Jak dobrze znasz tradycyjną kuchnię wielkanocną? Koniecznie sprawdź swoją wiedzę! Czy wiesz, co jest podstawą staropolskiego żuru i paschy wielkanocnej? Z czym podaje się białą kiełbasę, a czym oblewa drożdżową babę? I co symbolizuje jajko, a co chrzan? Rozwiąż quiz i dowiedz się paru ciekawostek.

Kuchnia wielkanocna ma w swoim repertuarze zarówno potrawy wytrawne, jak i te serwowane na słodko. Na stole nie może oczywiście zabraknąć potraw jajecznych, którym nieodłącznie towarzyszą dania mięsne (biała kiełbasa, kaczka po staropolsku, schab ze śliwką, domowy pasztet) i tradycyjny żur. Przy tych wszystkich rarytasach znajdzie się również miejsce dla słodkich i pięknie zdobionych ciast. Jak dobrze znasz świąteczną kuchnię wielkanocną? Przekonaj się, rozwiązując test i dowiadując się przy okazji paru ciekawostek.

Daj znać, czy dania na Wielkanoc są Twoją mocną stroną. 😉

0%

1. Potrawy z jajek to obowiązkowe dania na wielkanocnym stole. Jajko symbolizuje bowiem:

Correct! Wrong!

Jajko najważniejszy symbol wielkanocny. Oznacza początek nowego życia i triumf życia nad śmiercią. Symbol ten jest ściśle związany ze Zmartwychwstaniem Jezusa.

2. Z czym najczęściej spożywa się białą kiełbasę?

Correct! Wrong!

To specyficzny rodzaj kiełbasy wieprzowej, z dodatkiem czosnku i majeranku, zawdzięczający swoją nazwę jasnej barwie. Po sparzeniu mięso powinno stać się szarawe, a kawałki tłuszczu pozostać białe. Biała kiełbasa gości na polskich stołach już od XVII wieku. Początkowo podawana była w tych bogatszych domach, zarówno z okazji Świąt Wielkanocnych, jak i Bożego Narodzenia. Często serwowana do żuru, a jako samodzielne danie podawana najczęściej z chrzanem.

3. Do przygotowania żuru staropolskiego niezbędny jest:

Correct! Wrong!

Żur to tradycyjna zupa przygotowywana na na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, który to nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak. Niegdyś w postnej wersji zabielany był mlekiem lub śmietaną. Dzisiaj na wielkanocnym stole króluje „niepostna” wersja, czyli żurek wielkanocny gotowany na wędzonce, mięsie i z białą kiełbasą.

4. Tradycyjna babka drożdżowa oblana jest:

Correct! Wrong!

Baba drożdżowa to nieodłączne ciasto Świąt Wielkanocnych. Tradycyjne baby wypiekano w karbowanych formach w stożkowym kształcie, a po upieczeniu ciasta oblewano je białym lub różowym lukrem.

5. Pascha wielkanocna to ciasto, którego podstawę stanowi:

Correct! Wrong!

Pascha wielkanocna to tradycyjne danie przygotowywane raczej w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, ale można spotkać je i na polskich stołach. Bazą tego wschodniego przysmaku jest tłusty twaróg ucierany ze śmietaną, masłem, żółtkami jaj, cukrem i aromatem wanilii czy kardamonu.

6. Niskie, wyjątkowo słodkie ciasto, przekładane różnymi masami (kajmakową, orzechową, dżemem) i bogato zdobione na wierzchu to:

Correct! Wrong!

Tradycyjnie niskie i słodkie ciasto wielkanocne to mazurek. To w pewnym sensie cukiernicze dzieło sztuki. Przekładany lub pokrywany masą orzechową, kajmakową, migdałową, marmoladą lub dżemem. Wierzch pięknie zdobiony wzorami wykonanymi z migdałów, orzeszków czy suszonych owoców. Wypiekane w różnych kształtach – najczęściej prostokątnych.

7. Chrzan to jeden z podstawowych składników święconki. Podawany jest do białej kiełbasy, a nawet dodawany do żuru wielkanocnego. Dodatek ten nie pozostaje bez znaczenia. Co symbolizuje chrzan?

By Anna reg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9740114
Correct! Wrong!

Chrzan jest symbolem krzepy i siły fizycznej, a przez to odnosi się do pokonania goryczy męki Chrystusa. Niegdyś chrzan zjadano na czczo, przed rozpoczęciem wielkanocnego śniadania, by zapewnić sobie zdrowie.

8. Klasyczna kaczka po staropolsku przygotowywana na Wielkanoc to:

Correct! Wrong!

Kaczka po staropolsku to aromatyczna kaczka tradycyjnie pieczona z jabłkami. Może być zapiekana także z dodatkiem marchewki, pomarańczy, moreli, suszonej śliwki i żurawiny. Idealne danie na wielkanocny obiad.

9. Pieczeniem pasztetów zajmowali się już starożytni Rzymianie, ale współczesne przepisy wywodzą się z:

Correct! Wrong!

Współcześnie wykorzystywane przepisy na pasztety wywodzą się od francuskich pasztetników, którzy cieszyli się niemałą sławą już od XVI wieku. Pasztetnicy z Francji przygotowywali dania również na polskich dworach szlacheckich i królewskich.

10. Wielkanocna babka gotowana to...

Correct! Wrong!

Babka gotowana to ciasto wielkanocne, którego nie wypieka się w piekarniku, ale gotuje na wolnym ogniu. Po przygotowaniu masy na babkę i umieszczeniu jej w formie, wkładamy naczynie do dużego garnka z wodą i wolno gotujemy. Tak przygotowana babka jest puszysta, miękka i odpowiednio wilgotna.

Potrawy wielkanocne - co o nich wiesz?
Brawo!

Świetnie znasz się na tradycyjnej kuchni wielkanocnej. Pozostaje mi życzyć smacznych Świąt Wielkanocnych!
Nawet dobrze!

Całkiem dobrze znasz się na tradycyjnych potrawach wielkanocnych, ale mam nadzieję, że po tym quizie poznałeś je jeszcze lepiej!
Oj cienko...

No trudno... Kuchnia wielkanocna nie jest Twoją najmocniejszą stroną, ale i tak życzę Ci smacznego jajka 😉