W szybkowarze potrawy gotują się pod wysokim ciśnieniem, a dzięki temu są gotowe o wiele szybciej! W takim garnku ciśnieniowym szybko przygotujemy zupy, dania mięsne i warzywne. Jak poprawnie gotować w szybkowarze, by cały proces był bezpieczny, a przygotowane dania smaczne? I ile czasu należy gotować w szybkowarze poszczególne produkty? Podpowiadamy!

Szybkowar to takie urządzenie, które znacznie usprawni codzienne i odświętne przyrządzanie posiłków, pozwoli zaoszczędzić czas, a co za tym idzie – urozmaicić nasze menu. Posiadając szybkowar, bigos, gołąbki czy mięsne gulasze będziemy mogli przyrządzać nie tylko od święta, ale w każdy dowolny dzień. Na ich przygotowanie nie trzeba już będzie poświęcać wiele czasu. Wszystkie składniki trzeba tylko umieścić w szybkowarze, szczelnie zamknąć garnek i zaraz danie będzie gotowe. Jak dokładniej gotować szybkowarem?

Reklama

Szybkowar – jak gotować w garnku ciśnieniowym?

Jak się gotuje w szybkowarze, by było smacznie, szybko i bezpiecznie? Choć gotowanie w garnku ciśnieniowym może wydawać się nieco skomplikowane, to wystarczy trzymać się kilku zasad, by cały proces przyrządzania posiłku był naprawdę łatwy, a co najważniejsze – bezpieczny. Bo przy gotowaniu w garnku pod wysokim ciśnieniem bezpieczeństwo jest niezmiernie ważne! Dlatego należy stosować się do wskazanych tutaj zasad użytkowania, a także do wszystkich zaleceń producenta. Szybkowar – jak w nim gotować?

Szybkowary stalowe Profi


1. Zapoznaj się z instrukcją obsługi

Do każdego szybkowaru powinna zostać załączona instrukcja obsługi, w której znajdziesz konkretne zalecenia producenta. Choć ogólna zasada działania jest taka sama, to szybkowary ciśnieniowe, w zależności od modelu, różnią się nieznacznie od siebie. Inaczej będziemy obsługiwać szybkowary Ambition, a inaczej szybkowary Tefal, Florina, Tescoma czy Fissler. Garnki ciśnieniowe mogą być wykonane ze stali lub pokryte powłoką nieprzywierającą. Wszystkie posiadają szczelne pokrywy, ale na tych pokrywach umieszczono różne pokrętła, co przekłada się na dany system zamykania i otwierania szybkowaru. Ponadto, ze względu na różne pojemności, będą miały inne minimalne i maksymalne poziomy napełnienia. Niektóre z nich będą posiadały koszyk do gotowania na parze, a inne będą pozbawione takiego akcesorium. Dlatego zanim zaczniesz gotować w nowym szybkowarze, dokładnie przeczytaj instrukcję!

2. Umieść w garnku wybrane składniki

Najpierw przygotuj składniki niezbędne do przygotowania danej potrawy i umieść je w garnku szybkowara. Pamiętaj, by zalać je wodą lub bulionem – minimalnie do 1/4 wysokości garnka, a maksymalnie do 2/3 wysokości. Jeśli gotujesz składniki, które pęcznieją, np. fasolę, maksymalne napełnienie wynosi 1/3 wysokości. To ogólne zalecenia – w instrukcji danego modelu mogą być wskazane inne.

Miarka litrażowa


3. Szczelnie zamknij szybkowar

To bardzo ważne! Nałóż pokrywę na szybkowar i szczelnie zamknij garnek. Pamiętaj, że to właśnie odpowiednie zamknięcie gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania. Następnie ustaw szybkowar na indukcji, gazie lub na innej kuchence, na pełnej mocy palnika i zacznij podgrzewać.

4. Podgrzewaj i czekaj na gwizdanie

Z chwilą nagromadzenia się ciśnienia we wnętrzu podgrzewanego szybkowaru, wskaźnik ciśnienia podniesie się, co zostanie poprzedzone lekkim syczeniem. Oznacza to, że zaraz z zaworu ciśnieniowego zacznie uwalniać się naddatek pary, czemu może towarzyszyć szum i gwizd. To normalne zjawisko. W ten sposób zawór bezpieczeństwa chroni przed gwałtownym wyrzutem pary, a tym samym przed wybuchem. Gdy tylko para wodna zacznie wydobywać się stałym strumieniem, zmniejsz moc palnika, by odgłos stał się cichy i zacznij odmierzać czas potrzebny do ugotowania danego dania.


Reklama

5. Wyłącz palnik pod szybkowarem

Co dalej? Gdy potrawa będzie już gotowa, wyłącz palnik pod szybkowarem, ale nie otwieraj garnka od razu! To bardzo niebezpiecznie. Nie próbuj też otworzyć pokrywy na siłę. Po prostu zaczekaj do momentu, aż zawór na pokrywie szybkowaru stopniowo wyrówna ciśnienie.

Niektóre modele posiadają wskaźnik poziomu ciśnienia, kontrolujący wydobywanie się pary z zaworu regulującego. Gdy takiego wskaźnika brak, należy zwrócić uwagę na parę, która wydobywa się z regulatora ciśnienia – dopiero w momencie, w którym nic się z niego już nie wydobywa, można bezpiecznie otworzyć garnek.

6. Przeprowadź dekompresję garnka

By bezpiecznie otworzyć szybkowar, najpierw musisz przeprowadzić dekompresję, do wyboru masz 3 metody:

  • METODA NATURALNA– zestaw szybkowar z kuchenki i zaczekaj aż ciśnienie samo opadnie. Nie przekręcaj zaworu w żadną stronę, po prostu czekaj. Po kilkunastu minutach wskaźnik ciśnienia powinien opaść.
  • METODA SZYBKA – zdejmij szybkowar z kuchenki, wstaw garnek do zlewu i skieruj lekki strumień zimnej wody na sam brzeg pokrywki. Po 40 sekundach wskaźnik ciśnienia powinien opaść.
  • METODA POWOLNA – z zaworem, zestaw szybkowar z kuchenki, a następnie stopniowo obróć pokrętło (z poziomu 2 na 1, następnie na program oznaczony symbolem pary). Dopiero, gdy wskaźnik ciśnienia opadnie, możesz bezpiecznie podnieść pokrywę.

Szybkwoar ciśnieniowy Florina Cooker


7. Ostrożnie podnieś pokrywę

Gdy masz już pewność, że ciśnienie nagromadzone w garnku całkowicie opadło, przesuń palcem odpowiedni przycisk i przekręć pokrywkę w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara (w innych modelach pokrywa może być zdejmowana inaczej).

Jak gotować w szybkowarze? Wskazówki
  • Dokładnie przeczytaj instrukcję producenta.
  • Nie otwieraj szybkowaru na siłę – najpierw przeprowadź dekompresję, a później spróbuj podnieść pokrywę.
  • Otwórz szybkowar wybraną metodą, czyli naturalną, szybką lub powolną.
  • Sprawdzaj jakość uszczelki. Najlepiej wymień ją po roku użytkowania.
  • Gotowych potraw nie przechowuj w szybkowarze.
  • Pokrywy szybkowaru nie myj w zmywarce.
  • Nie gotuj dań na bazie mleka w szybkowarze z uwagi na ryzyko przypalenia.

 Jak długo gotować w szybkowarze? Tabela czasów

No właśnie, ile czasu gotować potrawy w szybkowarze? Wszystko zależy od danego dania. W każdym przypadku czas gotowania w szybkowarze jest znacznie krótszy niż czas gotowania w klasycznym garnku.  Czas gotowania potrawy należy odliczać od momentu nagromadzenia się ciśnienia w szybkowarze, co sygnalizowane jest syczeniem i uwalnianiem pary.  Spójrz na tabelę: Szybkowar – ile czasu gotować?

Grupa produktówCzas gotowania
WarzywaBrukselka – 5 minut
Buraki średnie – 25 minut
Ciecierzyca (namoczona) – 12 minut
Cukinia – 2 minuty
Dynia (puree) – 8 minut
Fasola jaś (namoczona) – 20 minut
Fasola jaś (niemoczona) – 30 minut
Fasolka szparagowa – 2-3 minuty
Groch (namoczony) – 10-15 minut
Groch (niemoczony) – 20-25 minut
Groszek zielony – 3-4 minuty
Grzyby – 6-8 minut
Gulasz warzywny – 12 minut
Kalafior cały – 6 minut
Kapusta – 8 minut
Kapusta kiszona – 8-10 minut
Marchew – 5-6 minut
Pomidory – 2-3 minuty
Seler – 20 minut
Soczewica (namoczona) – 8-10 minut
Soczewica (niemoczona) – 15-20 minut
Szparagi – 6-7 minut
Ziemniaki ćwiartki – 6-8 minut
Ziemniaki w mundurkach – 10-13 minut
Mięsa i rybyCielęcina pokrojona – 6 minut
Golonka – 1 h
Gołąbki – 13 minut
Gulasz wieprzowy – 30 minut
Królik – 15-20 minut
Kurczak (cały) – 20 minut
Łosoś (dzwonki) – 6 minut
Tuńczyk (steki)– 4 minuty
Pieczeń wieprzowa – 30 minut
Pieczeń wołowa – 40 minut
Rolady – 20 minut
Ryba duszona – 6-8 minut
Szynka pieczona – 20-25 minut
Szynka gotowana – 30-35 minut
Udziec z indyka – 30 minut
Żeberka wieprzowe – 10 minut
ZupyCebulowa – 2-3 minuty
Fasolowa z namoczonej fasoli – 15-20 minut (namoczona fasola)
Grochówka z niemoczonego grochu – 20-25 minut
Grochówka z namoczonego grochu – 10-15 minut
Gulaszowa – 15-20 minut
Krupnik – 20 minut
Minestrone – 7 minut
Pomidorówka z ryżem – 9 minut
Rosół – 30-40 minut
Warzywna – 8 minut
InneKasza gryczana palona – 9 minut
Kasza Quinoa – 8 minut
Ryż biały – 7-10 minut
Ryż czerwony – 20 minut
Płatki owsiane – 5 minut
No votes yet.
Please wait...