień do ostrzenia Taidea wykonany z korundu – bardzo trwałego, szlachetnego materiału ściernego.

  • Ostrzałka posiada dwie strony, które różnią się gradacją. Taka budowa pozwala na różne stopnie ostrzenia noża. Możemy naostrzyć zarówno lekko, ale i mocno stępione noże. Płytka o mniejszej gradacji pozwala naostrzyć nawet bardzo tępy nóż, a ta o większej umożliwi perfekcyjnie wykończenie ostrza.
  • W ostrzałce AnySharp stabilność zapewniała przyssawka. Z kolei kamień wodny Taidea wyposażony jest w gumową, antypoślizgową podstawkę, która zapobiega przesuwaniu się ostrzałki podczas ostrzenia.
  • Użycie ostrzałki wymaga jednak pewnej wprawy – podczas ostrzenia musimy utrzymywać nóż pod odpowiednim kątem. Czynność tą można sobie jednak nieco ułatwić i użyć specjalnych prowadnic.
  • Przeznaczenie: noże japońskie, noże stalowe, tasaki, dłuta, nożyczki

Kamień do ostrzenia noży Teidea należy przed użyciem namoczyć w wodzie przez 15 minut, a później, podczas ostrzenia co jakiś czas trzeba polewać go wodą. Kamień musi być cały czas mokry, by uzyskać najlepsze efekty ostrzenia. Po zakończeniu ostrzenia trzeba jednak wyrównać powierzchnię kamienną płytką diamentową lub kamieniem cechującym się mniejszą gradacją. Ostrzenie noży nie jest tak szybkie jak w przypadku wcześniej wspomnianej ostrzałki, wymaga pewnego przygotowania, ale daje zadowalające efekty.

3 Ostrzałka wodna do noży Global Minosharp

Ostrzałka do noży Global MinosharpOstrzałka wodna Global Minosharp to ostrzałka z rodzaju ostrzałek krążkowych, wyposażona w solidne ceramiczne kółka:

  • W dwóch szczelinach znajdziemy dwa podwójne, ceramiczne krążki – biały o grubym ziarnie i różowy o średnim ziarnie. Różna ziarnistość krążków umożliwia lekkie, ale i mocne ostrzenie. Szczeliny zapewniają odpowiedni kąt ostrzenia przez cały ten proces.
  • Jest to ostrzałka wodna – wodę wlewamy do przezroczystej komory, w której znajdują się krążki. Woda sprawia, że cały proces ostrzenia przebiega szybciej i sprawniej.
  • Przeznaczona jest do ostrzenia niemalże wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych z jednostronnym szlifem. Narzędzie posiada gumowany uchwyt i antypoślizgową podstawę, co zapewnia stabilność ostrzałki podczas procesu ostrzenia.
  • Wielki plus za to, że krążki ceramiczne są wymienne. Gdy z czasem się zużyją i nie będą już tak dobrze ostrzyć noży, bez problemu będziemy mogli wymienić je na nowe.

Dostępna jest także wersja z dodatkowym kołem (grube ziarno) – Ostrzałka wodna do noży Global Minosharp Plus

4 Ostrzałka do noży Kinghoff

Ostrzałka do noży plastikowa KinghoffOstrzałka do noży marki Kingoff jest bardzo funkcjonalna, a to za sprawą różnego rodzaju płytek ostrzących, w które została wyposażona:

  • Czarna, prosta, a zarazem elegancka ostrzałka posiada trzy szczeliny, w których zostały umieszczone różne płytki – ceramiczne, z powłoką diamentową i z węglików.
  • Takie zróżnicowanie sprawia, że ostrzałka poradzi sobie nie tylko z ostrzeniem zwykłych noży kuchennych, ale również tych wykonanych z utwardzonej stali i noży ceramicznych.
  • Ergonomiczna rączka i antypoślizgowa podstawa zapewniają stabilność ostrzałki i bezpieczeństwo całego procesu ostrzenia. Choć należy pamiętać, że jest to mniejsza stabilność niż w przypadku ostrzałek mocowanych na przyssawce do blatu.

5 Ostrzałka do noży ceramicznych Stellar Heavy

Ostrzałka do noży ceramicznych Stellar HeavyNoże ceramiczne to noże, których nie można ostrzyć na pierwszej lepszej ostrzałce ze stalowymi płytkami. Potrzebna jest specjalna ostrzałka do noży ceramicznych – taka z powłoką diamentową. Ostrzałka do noży ceramicznych marki Stellar nada się do tego idealnie!

  • Moduł ostrzący został pokryty proszkiem diamentowym, który sprawia, że powierzchnia jest na tyle twarda, by mogła poradzić sobie z ostrzeniem noży ceramicznych.
  • Ostrzałka jest dwustronna – posiada 2 gradacje: 600 oraz 1000, umożliwiające ostrzenie lekko lub mocno stępionych noży, a także ich polerowanie.
  • Wymaga pewnej wprawy i utrzymania właściwego kata ostrzenia noża.

6 Ostrzałka prętowa do noży Kyocera Musak

Ostrzałka prętowa do noży Kyocera Musak różni się trochę od takich klasycznych stalek – pręt nie jest wykonany ze stali, ale z ceramiki.

  • Pręt wykonany ze szlachetnej ceramiki, która jest jednym z najtwardszych materiałów na świecie – ostrzy nawet mocno stępione noże w szybkim tempie.
  • Zastosowana ceramika to ceramika korundowa, co sprawia, że jest jeszcze twardsza i poradzi sobie z twardymi ostrzami.
  • Uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego jest antypoślizgowy, dzięki czemu dobrze leży, nawet w mokrej dłoni. Umożliwia tym samym precyzyjną pracę.
  • Przeznaczona do ostrzenia różnego rodzaju noży stalowych, nożyczek i innych narzędzi.
  • Dostępna w dwóch długościach: 15 cm i 23 cm (należy dostosować do długości ostrza danego noża)

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ostrzałek do ostrzenia różnego typu noży kuchennych – tych tradycyjnych stalowych, ceramicznych, japońskich, masarskich, myśliwskich i jeszcze innych. Każda z nich z pewnością poprawi ostrość krawędzi tnącej noży, a w niektórych przypadkach nawet nożyczek i narzędzi. Jeśli szukasz zwykłej ostrzałki do tradycyjnych noży, to zwróć uwagę na ostrzałki szczelinowe z różnymi płytkami ostrzącymi, często wymiennymi. Są proste w budowie i obsłudze. Niektóre, tak jak wspomniane AnySharp, są wyposażone w przyssawki, a inne w poręczny uchwyt, dzięki czemu jeszcze łatwiej i bezpiecznej naostrzymy noże.

Ocena: 4.1/5.
Please wait...