Status zamówienia Schowek () Zaloguj się Koszyk
Mój koszyk
Do darmowej dostawy brakuje jeszcze zł
    Odpowiemy w ciągu 24h
    Znaleziono 121 produktów
    Sortuj:
    Marka

    Długość
    Typ kuchenki
    Rodzaj
    Powłoka wewnątrz
    Pojemność
    Materiał
    Kształt
    kolor
    Specjalne
    Brytfanna żeliwna CHASSEUR MODERN BIEL 3,3 l

    Brytfanna żeliwna CHASSEUR MODERN BIEL 3,3 l

    Wysyłka natychmiast
    299.00 zł
    Brytfanna żeliwna CHASSEUR MODERN POPIEL 3,3 l

    Brytfanna żeliwna CHASSEUR MODERN POPIEL 3,3 l

    Wysyłka natychmiast
    299.00 zł
    Trwa wczytywanie produktów...

    Brytfanna do pieczenia w różnych odsłonach

     

    Brytfanna do piekarnika to solidne i pojemne naczynie, które przyda się w każdym kuchennym wyposażeniu do przyrządzania przeróżnych potraw. Znane już w kuchniach naszych mam i babć jako gęsiarka garnek wykonana z żeliwa, dzisiaj przybiera różne formy. Dzięki bardzo szerokiej ofercie brytfann możesz wybierać w produktach większych i mniejszych, głębokich i płytkich, wykonanych z różnego rodzaju materiałów, w różnych kolorach oraz kształtach. Praktyczne brytfanny umożliwiają pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie oraz gotowanie. Brytfanna z pokrywą lub bez przeznaczona jest nie tylko do piekarnika, ale i na różne rodzaje kuchenek. Co można przygotować w brytfannie, dlaczego warto ją mieć i w ogóle, jaki produkt wybrać? Przeczytaj nasz mały poradnik, by poznać odpowiedzi na wszystkie pytania.

     

    Brytfanna do piekarnika i na kuchenkę

     

    Niewątpliwą zaletą brytfanny jest fakt, że w znakomitej większości (choć nie zawsze) jest to produkt przeznaczony do użytkowania zarówno w piekarniku, jak i na kuchence. Obecnie bez problemu znajdziesz nawet brytfanny na indukcję. Takie właściwości dają nieograniczone możliwości przyrządzania smakowitych potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 

     

    Brytfanna żeliwna emaliowana

    Wykorzystana jako garnek brytfanna posłuży do ugotowania codziennych potraw, a przede wszystkim wieloskładnikowych dań jednogarnkowych. Brytfanna z pokrywą przyda się do duszenia mięs i warzyw w celu przygotowania smakowitych gulaszy, potrawek i dań w sosie. Warto zwrócić uwagę także na produkty wyposażone w pokrywkę z aromatyzatorem, czyli specjalnym otworem, przez który możesz podlewać potrawę wodą, bulionem lub sosem, bez konieczności unoszenia pokrywy. Z kolei brytfanna z powłoką nieprzywierającą sprawdzi się do smażenia składników na niewielkiej ilości tłuszczu.

     

    Każda gęsiarka będzie odpowiednia do pieczenia potraw w piekarniku, zarówno ich duszenia pod pokrywą, jak i zapiekania bez pokrywy. A jeśli marzy Ci się złocisty kurczak z chrupiącą skórką, to zwróć uwagę na brytfanny z rusztem, idealne do pieczenia drobiu, ale i innych rodzajów mięs. Takie produkty sprawdzą się również jako alternatywy dla tradycyjnego grilla.

     

    Brytfanna gęsiarka to naczynie, które pozwala na:

     

                              • gotowanie - gęsiarki przeznaczone na kuchenkę gazową, elektryczną, ceramiczną, a także brytfanny na indukcję

                              •  
                              • smażenie - szczególnie gęsiarki z powłoką nieprzywierającą

                              •  
                              • duszenie  - brytfanny z pokrywą wykonaną z tego samego materiału lub ze szkła żaroodpornego

                            •  
                              • pieczenie - brytfanny do piekarnika

                              •  
                              • grillowanie - brytfanny do grillowania z żeberkową powierzchnią lub rusztem

     

     


    Praktyczna gęsiarka do pieczenia – jaką wybrać?

     

    Brytfanna gęsiarka dostępna jest w różnych odsłonach. Znajdziesz produkty wykonane z różnych materiałów i pokryte różnymi powłokami, małe i duże, dostosowane do danego typu kuchenki i do piekarnika, przystosowane do mycia w zmywarce, wyposażone w dodatkowe elementy i dedykowane różnym potrawom. Jak wśród tylu artykułów wybrać idealny produkt dla siebie?

     

    Brytfanna do pieczenia i jej materiały wykonania

     

    Popularne brytfanny gęsiarki zostały wykonane z różnych materiałów. Dostępne są tradycyjne gęsiarki żeliwne i emaliowane, ale znajdziesz również nowoczesne modele - lekkie brytfanny aluminiowe, pokryte dodatkowo powłoką nieprzywierającą, brytfanny gastronomiczne ze stali nierdzewnej, a nawet produkty ceramiczne.

     

    Brytfanny żeliwne – tradycyjne gęsiarki, zazwyczaj o dużej pojemności, wykonane z długowiecznego żeliwa, materiału niezwykle odpornego na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, odkształcenia i wysokie temperatury. Tego typu naczynia Brytfanna żeliwna Chasseurrównomiernie rozprowadzają ciepło i choć długo się nagrzewają, to również długo to skumulowane ciepło utrzymują. Żeliwo wytrzyma i takie warunki. Zazwyczaj są owalne lub okrągłe, przypominające garnki, rzadziej prostokątne. Bardzo często wyposażone w pokrywkę, co pozwala na duszenie mięs i innych potraw. Brytfanna do pieczenia mięsa może być wykonana z surowego żeliwa lub pokryta powłoką emaliowaną. W tym drugim przypadku brytfanny gęsiarki dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych, które bez wątpienia staną się praktyczną ozdobą każdej kuchni. Taka gęsiarka do pieczenia dostępna jest w ofercie m.in. Chasseur, Skeppshult, Konighoffer czy Browin.

     

    Brytfanny ceramiczne, w tym porcelanowe – ceramika to naturalny materiał, który nie wydziela żadnych szkodliwych substancji podczas podgrzewania. Jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia i środowiska. Brytfanny gęsiarki ceramiczne i porcelanowe to zatem doskonały wybór dla osób uczulonych na pierwiastki metaliczne. Dość szybko się nagrzewają i dość długo utrzymują temperaturę. Szkliwione brytfanny nie pochłaniają zapachów i nie odbarwiają się. Jedna brytfanna gęsiarka może być zatem wykorzystywana do różnych potraw. Należy jednak zachować większą ostrożność podczas użytkowania takiej gęsiarki, ponieważ istnieje ryzyko jej wyszczerbienia czy stłuczenia. W większości nie zadziałają na kuchence, ale świetnie sprawdzą się w piekarniku. Porcelanowa brytfanna do pieczenia mięsa na kuchenkę dostępna jest w ofercie marki Revol.

     

    Brytfanna aluminiowa ZwiegerBrytfanny aluminiowe z powłoką – gęsiarki do pieczenia wykonane z odlewu aluminiowego to jedne z najpopularniejszych modeli. Są z pewnością lżejsze niż te żeliwne i szybciej się nagrzewają. W całości pokryte są powłoką nieprzywierającą, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Może być to powłoka teflonowa, tytanowa, ceramiczna lub kamienna. Powłoki różnią się odpornością na uszkodzenia i stopniem nieprzywieralności. Możesz w nich nawet podsmażać składniki na niewielkiej ilości tłuszczu. Brytfanny non-stick oferuje Zwieger, Ambition, Konighoffer czy SSW.

     

    Brytfanny ze stali nierdzewnej – to doskonała brytfanna do pieczenia mięsa. Tego typu naczynia nazywane są również gastronomicznymi, ponieważ bardzo często można spotkać je w profesjonalnych kuchniach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je także w domowych warunkach. Brytfanna do mięsa wykonana ze stali nierdzewnej jest odporna na uszkodzenia, zarysowania, odkształcenia, rdzewienie i działanie wysokiej temperatury. Zazwyczaj takie gęsiarki do pieczenia dostosowane są do użytkowania na wszystkich typach kuchenek oraz w piekarniku. Mogą być wyposażone w pokrywkę (do gotowania i duszenia) lub przybierać formę otwartą (do zapiekania w piekarniku). Ciekawym rozwiązaniem są brytfanny z rusztem, na którym upieczesz złocistego kurczaka czy inne potrawy. Wytapiający się tłuszcz zamiast wsiąkać w danie, będzie ociekał na dno naczynia. To brytfanny gęsiarki Fissler, Kinghoff, Judge, SSW oraz WMF.

     

    Brytfanny emaliowane – to brytfanna do mięsa, ryb i warzyw, której korpus został wykonany z żeliwa lub z blachy stalowej. Żeliwne brytfanny emaliowane zostały już wspomniane wcześniej, z kolei te blaszane są dla nich lżejszą alternatywą. Emalia pokrywająca brytfannę jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia, nie wydziela żadnych szkodliwych substancji i nie reaguje z żywnością. Nieuszkodzona jest wprost idealna do przygotowywania posiłków dla dzieci, osób starszych i alergików. Szukaj wśród produktów Silesia Rybnik i Elo-Pol.

     

    Brytfanny silarganowe - brytfanny do pieczenia pokryte Silarganem® to nowoczesne rozwiązania do kuchni. Stop jonów metali szlachetnych z trwałą ceramiką zaowocował materiałem wolnym od wszelkich zanieczyszczeń oraz niklu, o podwyższonej odporności na uszkodzenia. Przyrządzanie potraw w takim naczyniu jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Silarganowa brytfanna do piekarnika polecana jest w szczególności dla osób uczulonych na nikiel. Tego typu brytfanna do pieczenia mięsa dostępna jest jedynie w ofercie marki Silit.

     

    Brytfanna duża czy mała?

     

    Brytfanny do piekarnika i na kuchenkę dostępne są w różnych pojemnościach. Brytfanna mała jest idealna na mniejsze porcje zapiekanek, a brytfanna duża pomieści nawet całą gęś! Wybierać możesz spośród naczyń o pojemności 0,5 l do nawet kilkunastu litrów. Dzięki tak bogatej gamie artykułów, brytfanna gęsiarka znajdzie zastosowanie w kuchniach osób, które mieszkają w pojedynkę, w parze lub z całą rodziną. Możesz również wybierać w różnych długościach naczyń, w zależności od możliwości posiadanej kuchenki i piekarnika. Długie od 20 cm do 50 cm produkty sprawdzą się przy pieczeniu dużych kawałków mięsa, zapiekanek mięsno-warzywnych czy innych smacznych potraw.Brytfanna z rusztem

     

    Brytfanna z pokrywką, bez pokrywki, z rusztem

     

    Gęsiarka do pieczenia to naczynie o różnych możliwościach. Dostępne są produkty wyposażone w dopasowane pokrywki wykonane z żeliwa, stali, ceramiki lub żaroodpornego szkła. Pokrywka dobrze przylega do brzegów brytfanny, dzięki czemu nie zsuwa się oraz nie wypuszcza zbyt wiele pary powstającej w trakcie gotowania i duszenia. Brytfanna do pieczenia mięsa z pokrywką pozwala przygotować soczyste, miękkie i pełne aromatu potrawy. 

     

    Oferujemy także brytfanny gęsiarki do pieczenia bez pokrywek, w których możesz zapiekać smakowite dania makaronowe, włoskie oraz innych kuchni świata. Świetnym rozwiązaniem są również brytfanny z rusztem, które pozwolą na zdrowe przyrządzanie pieczonych dań. Zebrany pod rusztem tłuszcz, który wytopi się w trakcie pieczenia lub duszenia potraw mięsnych, będzie można wylać lub wykorzystać do przyrządzenia sosu.

     

    Piękna gęsiarka garnek w różnych kształtach

     

    Wielbiciele różnych form, kwadratowych, okrągłych, owalnych lub prostokątnych, z pewnością znajdą brytfannę, która przypadnie im do gustu. Garnek brytfanna okrągła lub owalna to naczynie w tradycyjnym stylu, które doskonale sprawdzi się w klasycznych kuchniach. Znajdziesz także brytfanny gęsiarki prostokątne oraz kwadratowe, doskonale komponujące się z nowoczesnymi aranżacjami. Jednak bez względu na kształt, brytfanna do piekarnika występuje w różnych pojemnościach i w różnych stylach. Może być to brytfanna duża, ale i brytfanna mała.

     

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce
    +