Przepis na wegańskie naleśniki na słono z pieczarkami, cebulą i mocnymi przyprawami to świetny pomysł na pożywny obiad i na kolację. Wytrawne naleśniki wegetariańskie są lekkie, a zarazem bardzo sycące. Usmażone na nieprzywierającej patelni nie ociekają tłuszczem. Jak zrobić takie naleśniki na słono z pieczarkami? Zapraszam na przepis wege!

Naleśniki można jeść na wiele różnych sposobów. Chyba nikt z nas nie oprze się naleśnikom z owocami, bitą śmietaną, dżemem czy kremem czekoladowym. Uwielbiamy naleśniki na słodko i często serwujemy je na deser. Warto jednak pamiętać o tym, że równie dobrze smakują w wersji wytrawnej np. z warzywami i świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację.

Smażąc naleśniki warto pamiętać o tym, żeby użyć dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zanim wylejemy na patelnię pierwszą porcję ciasta, musimy ją bardzo mocno rozgrzać, dzięki temu pierwszy naleśnik się do niej nie przyklei.

Wegańskie naleśniki na słono z pieczarkami – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Wegańska

Ilość: 8 naleśników

Naleśniki na słono z pieczarkami przepis

Przepis na wegańskie naleśniki na słono z pieczarkami, cebulą i przyprawami - doskonałe na obiad i na kolację.

Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl

Składniki

    Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 ½ szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
    Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania

  • Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż.
  • Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli, dopraw papryką w proszku, pieprzem i solą i wymieszaj. Trzymaj na gazie do czasu aż pieczarki będą miękkie i cała woda wyparuje, od czasu do czasu mieszaj.
  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe połącz ze sobą za pomocą miksera lub blendera.
  • Bardzo mocno rozgrzej patelnię i wylej na nią porcję ciasta. Smaż z każdej strony po około 2 minuty.
  • Na usmażonego naleśnika nakładaj dużą łyżkę farszu i zawijaj. Najlepiej smakuje na ciepło.

Notatki

Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu nie będą przywierać do powierzchni i łatwo będzie je odwrócić na drugą stronę.

https://www.garneczki.pl/blog/nalesniki-z-pieczarkami-przepis/

Przepis na naleśniki z pieczarkami i cebuląGotowe naleśniki z pieczarkami i cebulką najlepiej jeść od razu na ciepło. Dobrze smakują też z ciepłym sosem pomidorowym, koperkowym i innego rodzaju dipami.Naleśniki wytrawne z pieczarkami i cebulą z patelni

Patelnia Konighoffer z powłoką nieprzywierającą pozwala wysmażyć cienkie naleśniki bez przypalania.

No votes yet.
Please wait...