Domowa cafe latte, jest pyszną, mleczną kawą, szczególnie lubianą nie tylko przez Włochów, ale także przez kawoszy na całym świecie. Napój ten jest często traktowany jako wyjątkowo efektowny deser. Dzieje się tak za sprawą olśniewającego rozwarstwienia mleka, kawy i mlecznej pianki. Jak zrobić cafe latte domowym sposobem? Czy jest to trudne i czasochłonne? Oczywiście, że nie! Zaraz pokażę Ci, jak przyrządzić wyjątkowe cafe latte w kilkanaście minut!

Domowe cafe latte – przepis podstawowy

Domowa cafe latte - prosty przepis

Category: Napoje

Cuisine: Włoska

Ilość: 350 ml

Wielkość porcji 1

Ilość kalorii 190

Domowa cafe latte - prosty przepis

Pyszne caffe latte z widocznymi warstwami i mleczną pianką - rodem z włoskiej kawiarni.

Składniki

  • 1 filiżanka naparu kawowego
  • 150-200 ml mleka
  • cynamon, kakao lub syrop do dekoracji
    Sprzęt:
  • ekspres ciśnieniowy lub kawiarka
  • spieniacz do mleka
  • wysoka, przezroczysta szklanka

Sposób przygotowania

  • Zaparz mokkę w kawiarce lub podwójne espresso w ekspresie ciśnieniowym.
  • Spieniaczem ubij ok. 150-200 ml mleka - bardzo tłustego (3,2%) i podgrzanego do temperatury bliskiej 60 stopni Celsjusza.
  • Odstaw spienione mleko na bok i kilkakrotnie, delikatnie uderz naczyniem o blat.
  • Do pustej szklanki dodaj trochę syropu smakowego.
  • Łyżeczką przelej spienione mleko, tak aby nie wymieszało się z syropem.
  • Dodaj napar z kawy. Wlej kawę wolno do szklanki. Powstały po kawie ślad zakryj mleczną pianką.
  • Ozdób latte kakao lub cynamonem przy pomocy dekoratora do kawy.

Notatki

Kawę podaj z długą łyżeczką koktajlową, która pozwala na wymieszanie poszczególnych warstw napoju.

https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-pyszne-cafe-latte/

Aby ten smakowity kawowy napój prezentował się idealnie, potrzebujemy przezroczystej, wysokiej szklanki do cafe latte. Dzięki wykorzystaniu takiej szklanki bardzo wyraźnie będzie widoczne rozwarstwienie, będące esencją i magią cafe latte. Dodatkowo, wysokie naczynie umożliwia wygodne mieszanie składników długą łyżeczką. Poniżej znajdziesz dodatkowe porady, które pomogą Ci przygotować napój rodem z włoskiej kawiarni.

Jak zrobić cafe latte – w ekspresie ciśnieniowym czy w kawiarce?

Jeśli zastanawiasz się, czy zrobić cafe latte z ekspresu czy z kawiarki, wykorzystaj to, co masz pod ręką. Nie odczujesz zbyt dużej różnicy, jeśli będziesz przestrzegać jednej zasady. We włoskiej kawiarce zaparz mokkę z dużej porcji kawy, natomiast w ekspresie ciśnieniowym zaparz podwójne espresso. Pamiętaj, że zawsze parzymy objętość równą filiżance mocnej kawy. Najlepiej, żeby naczynie, w którym przygotowujesz napar posiadało dziobek. Taki dziobek znacznie ułatwi przelanie czarnego, aromatycznego napoju do szklanki czy do filiżanki. Oczywiście brak kafetierki czy ekspresu ciśnieniowego to nie powód, by rezygnować z przygotowania cafe latte we własnym domu! Mimo że w tego typu urządzeniach do parzenia kawy przygotujesz najbardziej aromatyczny napar, to możesz wykorzystać również ekspres przelewowy, zaparzacz tłokowy do kawy (french press) czy prosty dripper. Pamiętaj tylko, by zaparzyć mocną filiżankę czarnego napoju!

Jak spienić mleko do cafe latte?

Kawa do cafe latte zaparzona, więc czas zabrać się za kolejną warstwę – spienione mleko! W uzyskaniu takiej konsystencji pomoże Ci spieniacz do mleka, dzięki któremu uzyskasz mleczną pianę doskonałą nie tylko do cafe latte, ale również do cappuccino. Wyróżniamy ręczne i elektryczne spieniacze do mleka – w tych ręcznych należy energicznie poruszać tłokiem w górę i w dół, by ubić ciepły napój w dzbanuszku. W tych elektrycznych wystarczy włączyć specjalny przycisk, a mleko zacznie pienić się samo. Ale spienić mleko możesz również na inne sposoby, ubijając ok. 150-200 ml mleka w słoiku ze szczelną pokrywką, za pomocą blendera lub miksera czy przy pomocy specjalnej dyszy ekspresu ciśnieniowego. Oczywiście możesz użyć też zwykłej trzepaczki kuchennej  – wymaga to nieco więcej siły, ale jest możliwe.

Najlepiej pieni się mleko bardziej tłuste (3,2%), które powinno być podgrzane do temperatury bliskiej 60-65°. Ważne, by go nie zagotować. Spieniamy, odstawiamy na bok i kilkakrotnie, delikatnie uderzamy naczyniem o blat. Dzięki temu cała pianka uniesie się do góry.

Cafe latte – jak zrobić  poszczególne warstwy?

Krok 1Jeśli lubisz kawy smakowe, do pustej szklanki możesz dodać trochę ulubionego syropu czekoladowego, orzechowego lub karmelowego.

Krok 2Następnie łyżeczką przelej wcześniej spienione mleko, tak aby nie wymieszało się z syropem.

Krok 3Kolejnym krokiem w przygotowaniu cafe latte jest dodanie naparu z kawy. Zaparzoną kawę wlewaj powoli do szklanki, dzięki czemu uzyskasz precyzyjnie oddzielone warstwy. Powstały po kawie ślad możesz zakryć mleczną pianką.

Krok 4Aby Twoje cafe latte prezentowało się wyjątkowo pięknie, możesz ozdobić je kakao lub cynamonem przy pomocy dekoratora do kawy.

Jak podawać cafe latte, czyli akcesoria do kawy

Już wcześniej wspominałem, że kawa warstwowa najlepiej prezentuje się w wysokich szklankach do latte, które uwydatniają każdą powstałą warstwę. Przygotowana kawa będzie wyglądać naprawdę smakowicie. Wysoka szklanka ułatwia również mieszanie wszystkich składników, szczególnie jeśli decydujemy się na dodatek cukru do kawy. Cafe latte podawaj z długą łyżeczką koktajlową – to właśnie ona pozwala na wymieszanie poszczególnych warstw napoju. Tak podana cafe latte z pewnością oczaruje zaproszonych gości. Jak możesz podawać cafe latte w domu? Polecam różne szklanki do kawy! Latte podawaj:

  • w wysokiej szklance do latte z uszkiem i na niskiej nóżce,
  • w szklance do irish coffe z uszkiem i na wysokiej nóżce,
  • w wyższej szklance z uszkiem,
  • w szklance do latte macchiato,
  • w szklance termicznej z podwójną ścianką.
Ocena: 3.7/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...