Garnki to bez wątpienia podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Używamy ich niemalże codziennie! Nic więc dziwnego, że chcemy, by były jak najlepsze. Do tych najpopularniejszych należą garnki ze stali i garnki z aluminium. Które z nich będą lepsze? Garnki stalowe, czy aluminiowe? Jakie warto wybrać i dlaczego?

Być może właśnie stoisz przed wyborem najważniejszych sprzętów w kuchni, czyli garnków. Może zastanawiasz się, na jakie naczynia postawić i które zagwarantują Ci wygodę użytkowania oraz kulinarne eksperymenty zakończone sukcesem. Wybór jest trudny. Na co się zdecydować? Na garnki aluminiowe czy stalowe? Jakie sprawdzą się podczas codziennego przygotowywania posiłków i jakie posłużą przez lata? Poznajmy ich zalety i wady.

Reklama

Garnki ze stali nierdzewnej – klasyka kuchni

Garnki stalowe są jedną z popularniejszych opcji, jakie wybierają klienci szukający porządnych, a więc trwałych i posiadających wiele innych właściwości – garnków. Stalowe naczynia wytwarzają wszystkie szanujące się na rynku firmy, a także stosunkowo młodzi producenci akcesoriów kuchennych. Stalowe garnki to swego rodzaju klasyka. W sklepach i katalogach znajdziemy między innymi garnki WMF, która istnieje już od wielu lat i cieszy niesłabnącym powodzeniem, którym ufają amatorzy i profesjonaliści. Dobrej jakości stalowe garnki mają w swojej ofercie także takie renomowane marki jak Zwilling, Zwieger, Fissler, de Buyer czy Ambition. Dlaczego warto postawić na garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki stalowe Zwilling Essence


Zalety garnków stalowych:

  1. Stal to bardzo wytrzymały, odporny na uszkodzenia materiał – wykonane z niego naczynia posłużą przez wiele lat.
  2. Garnki stalowe nie mają powłoki, dlatego nie można z nich nic zedrzeć, a tym samym nie wymagają delikatności podczas użytkowania i specjalnych przyborów podczas gotowania.
  3. Są na tyle odporne na bardzo wysokie temperatury, że można ich używać na różnych typach kuchenek, a niektóre modele nawet w piekarniku, co sprawia, że garnki stalowe uznać można za wielofunkcyjne akcesoria.
  4. Wysokogatunkowa stal jest odporna na korozję.
  5. Wiele marek dba o wzmocnienie ich właściwości, projektując w nich wielowarstwowe dno – naczynia tego typu jeszcze lepiej rozprowadzają ciepło i je absorbują. Przykładem są chociażby stalowe garnki Zwilling z dnem SIGMA Classic+.
  6. Garnki stalowe zazwyczaj można myć w zmywarce – są więc łatwe w utrzymaniu czystości.
  7. Ich design można dopasować do każdej kuchennej aranżacji – garnki prezentują się bardzo estetycznie i elegancko, a producenci dużą uwagę przykładają do najdrobniejszych szczegółów ich wyglądu.
  8. Garnki ze stali kupować można pojedynczo lub w zestawach, które zawierają naczynia umożliwiające przygotowywanie wieloelementowych posiłków w tym samym czasie. W takich praktycznych kompletach dostępne są między innymi stalowe garnki Zwieger. Naczynia wyposażone są dodatkowo w dopasowane pokrywki oraz ergonomiczne uchwyty.

Wady garnków stalowych

Naczynia stalowe posiadają – jak widać – bardzo liczne właściwości, które pozytywnie wpływają na gotowanie. Czy posiadają jakieś wady? Zapewne w tym kontekście należałoby wspomnieć, że garnki ze stali nierdzewnej są cięższe od garnków aluminiowych i wolniej się nagrzewają. Garnki ze stali są nierzadko droższe od ich aluminiowym odpowiedników. Te pozbawione powłok non-stick nie będą odpowiednie do podsmażania w nich produktów – nie uchronią składników przed przywieraniem. Korzystanie z nich powinny przemyśleć osoby, które mają uczulenie na pierwiastki metaliczne, a przede wszystkim nikiel.

A może garnki aluminiowe?

Niemniej popularne są garnki o aluminiowych korpusach.Warto pamiętać, że obecnie odchodzi się już od produkcji aluminiowych garnków, których nie pokrywa żadna powłoka. Najnowsze modele posiadają korpusy z aluminium, które pokryte są dodatkowo trwałymi powłokami nieprzywierającymi – taka powłoka ma chronić przed bezpośrednią stycznością produktów z aluminium, a jednocześnie umożliwia smażenie potraw w garnku i chronić produkty przed przywieraniem. Gładka, niezarysowana powłoka jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia.

Takie garnki aluminiowe o właściwościach non-stick produkuje np. węgierska firma Berlinger Haus. Garnki Berlinger Haus. Warto wspomnieć tu również o marce Zwieger i serii garnków Obsidian, które można użytkować nawet w piekarniku. Na co warto tutaj zwrócić uwagę?

Garnki aluminiowe Berlinger Haus Metallic Line


Zalety garnków aluminiowych:

  1. Dobrej jakości garnki z aluminium anodowanego posłużą przez długie lata, ponieważ wykazują dużą odporność na uszkodzenia.
  2. Aluminium bardzo szybko się nagrzewa, co dobrze wpływa na czas przygotowywania posiłków.
  3. Szybko się nagrzewają = pozwalają oszczędzać energię.
  4. Naczynia aluminiowe są bardzo lekkie, dzięki czemu łatwo się je przenosi.
  5. Producenci stawiają na wysoką jakość – chociaż kiedyś sądzono, że garnki aluminiowe są gorszej jakości, dziś uznać to można za mit – garnki aluminiowe są uniwersalne i można ich używać nie tylko na różnych typach kuchenek, ale także coraz częściej – w piekarnikach, co świadczy o ich wytrzymałości.
  6. Świetnie przewodzą ciepło.
  7. Są zazwyczaj tańsze niż garnki stalowe.
  8. Posiadają powłoki, które tworzą barierę między aluminium a produktami spożywczymi, dzięki czemu garnki aluminiowe są bezpieczne dla zdrowia.
  9. W aluminiowych naczyniach z powłokami non-stick można podsmażyć potrawę.
  10. Powłoka w aluminiowych naczyniach sprawia, że garnki tego rodzaju nie tylko są bezpieczne dla zdrowia, ale również posiadają szereg innych, użytecznych właściwości, są np. nieprzywierające i trudniej w nich przypalić jedzenie.
  11. Oprócz tego dno naczyń aluminiowych często jest wzmocnione. Wspomniana już firma Berlinger Haus w swoich garnkach stosuje chociażby dno ferromagnetyczne, dzięki czemu naczynia nadają się na kuchenki indukcyjne. Akcesoria węgierskiej firmy posiadają też system TURBO INDUCTION pozwalający oszczędzać energię oraz można ich używać jako pojemniki do przechowywania żywności w lodówce.

Wady garnków aluminiowych

Naczynia aluminiowe błyskawicznie się nagrzewają, ale i szybciej tracą skumulowane ciepło. Ponadto, w zależności od stosowanej w nich powłoki, są mniej odporne na zarysowania i czasem wymagają używania przyborów drewnianych czy silikonowych, aby nie uszkodzić wewnętrznej struktury garnków. Nie wszystkie garnki z powłokami non-stick będą nadawały się do mycia w zmywarce.


Lepiej kupić garnki stalowe, czy te aluminiowe? Na to pytanie niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ zarówno jedne, jak i drugie naczynia mają swoje zalety, ale i pewne wady. Dokładnie przeanalizuj listę powyższych plusów i minusów, zdecyduj, czego oczekujesz od garnków i wybierz produkty odpowiednie do swoich potrzeb! 😉

No votes yet.
Please wait...