Uwielbiam ciasto ptysiowe. W moich zeszytach znaleźć można przepis na ciasto ptysiowe wytrawne oraz ze słodkim kremem. Często robię je z dziećmi, bo to świetna zabawa dla całej rodziny! Robimy zarówno ptysie z budyniem, bitą śmietaną, jak i sałatką paprykową. A Ty wiesz, jak zrobić idealne ciasto na ptysie i eklery, takie jak z cukierni?
Co to w ogóle jest to ciasto ptysiowe? To ciasto parzone, które powstaje poprzez sparzenie mąki wodą i tłuszczem. Jest ono lekkie, puste w środku i dość suche. Charakteryzuje się słomkowym kolorem. Ma neutralny smak, dzięki czemu można serwować je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Najczęściej nadziewa się je słodkim kremem budyniowym lub bezowym, ale przepisy podają też wersje wytrawne z kremem paprykowym lub innym warzywnym.
Ciasto ptysiowe – przepis podstawowy w kilku krokach
Ciasto ptysiowe - przepis podstawowy
Notatki
Przygotowane w ten sposób ptysie lub eklery nadziewaj kremem za pomocą szprycy cukierniczej. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki wody
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- W rondelku zagotuj wodę z margaryną i solą.
- Do gotującej się wody wsyp przesianą przez przesiewacz mąkę i zmniejsz ogień.
- Masę wymieszaj mikserem, aż będzie odchodziła od boków garnka.
- Kiedy masa ostygnie, kolejno wbijaj jajka, cały czas mieszając rózgą.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i nałóż ciasto w dużych odstępach.
- Nagrzej piekarnik do 200 °C.
- Piecz ciasto ptysiowe około 30 minut, bez otwierania piekarnika.
- Po upieczeniu, pozostaw ptysie w piekarniku do wystygnięcia.
Ptysie z bitą śmietaną – przepis
Składniki:
- ciasto ptysiowe z klasycznego przepisu,
- 500 ml śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Ciasto ptysiowe z bitą śmietaną to najprostsza i najszybsza w wykonaniu wersja tego pysznego deseru. Przygotowane według podstawowego przepisu ciastka należy przeciąć ostrym nożykiem i wypełnić bitą śmietaną ubitą z kremówki i cukru pudru. Aby zrobić idealną bitą śmietanę w kilka minut, należy ubić ją za pomocą syfonu do śmietany. Produkt umożliwia też wygodne nakładanie kremu do wnętrza ciastek.
Szukasz porad, jak zrobić idealną bitą śmietanę? Koniecznie zajrzyj do tego artykułu: Domowa bita śmietana na 6 sposobów!
Ptysie z kremem budyniowym – przepis
Składniki:
- ciasto ptysiowe z klasycznego przepisu,
- 3 szklanki mleka,
- ¼ mąki ziemniaczanej,
- ¼ szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 kostka margaryny.
Pół szklanki mleka połącz z mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlej przygotowany wcześniej płyn z mleka i mąki. Całość energicznie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Zimny krem nakładaj do przygotowanych wcześniej ptysiów lub eklerów za pomocą szprycy cukierniczej.
Ptysie wytrawne – na słono
- ciasto ptysiowe z klasycznego przepisu,
- 250 g serka białego,
- 3 papryki w różnych kolorach,
- łyżka majonezu,
- pół czerwonej cebuli,
- 50 g szynki w kawałku.
1/3 każdej papryki wydrąż nożykiem do papryki. Warzywa oraz szynkę pokrój w plasterki. Wymieszaj serkiem białym i majonezem. Posól i popieprz do smaku. Przygotowane ptysie przekrój i wypełnij serkiem z warzywami i szynką. Taka przekąska z pewnością sprawdzi się podczas każdego spotkania ze znajomymi!
Który przepis na ptysie podoba Ci się najbardziej? Ciasto robi się szybko i jest łatwe, więc proponuję wypróbować wszystkie farsze. Koniecznie daj znać, czy wygrały ptysie z budyniem, śmietaną czy te wytrawne…