Każdy kto choć raz postanowił upiec ciasto, napotkał w niezbędnych składnikach proszek do pieczenia. Ten biały pył pojawia się prawie w każdym przepisie, jako substancja spulchniająca. To właśnie dzięki niemu biszkopt wyrasta ponad blachę, a chleb robi wrażenie swoim kształtem. Ale co zrobić, jeśli w domu zabrakło proszku do pieczenia lub jeśli po jego zjedzeniu dręczą nas nieprzyjemne dolegliwości? Czy istnieją zdrowe zamienniki proszku do pieczenia? Dowiedz się, co można dodać do ciasta zamiast proszku do pieczenia!

Proszek do pieczenia – skład i kalorie

Proszek do pieczenia, czyli tak zwany pulchnik jest mieszaniną kilku składników:

Reklama

  1. Główny składnik to produkt gazotwórczy, zazwyczaj wodorowęglan sodu, czyli soda. Odpowiada za produkcję dwutlenku węgla, którego pęcherzyki powodują spulchnianie ciasta. Proces ten zachodzi już przy temperaturze 160°C.
  2. Drugi składnik to kwas, zazwyczaj cytrynowy, ale także winowy lub adypinowy. Warunkuje on działanie sody i rozpoczęcie procesu spulchniania.
  3. Ostatni składnik to stabilizator, którego funkcję pełni skrobia. Jest substancją wypełniającą i zapobiega zbrylaniu się proszku.

100 g proszku do pieczenia zawiera ok. 53 kcal. Do danego przepisu wykorzystujemy zazwyczaj 1-2 łyżeczek na kilogram mąki. Oczywiście w zależności od tego, jaki rodzaj ciasta pieczemy.
papier do pieczenia kuchcik


Czy zamiast proszku do pieczenia można użyć sody?

Jak wspomniałam, głównym składnikiem kupnego proszku do pieczenia jest soda oczyszczona. Dlatego też świetnie sprawdza się ona jako zamiennik proszku do pieczenia. Jeśli jednak chcesz użyć jej w wypiekach, musisz zadbać o kwaśny produkt spełniający rolę aktywatora sody.

Produkty o kwaśnym odczynie:

  • maślanka,
  • kefir,
  • ocet,
  • miód,
  • ciemny cukier,
  • śmietana,
  • sok z cytrusów,
  • jabłka,
  • melasa.

Bardzo ważne jest, aby odpowiednio dobrać ilość składników kwaśnych do ilości sody oczyszczonej. Jeśli użyjesz zbyt dużo sody, której składniki kwaśne nie będą w stanie przerobić, wyczujesz wypieczonym cieście piekąco-gorzkawy smak sody. Dlatego w przepisie, w którym występuje soda, zastosuj jeden z wyżej wymienionych składników kwaśnych, ale w ilości większej niż porcja sody.

Proces spulchniana rozpoczyna się od razu po dodaniu sody oczyszczonej do ciasta, dlatego ważne jest, aby po wymieszaniu składników masa szybko trafiła do nagrzanego piekarnika. Jeśli będziesz przetrzymywał surowe ciasto zbyt długo w temperaturze pokojowej, nie wyrośnie ono wystarczająco duże.

1 łyżeczka sody zastępuje 3 łyżeczki proszku do pieczenia!

 Czym jeszcze zastąpić proszek do pieczenia ciasta? Alkoholem!

Innym składnikiem, którym można zastąpić proszek do pieczenia jest alkohol. Koniak oraz rum również skutecznie spulchnią ciasto i spowodują, że wysoko wyrośnie.

3 łyżeczki koniaku lub rumu odpowiadają 1 łyżeczce proszku do pieczenia.

Co użyć zamiast proszku do pieczenia? Amoniak

Amoniak świetnie sprawdza się jako zamiennik proszku do pieczenia w ciastach dojrzewających. Jeśli chcesz przygotować pierniki i wiesz, że ciasto musisz odłożyć na jakiś czas przed pieczeniem, wybierz amoniak. Ciasto przygotowane z dodatkiem tego składnika można również mrozić i przechowywać do kilku tygodni. Amoniak sprawia, że wypieki mają porowatą strukturę i charakteryzują się chrupkością. Takiego efektu nie uzyskasz wybierając inne składniki spulchniające. Świetnie nadaje się zatem do kruchych ciasteczek, amerykanów i innych suchych wypieków.

przesiewacz do maki i cukru pudru tescoma


Dokładne wymieszane i amoniaku lub sody z mąką, gwarantuje udany wypiek!

Zdrowy zamiennik proszku do pieczenia – jak przygotować proszek do pieczenia BIO?

Zdrowa alternatywa dla znanych substancji spulchniających to własnoręcznie wykonany proszek do pieczenia BIO. Jego przygotowanie jest proste, zajmuje niewiele czasu, a taki proszek jest tańszy niż ten sklepowy.

Składniki:

  • 100 g sody oczyszczonej,
  • 250 g mąki ryżowej,
  • 90 g kamienia winnego (do kupienia w aptece).

Wykonanie:

Wszystkie składniki przesiej przez sitko lub przesiewacz do mąki i dokładnie wymieszaj. Przechowuj w słoiku lub szczelnym pojemniku.

Proszek do pieczenia, amoniak lub sodę należy dokładnie wymieszać z innymi składnikami z przepisu, np. z mąką. Jeśli tego nie zrobisz i dodasz produkty bezpośrednio do wilgotnych składników, ciasto popęka i nierówno wyrośnie.

Nieważne, czy używasz proszku do pieczenia, sody czy amoniaku, pamiętaj, że należy przechowywać je w szczelnych pojemnikach na żywność! W innym wypadku pochłoną wilgoć z otoczenia, zbrylą się i nie będą nadawać do użytku.

pojemnik hermetyczny box


Szczelnie zamknięty proszek do pieczenia dłużej zachowuje świeżość.

 

Ocena: 4.7/5.
Please wait...