Domowy wypiek chleba staje się coraz bardziej popularny nie tylko przez modny zdrowy tryb życia, ale także przez obecność wielu alergii pokarmowych. Pieczenie chleba w domu jest dość czasochłonne, szczególnie jeśli chcemy przygotować własnoręcznie zakwas, ale na pewno zdrowsze i bardziej ekonomiczne. Do pieczenia chleba wykorzystać możemy garnek rzymski, kamień, keksówki oraz inne naczynia. Równie ważne jak upieczenie pieczywa jest jego odpowiednie wyrastania i studzenie. Przygotowałam dla Was przegląd akcesoriów niezbędnych do przygotowania własnego chleba na zakwasie lub na drożdżach.

Pieczenie chleba na zakwasie czy na drożdżach?

Zarówno pieczenie chleba na zakwasie, jaki i na drożdżach odbywa się w piekarniku. Znaczenie ma jednak to, który sposób wybierzemy, ponieważ zakwas trzeba zacząć przygotowywać nawet 4 dni przed pieczeniem. Chleb na drożdżach rośnie już w 2-3 godziny, więc jego przygotowanie jest mniej czasochłonne. Chleb na zakwasie jest za to znacznie zdrowszy – wspiera odporność organizmu, a także pracę jelit. W artykule: jak upiec chleb w domu, na zakwasie lub na drożdżach, dowiecie się więcej na ten temat.

deska do krojenia chleba i pieczywa bambusowa

Deska do krojenia z kratką przyda się podczas studzenia i krojenia pieczywa!

Koszyki do wyrastania chleba

Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie pieczywa  w domu z pewnością przyda Wam się koszyk do wyrastania chleba. Niezależnie od sposoby przygotowania ciasto musi wyrosnąć, aby chleb był puszysty i miękki w środku. Forma do wyrastania chleba to bardzo praktyczny produkt, który wpływa na jakość domowego chleba. Ciasto po wyrośnięciu i przełożeniu na blachę nie rozlewa się i zachowuje piękny, okrągły lub podłużny kształt bochenka. Ponadto koszyki do chleba zapobiegają pękaniu i kruszeniu się skórki po upieczeniu pieczywa. Pamiętajcie tylko, żeby koszyk wyłożyć papierem do pieczenia, lnianą ściereczką lub oprószyć mąką – dzięki temu pieczywo nie przyklei się do ścianek naczynia.

Koszyk do wyrastania można zastąpić innymi naczyniami, w których chleb także wyrośnie:

koszyk do wyrastającego chleba birkmann

Garnki do pieczenia chleba – jakie wybrać?

Garnek do pieczenia chleba może być żeliwny lub gliniany. Garnek żeliwny do pieczenia chleba jest zdecydowanie mniej popularny niż ten wykonany z gliny, ale zarówno jeden i drugi mają wiele zalet.

Pieczenie chleba w garnku rzyskim
Zalety:

  • łatwa obsługa, idealny dla początkujących,
  • duża pojemność, dzięki czemu sprawdza się w dużej rodzinie,
  • można piec w nim zarówno chleb na zakwasie, jak i na drożdżach

Wady:

  • za duży dla jednej osoby, umożliwia wypiek tylko dużego bochenka chleba,
  • garnek szybko się niszczy, jeśli nie jest odpowiednio konserwowany przed i po użyciu – więcej na ten temat znajdziecie w artykule podpowiadającym jak używać garnek rzymski.
forma gliniana do chleba z pokrywką pataki keramia

Pieczenie chleba w garnku żeliwnym

Zalety:

  • można wypiekać w nim chleb na zakwasie i chleb na drożdżach,
  • garnek nie wymaga specjalnej pielęgnacji przed użyciem,
  • chleb ma zawsze chrupiącą skórkę,
  • garnki występują w różnych rozmiarach, umożliwiając pieczenie małego i dużego chleba.

Wady:

  • dobry garnek żeliwny jest dość drogi, ale jest to inwestycja na lata,
  • niektóre garnki posiadają plastikowe uchwyty – warto to sprawdzić, ponieważ nie nadają się wtedy do użycia w piekarniku.
garnek żeliwny do pieczenia chleba

Zwróć uwagę, aby garnek miał żeliwne uchwyty – tylko takie naczynie nadaje się do pieczenia w piekarniku!

Formy do pieczenia chleba na zakwasie i na drożdżach

Keksówki to zdecydowanie tańsza alternatywa do garnków. Szczególnie polecam tą opcję dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z wypiekiem domowego chleba. Formy do pieczenia chleba mogą być silikonowe lub ze stali nierdzewnej. Mają charakterystyczny, prostokątny kształt i wypiekać w nich można także pasztety lub keks.

Tradycyjne formy metalowe są:

  • lekkie,
  • tanie,
  • łatwo dostępne,
  • równomiernie się nagrzewają.
forma do pieczenia chleba metalowa spinwar

Formy silikonowe natomiast są:

  • elastyczne, dzięki czemu łatwiej wyjmuje się gotowe ciasto,
  • odporne na bardzo wysokie temperatury i bardziej trwałe od metalowych,
  • zajmują niewiele miejsca podczas przechowywania,
  • równo się nagrzewają.

Pieczenie chleba na kamieniu – jak to się robi?

Kamień do pieczenia to dość innowacyjna propozycja. Używa się go zarówno do pieczenia pizzy, jak i chleba. Wyrobione i wyrośnięte ciasto przekładamy na kamień i pieczemy w wysokiej temperaturze w piekarniku. Należy jednak zwrócić uwagę, aby ciasto było odpowiednio zwarte, nie rozlewało się – dzięki temu chleb będzie miał odpowiedni kształt po upieczeniu.

Kamień do pieczenia zalety:

  • różnorodne kształty oraz wielkości, umożliwiające dopasowanie produktu do swoich potrzeb,
  • kamień równomiernie nagrzewa ciasto i pochłania nadmiar wilgoci, dzięki czemu chleb jest chrupiący,
  • długo oddaje skumulowane ciepło, dzięki czemu możemy mieć pewność, że pieczywo będzie dopieczone i smaczne,
  • ciasto nie przywiera do kamienia, nie trzeba używać papieru ani dodatkowej mąki,
  • chleb wypieka się znacznie szybciej niż na blaszce.

Kratka do studzenia chleba

Kratka do studzenia świetnie nadaje się do chleba, ale też innych wypieków. Posiada warstwę nieprzywierającą, dzięki czemu pieczywo do niej nie przywiera. Ponadto przy jej użyciu zachowana jest odpowiednia cyrkulacja – kratka utrzymuje chleb nad blatem, dzięki czemu nie jest wilgotny i gumowy. Użycie kratki gwarantuje otrzymanie chrupiącej skórki.

kratka d studzenia chleba axentia

Kratka zapobiega pochłanianiu wilgoci przez pieczywo.

Jak widzicie wypiek chleba nie jest taki trudny. Posiadanie powyższych akcesoriów znacznie skraca i ułatwia przygotowanie pieczywa w domowych warunkach. Jeśli jesteście początkujący i chcecie spróbować, wykorzystajcie keksówkę, którą na pewno macie w domu. Gwarantuję, że zakochacie się w upieczonym chlebie i z chęcią kupicie dobrą formę lub garnek do pieczenia. I nie zapomnijcie o kratce, to niewielki koszt, a ma znaczenie!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...