Formy wielkanocne do pieczenia świątecznych ciast i ciasteczek to nie tylko tradycyjne blachy na babkę i na mazurka. Foremki przeznaczone specjalnie na Wielkanoc przybierają przeróżne kształty – baranka, zająca, kurczaczka, jajka… Mogą być stalowe, aluminiowe, silikonowe lub ceramiczne. Pozwolą na wypiek słodkości, które przyozdobią świąteczny stół. Zobacz najciekawsze propozycje!

Czy zaczęliście planować już Święta Wielkanocne? Do samej Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz pomyśleć o smakołykach, które pojawią się na świątecznym stole. Wielkanocne menu warto zaplanować już nieco wcześniej, by w razie potrzeby dokupić odpowiednie akcesoria do przygotowania potraw. Nieodłącznym elementem są oczywiście formy do pieczenia ciast na Wielkanoc, dzięki którym wypieczemy te tradycyjne, ale i oryginalne rarytasy. Oprócz klasycznej baby oblanej sporą porcją słodkiego lukru i pięknie zdobionego mazurka, warto przygotować desery w kształcie wielkanocnego baranka lub zająca. Gotowy wypiek trzeba będzie jeszcze odpowiednio przystroić kolorowym lukrem i innymi dodatkami, by stał się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Przygotowałam dla Ciebie ciekawe propozycje: wielkanocne foremki do pieczenia ciast, ciastek, czekoladek i babeczek. Chodź zobacz!

Ozdobna forma silikonowa do babki

Ciasta, którego z pewnością nie może zabraknąć na wielkanocnym stole to drożdżowa baba wielkanocna. Może być cytrynowa, marmurkowa, kakaowa lub piaskowa… Oblana białym lukrem lub czekoladą… Ważne, żeby po prostu była. Wypieczona w klasycznej karbowanej formie do babki z tuleją lub ugotowana w kąpieli wodnej. Formy do babki przyjmują stożkowy, ścięty kształt, ale mogą być też nieco niższe. Twoją uwagę powinna przykuć także silikonowa forma do babki wielkanocnej, która występuje w klasycznych, ale i w bardziej ozdobnych wersjach. Dzięki niej wypieczesz babkę ze wzorem tulipanów, róży i motylków. Możesz przygotować także mniejsze babki, które umieścisz w koszyczku wielkanocnym ze święconką. Bo w wiklinowym koszyczku nie może zabraknąć kawałka domowego ciasta, który symbolizuje ogólnie pojęte umiejętności i doskonałości. Dlatego forma na babkę to z pewnością wielkanocne must-have! 😉

Formy do pieczenia mazurków na Wielkanoc

Nie mogę nie wspomnieć o formach do pieczenia mazurków, czyli do kolejnych tradycyjnych ciast wielkanocnych. Mazurki stają się prawdziwą ozdobą stołu – pięknie zdobione kolorowym lukrem, polewami, orzechami i bakaliami. Na ich powierzchni pojawiają się cukiernicze dzieła sztuki. Aż żal jeść! Jaka musi być forma do mazurka? Dość niska i najlepiej z karbowanymi brzegami. Choć spotkałam także formy o gładkich brzegach – co, kto lubi. Formy do pieczenia takich ciast wielkanocnych mogą być prostokątne, kwadratowe, okrągłe, a nawet w kształcie serca. Wykonane z blachy ocynowanej, metalu, silikonu, szkła i z powłoką ceramiczną. Tu możliwości jest naprawdę wiele. Jakie polecam? Wybierz formy z wyjmowanym dnem, dzięki czemu z łatwością wyjmiesz ciasto z blaszki, bez jego uszkadzania.

Forma do mazurka z wyjmowanym dnem

Forma do mazurka z wyjmowanym dnem to duże udogodnienie = pozwala na łatwe wyjęcie wypieku z blachy.

Foremki do ciastek na Wielkanoc

Foremki do wykrawania ciastek wielkanocnych zachwycą Cię przeróżnymi kształtami! Znajdziesz foremki wielkanocne do ciastek w kształcie zajączka, jajka, kurczaczka, kogucika, kury, kaczki, baranka, łapki zająca, wzorzystej pisanki, koszyczka wielkanocnego… Ależ się ich nazbierało! A to tylko przedsmak. 😉 Wykrawaczki mogą być wykonane ze stali lub z plastiku. Ja jestem zwolenniczką klasycznych, stalowych wykrawaczy, ale te wykonane z tworzywa sztucznego również są niczego sobie. Lekkie, kolorowe, pozbawione ostrych krawędzi – idealne w szczególności na najmłodszych cukierników. No właśnie, bo foremki na ciastka wielkanocne to doskonała okazja do wspólnego wypiekania ciasteczek i spędzenia czasu z rodziną. Wypieczone ciastka trzeba koniecznie ozdobić kolorowym lukrem. Zawsze wypiekam nieco więcej smakołyków – porcję do zjedzenia „na teraz” i porcję do świątecznego stroika.

Foremki silikonowe – wielkanocne baranki

Formy silikonowe do pieczenia stają się coraz bardziej popularne. I ja nie mam nic przeciwko tej ich popularności! Dlaczego? Bo silikon to wyjątkowo odporny materiał. Wytrzymuje zarówno bardzo wysokie, jak i bardzo niskie temperatury. Jest łatwy w utrzymaniu w czystości i w przechowywaniu (możesz go zginać, wyginać, spłaszczać). Ciasto do niego nie przywiera, a gotowy wypiek bardzo łatwo wyjąć z elastycznej formy. No i jest materiałem bezpiecznym w kontakcie z żywnością. Proponuję Wam zatem silikonowe formy do pieczenia baranka wielkanocnego! Nie powinniście się zawieść. Baranek to bardzo ważny symbol Wielkiej Nocy – symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią i zmartwychwstanie Jezusa, nie może więc zabraknąć go w tym ważnym dla Chrześcijan dniu.

Ceramiczna forma do pieczenia baranka

Foremka na baranka wielkanocnego może być również wykonana z ceramiki pokrytej glazurą. To wersja dla zwolenników tradycyjnych form do pieczenia. Ceramika, podobnie jak silikon, nie pochłania zapachów i barwników, dzięki czemu jest bardzo higieniczna. Jest jednak cięższa i niesie ze sobą ryzyko potłuczenia lub wyszczerbienia. Baranek wypieczony w takiej formie z pewnością przyjmie odpowiedni kształt. Wystarczy go później oprószyć cukrem pudrem, udekorować kolorową kokardą i ustawić na honorowym miejscu na stole. W takiej postaci wzbudzi niemały zachwyt!

Forma ceramiczna do pieczenia Baranek

Tradycyjna foremka w kształcie baranka wykonana z glazurowanej ceramiki.

Foremka „baranek” z grubego aluminium

Na rynku znajdziesz również foremki na baranki wielkanocne wykonane z blachy ocynowanej, metalu wzmocnionego powłoką nieprzywierającą, a także formy z aluminium. Niezwykle solidne wydają się w szczególności aluminiowe foremki do baranków wielkanocnych. Zamykane na śruby zabezpieczą ciasto przed wypłynięciem i przed utratą odpowiedniego kształtu. Są odporne na uszkodzenia, ale mają też swoją cenę – wyższą od foremek blaszanych i silikonowych. Pamiętaj jednak, że jedna taka foremka do baranka wielkanocnego wykonana z grubego aluminium będzie służyła Ci każdego roku do świątecznego wypieku.

Metalowa i aluminiowa foremka wielkanocna – zajączek

A może by tak upiec ciasto w kształcie zajączka? Zajączek symbolizuje budzenie się przyrody do życia, a więc oznacza początek nowego istnienia. To ważny symbol Wielkiej Nocy, którego nie powinno zabraknąć, podobnie jak baranka. Myślisz, że wypiek ciasta w kształcie zajączka jest skomplikowany i wymaga niebywałych zdolności artystycznych? No to się mylisz! Wystarczą Ci odpowiednie foremki-zajączki. Wielkanocne formy do pieczenia napełniasz przygotowanym ciastem, zamykasz, zabezpieczasz przed otwarciem i wkładasz do piekarnika. Dzięki dodatkowemu zabezpieczeniu ciasto nie wypływa i nie traci zamierzonego kształtu. Takie foremki wielkanocne pozwalają uzyskać wypieki w 3D, które zrobią wrażenie na zgromadzonych gościach.

Formy do wypieków wielkanocnych w kształcie zająca mogą być wykonane również z grubego aluminium. Podobnie jak w przypadku aluminiowej formy w kształcie baranka, tak i tutaj całość zamykana jest za pomocą śrub, które utrzymują formę w ryzach i zabezpieczają ciasto przed wyciekaniem. Aluminiowa forma jest bardzo wytrzymała i pozwala na wypiek ciastowego zająca w 3D. W przeciwieństwie do blachy ocynowanej, grube aluminium nie jest podatne na odkształcenia i zarysowania, dlatego na dłużej posłuży w naszej kuchni.

Blacha do ciasta z zajączkiem

Nawet niepozorne blachy do pieczenia mogą pomóc w oryginalnych wypiekach. Spójrz tylko na tę ocynowaną blachę marki SNB. W jej środku znajduje się kształt uroczego zająca i to wystarczy, by zwykłe ciasto zamieniło się w niepowtarzalny deser. Wkład w formie zajączka nie jest na stałe przymocowany do blachy, dzięki czemu blacha może być używana także do klasycznych wypieków na co dzień. Ruchomy wkład to także łatwiejsze wyjęcie gotowego już ciasta. Takie formy do ciast wielkanocnych przydadzą się do przygotowania miękkiego sernika, klasycznej szarlotki, aromatycznego murzynka i innych wypieków.

Forma do pieczenia ciasta prostokątna SNB Zajączek

Blacha ocynowana z wielkanocnym dodatkiem – wkładką w kształcie zająca.

Forma silikonowa do czekoladek na Wielkanoc

Wielkanoc kojarzy mi się z małymi czekoladowymi jajeczkami, nadziewanymi kremem i chrupiącymi kuleczkami. Takich jajeczek jeszcze nie nauczyłam się przygotowywać, ale zwykłe czekoladki jak najbardziej goszczą w moim repertuarze wielkanocnych smakołyków. Wystarczą silikonowe foremki do czekoladek, takie w odpowiednim kształcie rzecz jasna. Rozpuszczam gorzką lub mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, napełniam nią foremki w kształcie zajączków, jajeczek lub kurczaczków, czekam, aż lekko przestygnie, po czym wkładam do zamrażalnika. Gotowe czekoladki wyjmuję z foremek i dokładam do małych paczuszek przeznaczonych na drobne prezenty wielkanocne dla najbliższych. Takie smakołyki przypadną do gustu w szczególności małym łasuchom!

Foremki ule wielkanocne

Czy w Waszym domu znane są wielkanocne ciasteczka ule? Ja dopiero niedawno dowiedziałam się o zwyczaju przygotowywania takich ciasteczek na Wielkanoc, ale wystarczyło kilka kęsów, bym się w nich zakochała… Orzechowe ciasteczka nadziewane kremem to małe smakołyki, które wręcz rozpływają się w ustach. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli! Do ich przygotowania potrzebne będą foremki do ciastek o pękatym kształcie, który umożliwi nadziewanie ciasteczek.

 

Foremki do ciastek Tescoma Ule wielkanocne

Ule mogą mieć różne smaki ciasta – orzechowe, kokosowe, waniliowe, kakaowe. I mieć różne nadzienie – adwokatowe, kawowe, karmelowe… Wszystko zależy od Twoich smakowych preferencji. Klasyczne foremki, jak sama nazwa wskazuje, przyjmują kształt małych uli, ale znajdą się też takie w iście wielkanocnych kształtach – zajączków, kurczaczków i jajek. Do zestawu dołączony jest element do wydrążania środka, co umożliwia napełnienie ciastka nadzieniem.

Silikonowe foremki na babeczki wielkanocne

Na Wielkanoc możesz przygotować nawet muffinki… Ale koniecznie takie w wielkanocnych kształtach! W ich wypieku pomogą Ci foremki silikonowe do muffinek w kształcie jajka i zajączka. Tak upieczone babeczki możesz udekorować kolorowym lukrem, kremem lub posypką. Pięknie ozdobione mogą być dodatkiem do świątecznego stroiku lub pomysłem na podarunek dla najbliższych na wielkanocnego zajączka. Silikonowe formy do pieczenia pomogą również w wypieku małych, wielkanocnych babek, które warto włożyć do koszyczka ze święconką. Wielkanocne babeczki polecam wypiekać razem z dziećmi – świetny sposób na spędzenie wspólnego czasu z rodziną.

I jak? Narobiłam Wam smaka na wielkanocne wypieki? Kruche ciasteczka i słodkie czekoladki w przeróżnych kształtach możecie przygotować o wiele wcześniej, a tradycyjne ciasta na Wielkanoc tuż przed Świętami. 😉 Sprawdźcie tylko, czy macie do tego odpowiednie formy do pieczenia. Jeśli nie, to właśnie teraz jest czas, by się w nie zaopatrzyć!

Ocena: 4.0. From 5 votes.
Proszę czekać...