Hasło „fasolka po bretońsku” sprawia, że moje ślinianki zaczynają intensywniej pracować. Jest to danie, o którym trzeba pomyśleć dzień wcześniej, ze względu na konieczność moczenia fasoli przez całą noc. Niemniej jednak, mamy obiad z głowy przynajmniej na dwa dni – to danie z każdym następnym dniem nabiera smaku, a do tego jest bardzo sycące. W dzisiejszym wpisie znajdziecie łatwy przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Przepis ten pochodzi od mojej babci, która w moim rankingu najlepszych kucharzy zajmuje pierwsze miejsce. Do każdej potrawy dodaje sekretnego składnika, jakim jest miłość do gotowania i to sprawia, że nawet najprostsze dania smakują wyśmienicie. Aby fasolka po bretońsku smakowała rzeczywiście dobrze, musimy zadbać o to, by używać jak najlepszych składników. Uwierzcie mi, różnica będzie ogromna. Dobra kiełbasa, boczek i koncentrat pomidorowy to podstawa. Wiemy już, co jest ważne, więc zabieramy się za gotowanie!

Co może Ci się przydać?

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą – łatwy przepis babci

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Category: obiad

Cuisine: polska

Servings: 6 porcji

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą – łatwy przepis babci

Składniki

  • 50 dag fasoli białej
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Fasolę wsyp do miski, zalej wodą i zostaw na noc, żeby napęczniała.
  • Tak przygotowaną fasolę wrzuć do garnka z wodą, dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, ugotuj do miękkości (około godziny).
  • Pokrój i podsmaż cebulkę, boczek i kiełbasę.
  • Do ugotowanej fasoli dodaj przecier pomidorowy, boczek, kiełbasę, cebulkę, sól, pieprz, majeranek i łyżeczkę cukru.
  • Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut.

Notatki

Można podawać z chlebem.

https://www.garneczki.pl/blog/fasolka-po-bretonsku-z-boczkiem-i-kielbasa-latwy-przepis-babci/
Chcielibyście samodzielnie upiec chleb, który podacie do fasolki po bretońsku? Z naszego wpisu dowiecie się, jak to zrobić.
Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...