Błyskawiczna wysyłka zamówień

30 dni na zwrot

Pomoc i kontakt
TESCOMA Precioso czarna - ostrzałka do noży
TESCOMA Precioso czarna - ostrzałka do noży
TESCOMA Precioso czarna - ostrzałka do noży
TEFAL Ice Force - ostrzałka do noży ceramiczna
TEFAL Ice Force - ostrzałka do noży ceramiczna
TEFAL Ice Force - ostrzałka do noży ceramiczna
TEFAL Ice Force - ostrzałka do noży ceramiczna
TEFAL Ice Force - ostrzałka do noży ceramiczna
Kamień japoński do ostrzenia noży KASUMI ŚREDNIOZIARNISTY BRZOSKWINIOWY
Kamień japoński do ostrzenia noży KASUMI ŚREDNIOZIARNISTY BRZOSKWINIOWY
Kamień japoński do ostrzenia noży KASUMI ŚREDNIOZIARNISTY BRZOSKWINIOWY
Ostrzałka do noży ceramiczna TOJIRO SOLID
WUSTHOF 23 cm - musak / stalka do noży stalowa
ADLER Fine Coarse czarna - ostrzałka do noży
ADLER Fine Coarse czarna - ostrzałka do noży
ADLER Fine Coarse czarna - ostrzałka do noży
ADLER Fine Coarse czarna - ostrzałka do noży
JOSEPH JOSEPH Slice and Sharpen czarne 2 szt. - noże kuchenne ze stali nierdzewnej z ostrzałką
JOSEPH JOSEPH Slice and Sharpen czarne 2 szt. - noże kuchenne ze stali nierdzewnej z ostrzałką
JOSEPH JOSEPH Slice and Sharpen czarne 2 szt. - noże kuchenne ze stali nierdzewnej z ostrzałką
SATAKE Musak 26 cm czarna - ostrzałka do noży diamentowa
SATAKE Musak 26 cm czarna - ostrzałka do noży diamentowa
SATAKE Musak 26 cm czarna - ostrzałka do noży diamentowa
SHAPTON Glass - kamień japoński do ostrzenia noży
SHAPTON Glass - kamień japoński do ostrzenia noży
SHAPTON Glass - kamień japoński do ostrzenia noży
SHAPTON Glass - kamień japoński do ostrzenia noży
MIYABI 400 - kamień japoński do ostrzenia noży
ZASSENHAUS Pear czarna - ostrzałka do noży diamentowa
Ostrzałka do noży diamentowo-ceramiczna KONIGHOFFER WENDY
WÜSTHOF Classic Ikon 26 cm - musak / stalka do noży stalowa
WÜSTHOF Classic Ikon 26 cm - musak / stalka do noży stalowa
Skóra do ostrzenia TOJIRO PERFECT BEŻOWA
Ostrzałka do noży ceramiczna GLOBAL MINOSHARP PLUS 3 550 SZARA
Ostrzałka do noży ceramiczna GLOBAL MINOSHARP PLUS 3 550 SZARA
ZWILLING Diamentum 26 cm - ostrzałka do noży diamentowa
Ostrzałka do noży Tadar czarna
Ostrzałka do noży Tadar czarna
Ostrzałka do noży Tadar czarna
Ostrzałka do noży Tadar czarna
Ostrzałka do noży Tadar czarna
Ostrzałka do noży Tadar czarna
Ostrzałka do noży Tadar czarna
Ostrzałka do noży Tadar czarna
MIYABI 5000 - kamień japoński do ostrzenia noży
MIYABI 5000 - kamień japoński do ostrzenia noży
ZWILLING Twin Sharp czerwona - ostrzałka do noży stalowo-ceramiczna
ZWILLING Twin Sharp czerwona - ostrzałka do noży stalowo-ceramiczna
ZWILLING V-Edge - prowadnica do ostrzałki
WUSTHOF 41 cm - musak / stalka do noży diamentowy
WUSTHOF 41 cm - musak / stalka do noży diamentowy
GLOBAL G-38/B 26 cm - musak / stalka do noży diamentowy
GLOBAL G-38/B 26 cm - musak / stalka do noży diamentowy
GLOBAL G-38/B 26 cm - musak / stalka do noży diamentowy
GLOBAL G-38/B 26 cm - musak / stalka do noży diamentowy
GLOBAL G-38/B 26 cm - musak / stalka do noży diamentowy
TOJIRO Pren czarny - kamień naprawczy do noży
TOJIRO Pren czarny - kamień naprawczy do noży
TOJIRO Pren czarny - kamień naprawczy do noży
TOJIRO Pren czarny - kamień naprawczy do noży
TOJIRO Pren czarny - kamień naprawczy do noży
GLOBAL Sharp czerwona - ostrzałka do noży ceramiczna
CHEF''S CHOICE 270 Hybrid Hone - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
GLOBAL L - kamień do ostrzenia noży
GLOBAL L - kamień do ostrzenia noży
GLOBAL L - kamień do ostrzenia noży
GLOBAL L - kamień do ostrzenia noży
TAMAHAGANE - kamień japoński do ostrzenia noży
ZWILLING V-Edge - prowadnica do ostrzałki
ANYSHARP CLASSIC Evo Red - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
Kamień japoński do ostrzenia noży KASUMI DROBNOZIARNISTY
Kamień japoński do ostrzenia noży KASUMI DROBNOZIARNISTY
Kamień japoński do ostrzenia noży KASUMI DROBNOZIARNISTY
Ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu ANYSHARP CLASSIC CZERWONA
Ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu ANYSHARP CLASSIC CZERWONA
Ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu ANYSHARP CLASSIC CZERWONA
Ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu ANYSHARP CLASSIC CZERWONA
Ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu ANYSHARP CLASSIC CZERWONA
Musak / Stalka do noży i nożyczek ceramiczny GLOBAL MUSAK 22 cm
GLOBAL S - kamień do ostrzenia noży
GLOBAL S - kamień do ostrzenia noży
GLOBAL S - kamień do ostrzenia noży
GLOBAL S - kamień do ostrzenia noży
CHEF''S CHOICE 120 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
Musak / Stalka do noży diamentowy GLOBAL MUSAK DIAMENTOWY 25,5 cm
GRAEF Family Line CX125 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
GRAEF Family Line CX125 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
GRAEF Family Line CX125 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
WUSTHOF Classic 37 cm - musak / stalka do noży stalowa
WUSTHOF Classic 37 cm - musak / stalka do noży stalowa
ANYSHARP PRO - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
ANYSHARP PRO - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
TESCOMA Azza - musak / stalka do noży stalowy
TESCOMA Azza - musak / stalka do noży stalowy
TESCOMA GrandCHEF - ostrzałka do noży elektryczna ceramiczna
TESCOMA GrandCHEF - ostrzałka do noży elektryczna ceramiczna
ANYSHARP Classic Brick Red - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
ANYSHARP Classic Brick Red - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
ANYSHARP Classic Brick Red - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
ANYSHARP PRO - ostrzałka do noży srebrna
ANYSHARP PRO - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
ANYSHARP PRO - ostrzałka do noży z ostrzem z węglika wolframu
Musak / Stalka do noży ze stali nierdzewnej KNIFE SHARPENER 22 cm
ANYSHARP Classic Silver - ostrzałka do noży z węglika wolframu
ANYSHARP Classic Silver - ostrzałka do noży z węglika wolframu
ANYSHARP Classic Silver - ostrzałka do noży z węglika wolframu
ANYSHARP Classic Silver - ostrzałka do noży z węglika wolframu
ANYSHARP Classic Silver - ostrzałka do noży z węglika wolframu
FISKARS Roll Sharp Edge czarna - ostrzałka do noży ceramiczna
FISKARS Roll Sharp Edge czarna - ostrzałka do noży ceramiczna
FISKARS Roll Sharp Edge czarna - ostrzałka do noży ceramiczna
FISKARS Roll Sharp Edge czarna - ostrzałka do noży ceramiczna
FISKARS Roll Sharp Edge czarna - ostrzałka do noży ceramiczna
Kamień do ostrzenia noży
Kamień do ostrzenia noży
Kamień do ostrzenia noży
Kamień do ostrzenia noży
Kamień do ostrzenia noży
Kamień do ostrzenia noży
NAVA Misty czarno-beżowa - ostrzałka do noży
NAVA Misty czarno-beżowa - ostrzałka do noży
NAVA Misty czarno-beżowa - ostrzałka do noży
NAVA Misty czarno-beżowa - ostrzałka do noży
NAVA Misty czarno-beżowa - ostrzałka do noży
NAVA Misty czarno-beżowa - ostrzałka do noży
GRAEF Chef''s Line CC150 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
GRAEF Chef''s Line CC150 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
GRAEF Chef''s Line CC150 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
GRAEF Chef''s Line CC150 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
GRAEF Chef''s Line CC150 - ostrzałka do noży elektryczna diamentowa
CHEF’S CHOICE Edgecraft 38 cm - musak / stalka do noży diamentowy
CHEF’S CHOICE Edgecraft 38 cm - musak / stalka do noży diamentowy

Widziałeś 50 z 130 produktów

  • 1
  • 2
  • 3
  • Następna strona

Ostrzałka do noży kuchennych – niezbędnik w Twojej kuchni!

Dobrze naostrzone noże w kuchni to podstawa! Szczególnie wtedy, gdy zamiast jadać na mieście, bardzo często przygotowujemy posiłki we własnym domu. Ostre noże okażą się niezbędne zarówno dla doświadczonych szefów kuchni, jak i dla amatorów gotowania. Już samo pokrojenia miękkiego pomidora w plastry czy ukrojenie kromki świeżego chleba wymaga nie tylko noża o odpowiednim przeznaczeniu, ale i o właściwej ostrości. Dlatego dobra, profesjonalna ostrzałka do noży kuchennych to zdecydowanie niezbędnik kuchennego wyposażenia. Pamiętajmy, że nawet te najwyższej jakości noże z czasem zaczną się tępić. Nie trzeba ich od razu wymieniać na nowe, wystarczy tylko dobrze je naostrzyć, a w tym pomoże nam dobrze dobrania osełka do noży.

Jakie ostrzałki do noży warto wybrać?

Ostrzarka do noży obecnie występuje w naprawdę różnych formach. Dostępna jest nie tylko ta tradycyjna, ręczna osełka, ale również nowoczesna ostrzałka elektryczna do noży. Podziału dokonać możemy nie tylko ze względu na sposób działania ostrzałek, ale również ze względu na materiał ich wykonania i przeznaczenie. Znajdziemy bowiem ostrzałki do noży diamentowe, stalowe, kamienne, a nawet z płytkami wykonanymi z węglika wolframu. Osełka do ostrzenia noży może być przeznaczona do ostrzenia noży stalowych, ząbkowanych, ceramicznych lub typowo japońskich. Jak wśród tylu propozycji znaleźć odpowiedni produkt? Podpowiadamy!

Ostrzałka do noży kamienna, szczelinowa, a może prętowa?

Osełka do ostrzenia noży może przybierać naprawdę różne formy. Jeśli zależy Ci na prostej ostrzałce przeznaczonej na użytek domowy, to najlepsza opcją będzie ostrzarka do noży szczelinowa, wyposażona w kamienie lub płytki ostrzące. A jeśli niestraszne Ci dobieranie odpowiedniego kata ostrzenia noży, to możesz śmiało wybrać kamienie do ostrzenia noży czy ostrzałki prętowe.

Kamienna osełka do noży – to tradycyjna, bardzo prosta ostrzarka do noży wykonana z kamienia. Przybiera różne kształty. Może być prostokątna, owalna lub trójkątna. Taka osełka do ostrzenia noży jest najczęściej wykonana z naturalnych kamieni ściernych, choć znajdą się modele produkowane z syntetycznych ziaren ściernych. Tego typu ostrzałkę wykorzystamy nie tylko do ostrzenia stalowych noży, ale również do szlifowania i polerowania ich ostrza. Bardzo popularne są kamienie do ostrzenia Global.

Klasyczne ostrzałki do noży krążkowe – nazywane także szczelinowymi. Taka ostrzarka do noży jest niezwykle popularna i znajduje się w wielu polskich kuchniach. Jest wprost stworzona do użytku domowego! Gdy nie wiesz, na jaką ostrzałkę się zdecydować, odpowiednia będzie właśnie taka uniwersalna osełka do noży. Jest bardzo prosta w obsłudze i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wkładając ostrze noża w szczelinę, w której znajdują się krążki ostrzące, mamy pewność, że będzie on ostrzony pod odpowiednim kątem. Krążki ostrzące mogą być wykonane z kamienia lub z ceramiki. Taka dość uniwersalna osełka to ostrzałka do noży kuchennych Fiskars, Zwieger Tescoma, Konighoffer, Zwieger, Zwilling, Hoseph Joseph, Gefu i wielu innych.

Ostrzarka do noży płytkowa – to również typ ostrzałki szczelinowej. To zarówno domowa, jak i profesjonalna ostrzałka do noży, która zamiast stalowych czy ceramicznych kamieni, posiada płytki ostrzące wykonane z węglika wolframu (ostrzałka AnySharp). Materiał ten cechuje się dużą twardością, dzięki czemu możemy wykorzystać ostrzałkę do ostrzenia noży z twardszymi ostrzami, nawet tymi tytanowymi.

Stalka do noży – ta ostrzałka niejedno ma imię, ponieważ znana jest również jako stalka prętowa, ostrzałka prętowa i musak. Jak sama nazwa wskazuje, ma postać długiego stalowego pręta, zakończonego rękojeścią. Choć warto mieć na uwadze, że ostrzałki prętowe to nie tylko ostrzałki z prętem stalowym, ale również z prętem ceramicznym lub diamentowym. Taka osełka do noży wymaga pewnej wprawy w użytkowaniu. Ostrzałki w formie stalek dostępne są w ofercie wielu marek, a w tym Fiskars, Fissler, Kuchnprofi, Tescoma i WMF.

Osełka do noży stalowych, ceramicznych czy japońskich?

O ile z doborem ostrzałki do noży stalowych nie powinno być żadnego problemu, o tyle przy wyborze osełki do noży z ostrzem ceramicznym lub typowych noży japońskich musimy rozważyć już konkretne modele.

Ostrzałki do noży ceramicznych - profesjonalna ostrzałka do noży z ostrzem ceramicznym to ostrzałka diamentowa. Dostępna jest w różnych formach – kamieni, pilników, prętów czy ostrzałek szczelinowych z diamentowymi krążkami. Powierzchnia ostrząca z diamentowym nasypem jest wyjątkowo twarda, dlatego też doskonale poradzi sobie z ostrzeniem wytrzymałych noży ceramicznych. Będą to ostrzałki do noży kuchennych marki Global, Zwieger i Zwilling.

Ostrzałki do noży tytanowych – ostrza tytanowe są znacznie twardsze od noży stalowych, dlatego też wymagają ostrzenia twardszymi materiałami. Zwykła ostrzałka do noży kuchennych może nie zdać egzaminu. Natomiast dobrze sprawdzi się wyżej wspomniana osełka do ostrzenia diamentowa, ale również ostrzałka z płytkami wykonanymi z węglika wolframu, taka jak ostrzałka AnySharp.

Kamienie do ostrzenia noży japońskich – noże japońskie najlepiej ostrzyć na mokro przy wykorzystaniu kamienia wodnego, czyli japońskiej ostrzałki kamiennej. Taka ostrzarka do noży przyjmuje postać płaskiego, często dwustronnego bloku kamiennego. Może być dodatkowo wzbogacona wkładem ceramicznym lub nasypem diamentowym. Do ostrzenia noży japońskich na kamieniu wodnym trzeba mieć trochę wprawy. Wymagany jest właściwy kąt ostrzenia. W jego utrzymaniu pomogą nam jednak prowadnice. Specjalnych ostrzałek do noży japońskich szukaj wśród kamieni do ostrzenia marki Global.

Ostrzarka do noży ręczna czy elektryczna?

Ręczna osełka do ostrzenia noży dostępna jest w różnych formach. Może być to kamień wodny, stalka prętowa czy ostrzałka szczelinowa. A jak wygląda elektryczna ostrzałka do noży? Zazwyczaj przyjmuje postać ostrzałki szczelinowej, wyposażonej jednak w różnego typu krążki ostrzące, zasilanej na baterie. To doskonałe urządzenie, jeśli zależy nam na łatwym i szybkim naostrzeniu noży. Nie trzeba martwić się o zachowanie odpowiedniego kąta ostrzenia, a i sam proces przebiega znacznie sprawniej. Ostrzałka elektryczna wyposażona jest w szczeliny, które pełnią funkcję prowadnic. Wiele modeli posiada antypoślizgową podstawę, dzięki której osełka do ostrzenia nie ślizga się podczas pracy. Należy jednak liczyć się z tym, że Elektryczne ostrzałki do noży kuchennych będą miały wyższe ceny niż ich ręczne odpowiedniki.

W naszej ofercie znajdują się różnego typu ostrzałki do noży: z poręcznym uchwytem, w formie pręta lub kamienia wodnego, a także przeznaczone do noży ceramicznych. Wszyscy wiem, że nie ma noży, które się nie tępią. Ich codzienne użytkowanie sprawia, że nawet niegdyś doskonałe ostrza, z czasem nie są już tak ostre. By przygotowywanie posiłków wciąż było tak komfortowe i szybkie, niezbędna będzie ostrzałka do noży. Dzięki temu produktowi łatwo i skutecznie przywrócimy pożądaną ostrość naszym nożom. Bez problemu pokroimy nawet najtwardsze składniki potrzebne do ugotowania dania. Ostrzałki do noży kuchennych różnią się materiałem wykonania – każda z nich może być zbudowana z innego ścierniwa.