Potrawy przyrządzane z pokolenia na pokolenie zazwyczaj są proste i pyszne jak właśnie ser smażony. Świetnie smakuje schłodzony położony na kanapce albo wyjadany wprost z garnka na ciepło. Najbardziej popularną wersją jest ser smażony z kminkiem.

Jak zrobić ser smażony z twarogu? Przygotuj garnek, miseczkę i ulubione przyprawy. Następnie:

Reklama

  1. Do miseczki włóż rozgnieciony widelcem twaróg i posyp go sodą oczyszczoną.
  2. Odstaw go, nawet na dwa dni, w ciepłe miejsce, aby ser smażony zyskał ciągnącą konsystencję.
  3. Kolejno wybierz naczynie z nieprzywierającą powłoką. Garnki Zwieger w zestawach mają zarówno małe rondelki, jak i patelnie, które będą idealne.
  4. Następny krok: rozpuść masło z kminkiem oraz solą w miseczce.
  5. Jak zrobić ser smażony z czasów dzieciństwa? Do masła dodaj ciągnący ser i dokładnie wymieszaj składniki.
  6. Miseczkę ze serem połóż na garnku z wrzącą wodą.
  7. Ser smaż na niewielkim ogniu i cały czas go mieszaj.
  8. Następnie do sera smażonego dodaj żółtka jaj, cały czas mieszając.
  9. Odłóż szklaną miseczkę i wystudź.

Pamiętaj, że twaróg nie musi być świeży, aby zrobić ser smażony. Przysmak ten zrobisz w kilka minut – nie licząc czekania, aż soda oczyszczona zareaguje z twarogiem. Kiedy ostygnie, możesz go przechowywać w lodówce kilka dni.


Przeczytaj też inne ciekawe informacje o przygotowywaniu sera:

No votes yet.
Please wait...