Każdy z nas choć raz w życiu jadł owsiankę. Jedni ją uwielbiają, inni kręcą nosem. Pewne jest, że to zdrowa propozycja pełnowartościowego śniadania i że dostarcza nam wielu wartości odżywczych. Ale czy można podać płatki owsiane w inny sposób? Jak zachęcić dzieci by je jadły? Jak jeść płatki owsiane, aby były smaczne i lubiane przez całą rodzinę?  Czy lepsze są płatki owsiane zwykłe, błyskawiczne czy może górskie? Przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciastka, puszysty omlet, pożywne naleśniki i placki, a także zdrowe batony – i to wszystko z płatków owsianych!

Płatki owsiane – czy są zdrowe? Wartości odżywcze, właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Płatki owsiane zawierają 67 kalorii na 100 g i klasyfikują się w  produktach o średnim indeksie glikemicznym (40). Oznacza to, że są bardzo wartościowym produktem, który polecany jest szczególnie osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy, a także tym dbającym o zdrową dietę. Nie ma wątpliwości, że płatki owsiane są zdrowe. Są one bowiem ogromnym źródłem witamin i minerałów, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, a także przyspieszają przyswajanie wiedzy. Zapobiegają ciągłemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, a ponadto spowalniają proces starzenia się. Płatki owsiane to najlepsze śniadanie zarówno dla sportowców, jak i umysłów ścisłych.

Czy wiesz, że...
Płatki owsiane zajmują 3 miejsce w rankingu najzdrowszych produktów na świecie! Pozostałe miejsca na podium należą do palmy acai i czosnku.

Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne – rodzaje

Płatki owsiane zwykłe – płatki, które powstały w wyniku zgniecenia oczyszczonego i natłuszczanego ziarna owsa. Jest to najmniej przetworzony produkt, ze wszystkich dostępnych rodzajów, ponieważ proces rozdrabniania został w tym przypadku pominięty.

Płatki owsiane górskie – to płatki, które powstają z wcześniej pokrojonego ziarna owsa. Ponadto poddany on jest procesowi parowania. Dodatkowe rozgniecenie ziarna powoduje, że płatki zawierają mniej składników mineralnych.

Płatki owsiane błyskawiczne – płatki te poddawane są dodatkowo procesowi hydratacji, czyli nawodnieniu ziarna przed obróbką. W konsekwencji tego płatki są bardziej rozmiękczone i szybciej chłoną wodę. Dzięki temu są gotowe do spożycia od razu po zalaniu wodą lub mlekiem.

Z czym jeść płatki owsiane? Pomysły!

Z czym jeść płątki owsiane? Infografika

Ciastka z płatków owsianych i banana z miodem – przepis

Te ciastko owsiane mają kilka zalet: są pyszne, szybkie w wykonaniu, fit, dietetyczne, a w dodatku przygotowane bez mąki i bez cukru. Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, że to ciasteczka idealne?

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • Łyżka miodu
  • Szklanka płatków owsianych górskich
  • Łyżka ziaren słonecznika

W blenderze zmiksuj banany, dodaj płatki owsiane, miód i ziarna słonecznika. Dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wypieki ułóż na paterze do ciastek, a z pewnością oczarujesz zaproszonych gości!

słoik z pokrywką na ciastka szklany

Szczelnie zamknięte ciastka możesz przechowywać nawet dwa tygodnie!

Omlet z płatków owsianych i jajek – przepis na fit śniadanie!

Ten omlet z płatkami owsianymi z pewnością jest fit i polubią go wszyscy sportowcy oraz osoby na diecie. Ponadto przepis jest prosty w realizacji, a co najważniejsze jego przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • Mały banan
  • Łyżka cynamonu (opcjonalnie)

Blenderem lub widelcem rozdrobnij banana. Dodaj do niego jajka i płatki owsiane oraz cynamon, jeśli lubisz. Na patelni do omletów roztop odrobinę oleju kokosowego. Masę smaż ok. 3 minuty z jednej strony i przewróć na drugą. Po minucie śniadanie jest gotowe!

patelnia do naleśników ceramiczna

Omlet smażyć możesz też na patelni do naleśników.

Naleśniki i placki z płatków owsianych i banana – przepis dla dzieci

Aby przygotować pyszne naleśniki lub packi z płatków owsianych bez mąki, które będą fit i pokocha je każde dziecko, potrzebujesz kilku składników oraz odpowiednią patelnię.

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • 1 duży banan
  • 1 jajko

Jajko roztrzep rózgą. Dodaj do niego płatki i posiekanego drobno banana. Całość dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżeczką w otwory na patelni do placuszków. Smaż na oleju kokosowym przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Placuszki podawaj z syropem klonowym, konfiturą lub domowym karmelem, na który przepis znajdziesz w tym artykule.

patelnia do jajek i placuszków

Kształt placuszków nie jest bez znaczenia, szczególnie dla dzieci!

Kruszonka z płatków owsianych – palce lizać

Jeśli jesteś na diecie, bardzo dobrze wiesz, że najbardziej w zdrowym jedzeniu brakuje deserów. Ale walka o wymarzoną sylwetkę nie musi wiązać się z całkowitym wyeliminowaniem słodkości z diety. Po prostu dotychczasowe desery należy zamienić ich zdrowszymi i mniej kalorycznymi odpowiednikami. Domowe ciasto z kremem polecam zastąpić owocami pod kruszonką. Godna polecanie jest kruszonka z płatkami owsianymi – nie dość, że pyszna to jeszcze zdrowa!

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Pół szklanki cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 80 g masła

W makutrze wymieszaj wszystkie sypkie składniki. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj je do pozostałych składników. Energicznie zagnieść masę i zetrzyj na tarce lub rozgnieść w palcach. Posyp kruszonką owoce lub placek i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Czy wiesz, że...
Tak przygotowaną kruszonkę możesz zamrozić w plastikowym pojemniku lub w woreczku i przechowywać do kilku tygodni.
forma do pieczenia ciasta prostokątna spinwar

Pamiętaj, aby wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia!

Batony z płatków owsianych z miodem – przepis

Batoniki z płatków owsianych z miodem to świetna propozycja na zdrowe drugie śniadanie do szkoły i pracy. Z pewnością zmieści się w każdej śniadaniówce i wywoła uśmiech na twarzy naszej pociechy. Ponadto doda dziecku dużo energii do dalszego zmagania się z wyzwaniami w szkole i na zajęciach pozalekcyjnych.

Składniki:

  • Pół kostki masła
  • Pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 350 g płatków owsianych górskich
  • Ulubione bakalie i orzechy

W rondelku zagotuj masło z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem oraz miodem. Cały czas mieszaj, aż powitanie jednolita masa. Zdejmij z ognia, dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Dorzuć ulubione bakalie i orzechy. Całość przełóż do blachy do pieczenia lub foremek do batoników. Piecz około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz przygotuj polewę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. I gotowe!forma silikonowa na 6 batoników tescoma

Muffinki z płatkami owsianymi i bananami – zdrowy deser

Babeczki i muffiny z płatków owsianych bez mąki to ulubiony deser mich dzieciaków. Często pieczemy słodkości razem. Świetnie się wtedy bawimy, a dzieci uczą się jak przygotować zdrowy i pożywny posiłek.

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 2 jajka
  • 280 g płatków owsianych
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 6 daktyli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki sody

Daktyle zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 30 minut. Pozostałe składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Całość przelej do foremek na babeczki i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.foremki silikonowe do muffinek serduszka

To już wszystkie przepisy. Mam nadzieje, że przekonałam Was, że płatki owsiane trzeba jeść! Wierzę, że każdy z Was znajdzie swój ulubiony przepis na coś pysznego. Dajcie znać czy wolicie muffinki z płatków owsianych czy może Wasze serce skradł omlet 🙂

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...