Ser to nie tylko sprawdzony dodatek do kanapek, tostów, zapiekanek i innych dań. To także świetna przekąska sama w sobie. Szczególnie, jeśli zdecydujemy się na zaserwowanie różnych gatunków serów, twardych, półtwardych, pleśniowych czy długodojrzewających. Możemy zaserwować je na specjalnej desce, ale i pod postacią gorącego fondue. Jak podać sery na stół, by zachwycić gości na domówce?

Sery powstają w procesie wytrącania tłuszczu i białka z mleka, które poddaje się dalszej obróbce. W zależności od rodzaju mleka użytego do produkcji, zawartości tłuszczu czy czasu dojrzewania, wyróżniamy różne gatunki serów. Każdy z nich ma wyjątkowy, specyficzny smak (i zapach) oraz wiele wartości odżywczych. Choć sery nie należą do najmniej kalorycznych przekąsek, to ze względu na swój smak i wartości, mają swoich miłośników. Stanowią także znakomitą bazę do przygotowania wielu przekąsek na domówki, przyjęcia czy inne spotkania w gronie znajomych. Jak podać sery na imprezę? Co pysznego można z nich przygotować? Ciekawe pomysły, z wykorzystaniem akcesoriów marki BOSKA, prezentujemy poniżej!

Reklama

Oferta marki BOSKA przypadnie do gustu miłośnikom sera – znajdziemy tu bowiem różne akcesoria do jego przygotowania i serwowania. BOSKA oferuje deski do serów i przekąsek, noże i tarki, naczynia do zapiekania, a także specjalne strugi. Akcesoria stanowią połączenie nowoczesnego designu i nutki serowej tradycji.

1 Jak podać sery na desce?

Deska serów to jeden z popularniejszych sposób na podanie sera na stół. Wystarczy wybrać różne gatunki serów, pokroić je na kawałki, ułożyć na desce i zaserwować gościom. Warto łączyć sery pleśniowe z tymi twardymi i półtwardymi. Na desce możesz zatem ułożyć małe trójkąciki sera Camembert i Brie oraz kawałki Cheddara i Parmezanu. By urozmaicić talerz z przekąskami, możemy dołożyć również pomidorki koktajlowe, winogrona, gruszki, pikle, wędliny, suszone owoce i pieczywo.

Deska do serów z kloszem BOSKA


Klosz chroni sery i inne przekąski przed wysuszeniem.

Ja jestem zwolennikiem serwowania serów na drewnianej desce, choć muszę przyznać, że te wykonane z marmuru, ceramiki czy kamienia, prezentują się bardzo elegancko. Chyba żadna inna marka nie zna się tak dobrze na podawaniu serowych przekąsek, jak holenderska marka BOSKA. Dlatego też w jej ofercie znajdziemy przeróżne deski do serów BOSKA:

  • drewniane, okrągłe z uchwytem,
  • drewniane, okrągłe z kloszem,
  • drewniane, prostokątne z chwytem,
  • drewniane z ceramicznymi wstawkami,
  • w komplecie z nożami do krojenia sera.

Jak pokroić takie sery na deskę? Oczywiście najłatwiej będzie przy użyciu specjalnych noży do sera. Sery okrągłe można pokroić tak jak mały torcik, w trójkąty, te kwadratowe na małe kwadraciki, podłużne w plasterki, a trójkątne po skosie.

2 Jak podać sery? Może fondue?

Fondue wcale nie musi być czekoladowe! To dobra informacja dla wszystkich miłośników sera. W bardzo łatwy sposób przygotujemy fondue serowe. Idealne jako przystawka na romantyczną kolację, ale i ciekawa przekąska na imprezę. Co będzie potrzebne? Specjalny garnek do fondue BOSKA z podgrzewaczem, widelczyki i różne produkty spożywcze. Fondue serowe przygotowuje się z różnych gatunków sera, zazwyczaj z dodatkiem czosnku, białego, wytrawnego wina, soku z cytryny, mąki ziemniaczanej i przypraw. Prosty przepis znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowe fondue?

Najlepsze do fondue serowego, czyli najlepsze do topienia w garnku, będą sery podpuszczkowe, średnio dojrzałe – ani za twarde, ani za suche. Są to takie gatunku jak: Gruyère, Emmentaler, Gouda czy Manchego. Do przygotowania serowej masy wybieramy minimum 2 gatunki serów.

Zestawy do fondue BOSKA

1. Zestaw do fondue ceramiczny BOSKA Twinkle, 2. Komplet do fondue ceramiczny BOSKA Mahoń, 3. Zestaw do fondue ze stali nierdzewnej BOSKA Copper

Czym różnią się naczynia przeznaczone do fondue serowego od tych przeznaczonych do fondue z czekolady? W sumie to niczym, jedno naczynie możemy używać zarówno do fondue wytrawnego, jak i słodkiego. Najpopularniejsze są naczynia wykonane z ceramiki lub ze stali nierdzewnej. Taki garnuszki osadzone są na podgrzewaczu, który utrzymuje odpowiednią temperaturę i konsystencję fondue.

3 Wytrawne muffiny serowe

Podobnie jak fondue, tak i muffinki nie muszą być wcale słodkie. Wytrawne, serowe muffiny to kolejny świetny pomysł na imprezową przekąskę, na śniadanie i lunch do pracy. Są naprawdę proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i pożywne. Zasmakują nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Jak je przygotować? Potrzebna będzie mąka pszenna, proszek do pieczenia, olej roślinny, mleko, jaja, tarty ser żółty, przyprawy i suszone zioła. Takie muffiny można dodatkowo wzbogacić tartą marchewką. Przepisów na ich wypieczenie z pewnością znajdziesz wiele, w każdym jednak główną rolę będzie grał żółty ser. 😉 Zaopatrz się w formę do wypieku muffinów, papilotki i porządną tarkę BOSKA.

Tarka kuchenna BOSKA Trio

Tarka do sera BOSKA Trio Fromaggio

4 Girolle – wyraziste serowe rozetki

Czy wiesz, co to jest Girolle z sera? To cienko strugane serowe rozetki o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Dawniej do strugania okrągłego, podpuszczkowego sera Tête-de-Moine („Głowa Mnicha”) używano zwykłego noża, dopóki nie wymyślono specjalnego struga, który doskonale radzi sobie z tym zadaniem. Urządzenie to składa się z masywnej, drewnianej podstawy, na której umieszczone są metalowe kolce do nabicia sera, stalowy pręt mocujący i nóż z uchwytem. Aby wykonać perfekcyjne rozetki, ser przeznaczony do strugania musi być mocno schłodzony. Taki nabijasz na kolce i zaczynasz struganie, zwijając go w bardzo cienkie, pofalowane różyczki, które w ten sposób napowietrzają się, zyskując intensywny smak.

Strug do sera Girolle drewniany BOSKA

Strug do sera girolle BOSKA Mnich

5 Raclette – serowe przekąski z dodatkami

Jak jeszcze można podać sery na stół? Proponuję w formie raclette, czyli przepysznego, serowego dania, łączącego w sobie łatwość przygotowania, znakomity smak, a do tego efektowność! Naprawdę świetne na spotkania w gronie znajomych. Podobno tradycyjna przygotowywania raclette sięga aż średniowiecza – wtedy to alpejscy pasterze odkryli sposób przyrządzania sera na rozżarzonych kamieniach. Współcześnie kamienie te zastąpione zostały specjalnym urządzeniem – grill elektryczny, zwany właśnie raclette (zobacz: naczynia do zapiekania BOSKA), wyposażony jest w małe patelnie i stawiany na środku stołu, by każdy z gości miał do niego dostęp. Każdy z gości może przyrządzić własną wersję przysmaku. Na patelence umieszcza się ser oraz różne dodatki – cebulę, bekon, krewetki, bakłażana, a nawet gotowane ziemniaki. Takie zapiekanki zajadamy z chrupiącą bagietką.

Raclette do zapiekania BOSKA


Którą z tych serowych przekąsek najbardziej chciałbyś wypróbować? Gorące, rozpływające się w ustach serowe fondue, a może ciekawe zapiekanki serowe przy użyciu raclette? To tylko niektóre z propozycji, a pomysłów na serowe przysmaki jest o wiele więcej!

Ocena: 4.4/5.
Please wait...