Chrupiące frytki uwielbiane są przez dzieci i dorosłych. Ale jak wiadomo są one kaloryczne i zawierają dużo soli. Można jednak przygotować zdrową alternatywę popularnych przekąsek. Polecam szczególnie frytki marchewkowe, z selera, dyni, pietruszki i buraka! Świetnym rozwiązaniem są domowe frytki pieczone w piekarniku. To zdecydowanie zdrowsza i równie smaczna opcja, niż te smażone w głębokim oleju. Wiecie jak zrobić domowe frytki w piekarniku?

Domowe frytki warzywne świetnie nadają się jako element obiadu, kolacji czy jako zdrowa przekąska dla całej rodziny. Odpowiednio doprawione zasmakują każdemu i świetnie sprawdzą się podczas przyjęć rodzinnych i spotkań towarzyskich. Przygotować można je na wiele sposobów. Frytki z piekarnika są zdecydowanie zdrowsze niż te smażone.

1. Jak zrobić klasyczne frytki domowe z ziemniaków

Duże ziemniaki obierz i dokładnie opłucz. Następnie pokrój za pomocą krajacza do frytek lub ostrego noża. Jeśli zdecydujesz się na krojenie nożem, zwróć uwagę , aby każdy kawałek ziemniaka był tej samej wielkości. To bardzo ważne, aby się równo upiekły i wszystkie były dobre w tym samym czasie.  Pokrojone ziemniaki włóż do garnka z lodowatą wodą i zostaw na ok. 2 godziny. Następnie dokładnie wypłucz i osusz. Włóż warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Przemieszaj ziemniaki, aby każdy element był obtoczony w oliwie i przyprawach. Następnie włóż frytki do  piekarnika na 225 stopni Celsjusza. Piecz po 15 minut z każdej strony.krajalnica do frytek i zimniaków fackelmann

2. Słodkie frytki z batatów

Średniej wielkości bataty dokładnie umyj – najlepiej zrobisz to za pomocą szczotki do warzyw. Następnie obierz warzywa i pokrój w słupki. Wsyp do miski i dodaj oliwę z oliwek, pieprz, sól i tymianek. Dokładnie wymieszaj, aby warzywa były obtoczone w marynacie. Frytki wyłóż na blaszkę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Frytki powinny być miękkie.

szczotka do warzyw

Pamiętaj aby dokładnie umyć warzywa!

3. Oryginalne frytki z cukinii w panierce

Cukinię dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na 4 części. Następnie każdy plaster pokrój w słupki, równej grubości. Podziel wszystkie słupki na 3 równe części. W plastikowej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką jajko z solą. W kolejnej misce wymieszaj bułkę tartą z czosnkiem oraz pieprzem. Możesz dodać też zioła prowansalskie i odrobinę startego parmezanu. Każdą frytkę zamocz w jajku a następnie obtocz w panierce. Aby frytki były chrupiące i się nie przypaliły, wyłóż blaszkę matą silikonową i piecz ok. 10 minut z każdej strony w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Frytki najlepiej smakują z sosem czosnkowym, słodko-kwaśnym lub salsa.

mata silikonowa sillinie

Jeśli używasz maty możesz zrobić frytki bez dodatku tłuszczu, będą jeszcze zdrowsze!

4. Frytki z dyni, nie tylko na Halloween

Za pomocą noża do dyni, dokładnie wydrąż warzywo. Następnie ostrym nożem pokrój w równe słupki. Frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z oliwy z oliwek, tymianki, bazylii i soli przygotuj marynatę. Pędzelkiem kuchennym rozprowadź marynatę po kawałkach dyni, z obu stron. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

nóż do wycinania dyni tescoma

5. Dietetyczne frytki z selera

Selera umyj i pokrój w równej wielkości słupki. Jeśli chcesz, aby frytki były chrupiące, skrop warzywo niewielką ilością oliwy z oliwy. Jeśli tego nie zrobisz, frytki będą równie smaczne, ale zdecydowanie bardziej miękkie. Frytki wrzuć do miski z przyprawami: bazylią, oregano, solą, curry i słodką papryką. Tak zamarynowanego selera odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie piecz frytki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez pół godziny. Odmierz czas minutnikiem kuchennym, aby seler się nie spalił – będzie gorzki!minutnik kuchenny cilio

6. Nietypowe frytki z buraka

Krajalnicą do warzyw pokrój buraka na bardzo cienkie plastry. Warzyw dość długo się piecze, dlatego im cieńsze będą poszczególne kawałki tym lepiej. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp solą. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut. Nie przejmuj się kolorem frytek z buraków, jaśnieją one podczas pieczenia.krajalnica do warzyw i owoców vialli design

7. Aromatyczne frytki z pietruszki

Pietruszkę dokładnie umyj i usuń skórkę za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie pokrój w słupki. W misce wymieszaj olej, odrobinę miodu, soli, pieprzu i ziół prowansalskich, Pietruszkę obtocz w marynacie i włóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Co jakiś czas mieszaj i obracaj frytki, aby się równomiernie przypiekły.

Słoiczek do miodu

Miód podkreśla smak frytek.

Pamiętaj!
  • Koniecznie spróbuj frytki od razu po upieczeniu, jeśli zechcesz je doprawić, najlepiej zrobić to zanim ostygną.
  • Frytki podawaj z ulubionym sosem. Na naszym blogu znajdziesz porady jak zrobić dobry sos, a także kilka sprawdzonych przepisów.
  • Frytki zawsze wkładaj do nagrzanego piekarnika, dzięki temu będą chrupiące.

Jak widzicie frytki w domu można zrobić w kilkanaście minut. Mam nadzieję, że już nie macie wątpliwości czy domowe frytki z piekarnika są zdrowe i smaczne.  Teraz do dzieła. Koniecznie dajcie znać, który smak lubicie najbardziej!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...