Marmurkowe bułki drożdżowe z czekoladą to dosłowny przepis na sukces – po spróbowaniu wszyscy będą zachwyceni! Słodkie, lekkie i pulchne, rozpływają się w ustach i wywołują natychmiastowy uśmiech. Poznaj przepis na drożdżowe bułeczki czekoladowe!

Mata silikonowa do wypiekania bułek to strzał w dziesiątkę. Pozwala przygotować puszyste, drożdżowe bułki z chrupiącą skórką… Wyobrażacie sobie ten czekoladowy smak? Mój przepis wymaga odrobinę cierpliwości, ponieważ ciasto trzeba dobrze wyrabiać, ale gwarantuję, że warto! Bułeczki zaserwowałam na przepięknym talerzu kamionkowym Ladelle Ctalina.

Bułeczki drożdżowe z czekoladą - przepis

Czas przygotowania 3 godzin/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 3 godzin/y, 30 minut/y

Category: Śniadanie, deser

Cuisine: Polska

Ilość: 12 bułeczek

Bułeczki-z-czekoladą

Przepis na marmurkowe drożdżowe bułeczki z czekoladą - idealne na słodkie śniadanie.

Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga Lubię Gary.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 150ml ciepłego mleka
  • 80g roztopionego masła
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania
  • 100g gorzkiej czekolady (pokrojonej na drobne kawałki)

Sposób przygotowania

  • W misce przygotowujemy mąkę, jajo, ciepłe mleko, masło, drożdże oraz cukier. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej, tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie, a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia!
  • Po uzyskaniu gładkiego i elastycznego ciasta, dodajemy czekoladę i chwilę zagniatamy, by masy się połączyły. Pod wpływem ciepła ciasta oraz naszych rąk, część kawałków nieco się roztopi, dając marmurkowy efekt.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Zostawiam je zwykle na 1,5-2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy. Dzielimy na 12 równych części, z których formujemy bułeczki.
  • Bułeczki układamy na foremkach do pieczenia bułek. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Gotowe bułeczki nacinamy ostrym nożem lub specjalnym stemplem do bułek.
  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
https://www.garneczki.pl/blog/buleczki-drozdzowe-z-czekolada-przepis/

BułeczkaBułeczka

Ocena: 5.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...