Przepis na udka z kurczaka pieczone w piekarniku, podane z różnymi warzywami, to pomysł na pyszny obiad. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczysty posiłek. Złota skórka kurczaka i kolorowe warzywa na pewno przypadną do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. Pieczone, chrupiące udka z kurczaka w sosie miodowym to ciekawa propozycja dla amatorów słodko-słonych dań.

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku z kolorowymi warzywami to mój sposób na pyszny, dość prosty, a zarazem wykwintny obiad. Pieczone udka z kurczaka przygotowuję w miodzie, a dokładnie w sosie miodowo-musztardowym, który stanowi idealne połączenie słodko-słonych smaków. Za jednym zamachem przygotowuję mięso, warzywa i talarki ziemniaków. Nie muszę dodawać już nic więcej. Zapraszam na przepis na chrupiące udka!

Reklama

Co będzie Ci potrzebne?

  • Udka (ćwiartki) z kurczaka możesz upiec na blaszce wyłożonej pergaminem lub przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynie do zapiekania łatwo jest nakryć pokrywką, ale piekąc udka na blaszce też możesz zapobiec zbytniemu przypiekaniu – wystarczy, że nakryjesz składniki folią aluminiową.
  • Z pewnością przyda się również spryskiwacz do oleju, dzięki któremu natłuścisz udka i warzywa nie wylewając na składniki zbyt dużej ilości tłuszczu.

Pieczone udka z warzywami

Udka pieczone w piekarniku - przepis


Ocena: 3.5/5.
Please wait...