Przepis na udka z kurczaka pieczone w piekarniku, podane z różnymi warzywami, to pomysł na pyszny obiad. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczysty posiłek. Złota skórka kurczaka i kolorowe warzywa na pewno przypadną do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. Pieczone, chrupiące udka z kurczaka w sosie miodowym to ciekawa propozycja dla amatorów słodko-słonych dań.

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku z kolorowymi warzywami to mój sposób na pyszny, dość prosty, a zarazem wykwintny obiad. Pieczone udka z kurczaka przygotowuję w miodzie, a dokładnie w sosie miodowo-musztardowym, który stanowi idealne połączenie słodko-słonych smaków. Za jednym zamachem przygotowuję mięso, warzywa i talarki ziemniaków. Nie muszę dodawać już nic więcej. Zapraszam na przepis na chrupiące udka!

Co będzie Ci potrzebne?

  • Udka (ćwiartki) z kurczaka możesz upiec na blaszce wyłożonej pergaminem lub przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynie do zapiekania łatwo jest nakryć pokrywką, ale piekąc udka na blaszce też możesz zapobiec zbytniemu przypiekaniu – wystarczy, że nakryjesz składniki folią aluminiową.
  • Z pewnością przyda się również spryskiwacz do oleju, dzięki któremu natłuścisz udka i warzywa nie wylewając na składniki zbyt dużej ilości tłuszczu.
Pieczone udka z kurczaka z miodem i z warzywami – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Polska

Servings: 4 ćwiartki

pieczone udka z kurczaka w miodzie z warzywami - przepis

Udka z kurczaka pieczone z warzywami, w sosie miodowo-musztardowym.

Składniki

    Kurczak
  • 4 udka (ćwiartki) z kurczaka
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • rozmaryn
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej
    Warzywa:
  • cukinia
  • ziemniaki
  • pomidorki koktajlowe
  • pół papryki
  • mała cebula
  • marchewka
    Sos miodowy
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

    Kurczak
  • Oczyść i umyj udka. Skrop olejem, natrzyj sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i solą. Oprósz pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Odstaw na około godzinę, by mięso lepiej wchłonęło przyprawy.
    Warzywa
  • Warzywa umyj. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w piórka, cukinię w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  • Warzywa rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem lub ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przypraw solą, pieprzem i skrop olejem.
    Sos miodowy
  • Musztardę, miód wymieszaj. Rozpuść masło i dodaj do sosu.
  • Udka kurczaka ułóż na warzywach i polej sosem miodowym. Włóż gałązki rozmarynu pomiędzy ćwiartki.
    Pieczenie
  • Nagrzej piekarnik do 190°C. Piecz udka ok. 40 minut. Przemieszaj warzywa i piecz kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia możesz polewać udka przygotowanym sosem, a nawet ciepłym bulionem. Jeśli udka zaczną się zbytnio przypiekać, nakryj je folią aluminiową.
https://www.garneczki.pl/blog/pieczone-udka-z-kurczaka-z-warzywami-przepis/

Pieczone udka z warzywamiUdka pieczone w piekarniku - przepis

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...